Εργαλεία εξυπηρέτησης

Επιλογή γλώσσας

Σημαία της ΕΕ

Διαδρομή πλοήγησης

Μενού

Επικαιροποίηση : 28/09/2017

ΦΠΑ - Φόρος Προστιθέμενης Αξίας

Πληρωμή ΦΠΑ στη χώρα όπου κάνετε τις αγορές σας

Αν κάνετε αγορές στην ΕΕ για προσωπική σας χρήση, θα πρέπει να πληρώσετε ΦΠΑ μόνο μία φορά, στη χώρα όπου κάνατε τις αγορές σας.

Μπορείτε να φέρετε στη χώρα σας οτιδήποτε αγοράσατε σε άλλη χώρα της ΕΕ χωρίς να σταματήσετε στα σύνορα ή να κάνετε δήλωση στο τελωνείο. Μοναδική προϋπόθεση είναι οι αγορές σας να προορίζονται για προσωπική σας χρήση ή για την οικογένειά σας και όχι για επαναπώληση.

Eπιστροφές ΦΠΑ

Αν επισκέπτεστε χώρα μέλος της ΕΕ, προερχόμενοι από τρίτη χώρα, δικαιούστε επιστροφή ΦΠΑ για τα αγαθά που αγοράσατε κατά την παραμονή σας στην ΕΕ, εφόσον παρουσιάσετε τα αγαθά αυτά στο τελωνείο κατά την αναχώρησή σας εντός τριών μηνών από την αγορά τους και μαζί με τα έγγραφα επιστροφής του ΦΠΑ. Τα έγγραφα αυτά συμπληρώνονται συνήθως από τον έμπορο, αλλά δεδομένου ότι το καθεστώς αυτό δεν είναι υποχρεωτικό, δεν συμμετέχουν όλοι οι έμποροι. Ορισμένες χώρες ορίζουν ελάχιστη αξία αγορώνfrançaisDeutschEnglish για να έχετε δικαίωμα επιστροφής.

Ηλεκτρονικές αγορές από άλλη χώρα της ΕΕ

Ισχύουν ειδικοί κανόνες όταν αγοράζετε από μια άλλη χώρα της ΕΕ εμπορεύματα τα οποία θα παραδοθούν στη χώρα κατοικίας σας. Αν η εταιρεία από την οποία πραγματοποιείτε την αγορά πωλεί εμπορεύματα αξίας πάνω από ένα συγκεκριμένο ποσό προς τη χώρα σας, όπου γίνεται και η παράδοση του εμπορεύματος, δεν μπορεί να χρεώσει ΦΠΑ στη χώρα όπου έγινε η αγορά.

Αντίθετα, θα πρέπει να επιβάλλει ΦΠΑ στη χώρα όπου παραδίδονται τα εμπορεύματα - ΦΠΑ προορισμού. Το συνολικό ανώτατο όριο για διασυνοριακές πωλήσεις καθορίζεται από κάθε χώρα της ΕΕpdfEnglish σε 35.000 ευρώ ή σε 100.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι οι μεγαλύτεροι λιανοπωλητές στο διαδίκτυο που παραδίδουν εμπορεύματα εντός της ΕΕ θα πρέπει να εφαρμόζουν τον κανόνα σχετικά με το ΦΠΑ προορισμού.

Παράδειγμα

Μερικές φορές ίσως να πληρώσετε υψηλότερο ΦΠΑ

Η Λούση, από το Βέλγιο, παράγγειλε ηλεκτρονικά ένα βιβλίο από μεγάλο λιανοπωλητή στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όταν πλήρωσε για την παραγγελία της και σημείωσε τη διεύθυνσή της, διαπίστωσε ότι η τιμή του βιβλίου είχε ανέβει. Ανακάλυψε ότι η εταιρεία της είχε χρεώσει τον βελγικό ΦΠΑ που είναι 6% αντί του ΦΠΑ του ΗΒ που είναι 0%.

Στο Βέλγιο, ο κανόνας για τη χώρα προορισμού ισχύει από το όριο των 35.000 ευρώ και πάνω. Αυτό σημαίνει ότι μια εταιρεία που έχει πωλήσει εμπορεύματα αξίας πάνω από 35.000 στο Βέλγιο κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος πρέπει να εφαρμόζει τον συντελεστή ΦΠΑ που ισχύει στη χώρα προορισμού. Η εταιρεία στην οποία η Λούση παράγγειλε το βιβλίο πραγματοποιεί πολλές πωλήσεις στο Βέλγιο και κατά συνέπεια χρεώνει τον βελγικό συντελεστή ΦΠΑ, ακόμη κι αν η αγορά έχει γίνει στο ΗΒ.

Εξαίρεση για τηλεπικοινωνιακές, ραδιοτηλεοπτικές και ηλεκτρονικές υπηρεσίες

Ο ΦΠΑ για τηλεπικοινωνιακές, ραδιοτηλεοπτικές και ηλεκτρονικές υπηρεσίες χρεώνεται στη χώρα κατοικίας σας ( τη χώρα όπου είστε εγκατεστημένοι, έχετε τη μόνιμη διεύθυνσή σας ή κατοικείτε συνήθως), και όχι στη χώρα από την οποία αγοράσατε την υπηρεσία. Οι κανόνες αυτοί ισχύουν για τις υπηρεσίες που παρέχονται τόσο εντός όσο και εκτός ΕΕ.

Παράδειγμα

Ο ΦΠΑ για ψηφιακό περιεχόμενο πληρώνεται στη χώρα κατοικίας

Η Σέντα ζει στη Σουηδία και αγοράζει ηλεκτρονικά βιβλία από Φινλανδό πωλητή βιβλίων στο διαδίκτυο. Ο Φινλανδός προμηθευτής πρέπει να της χρεώνει τον σουηδικό, και όχι τον φινλανδικό ΦΠΑ.

Εξαίρεση για τα αυτοκίνητα

Εάν αγοράσατε καινούργιο αυτοκίνητο σε άλλη χώρα της ΕΕ, θα πρέπει να πληρώσετε ΦΠΑ στη χώρα στην οποία θα το εισαγάγετε και θα το ταξινομήσετε (δηλαδή στη χώρα κατοικίας σας). Αυτό το καθεστώς ΦΠΑ ισχύει και για άλλα μέσα μεταφοράς, όπως μεγάλα μοτοποδήλατα, σκάφη και αεροπλάνα.

Για την εφαρμογή ΦΠΑ, καινούργιο αυτοκίνητο θεωρείται αυτό που έχει κάνει λιγότερα από 6.000 χλμ ή είναι παλαιότητας μικρότερης από έξι μήνες. Μεταχειρισμένο αυτοκίνητο θεωρείται αυτό που είναι παλαιότητας μεγαλύτερης από 6 μήνες και έχει κάνει πάνω από 6.000 χλμ.

Μάθετε περισσότερα για την καταβολή ΦΠΑ κατά την αγορά αυτοκινήτου σε άλλη χώρα της ΕΕ.

Δημόσιες διαβουλεύσεις
    Χρειάζεστε βοήθεια από τις υπηρεσίες υποστήριξης;
    Ζητήστε βοήθεια και συμβουλές