Επιχειρήσεις
Τελευταίος έλεγχος: 14/12/2022

Τα δικαιώματά σας όταν κάνετε αγορές

Οι κανόνες της ΕΕ για την προστασία των καταναλωτών προβλέπουν ότι, όταν αγοράζετε προϊόντα και υπηρεσίες στην ΕΕ, πρέπει να λαμβάνετε σαφείς πληροφορίες για το συγκεκριμένο προϊόν ή την υπηρεσία, την τιμή, τα έξοδα αποστολής και παράδοσης, καθώς και τα δικαιώματά σας όταν κάτι πάει στραβά.

Διαφάνεια στο διαδίκτυο. Ως καταναλωτής έχετε το δικαίωμα να γνωρίζετε το καθεστώς οποιουδήποτε διαδικτυακού πωλητή. Οι διαδικτυακές αγορές πρέπει να αναφέρουν αν ο πωλητής είναι έμπορος (εγγεγραμμένη εταιρία ή μεμονωμένος επιχειρηματίας) ή ιδιώτης. Η διάκριση αυτή είναι σημαντική διότι προστατεύεστε από τη νομοθεσία της ΕΕ για την προστασία των καταναλωτών μόνο εάν αγοράζετε από έμπορο. Η πλατφόρμα αγορών πρέπει να σας προειδοποιήσει σχετικά κατά την επιλογή προσφοράς από ιδιώτη.

Δοκιμάστε το εύχρηστο εργαλείο μας, που θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε τα δικαιώματά σας όταν κάνετε αγορές στην ΕΕ.

Αγοράσατε προϊόντα εντός της ΕΕ;

Οι κανόνες της ΕΕ για την προστασία των καταναλωτών καλύπτουν προϊόντα και υπηρεσίες που αγοράστηκαν στην ΕΕ. Ωστόσο, αν κάνετε αγορές από διαδικτυακό έμπορο εκτός ΕΕ, ο οποίος απευθύνεται κυρίως σε καταναλωτές της ΕΕ, θα πρέπει επίσης να καλύπτεστε από τους κανόνες της ΕΕ, αλλά ενδέχεται να είναι δύσκολο να διεκδικήσετε τα δικαιώματά σας έναντι εμπόρου που έχει την έδρα του εκτός ΕΕ.

Περισσότερες πληροφορίες για εγγυήσεις και επιστροφές.

Χρειάζεστε επιπλέον βοήθεια;

Αγοράσατε καινούργια ή μεταχειρισμένα προϊόντα;

Όταν αγοράζετε καινούργια προϊόντα από έναν έμπορο, καλύπτεστε από τους κανόνες της ΕΕ για την προστασία των καταναλωτών, οι οποίοι παρέχουν τουλάχιστον διετή νόμιμη εγγύηση αν το προϊόν αποδειχθεί ελαττωματικό.

Από πού αγοράσατε τα προϊόντα;

Τα μεταχειρισμένα προϊόντα που αγοράζετε από έμπορο καλύπτονται επίσης από τους κανόνες της ΕΕ για την προστασία των καταναλωτών, όπως π.χ. ελάχιστη διετή εγγύηση και περίοδο «χάριτος» 14 ημερών. Σε ορισμένες χώρες της ΕΕ, ο αγοραστής και ο πωλητής μπορούν να συμφωνήσουν για εγγύηση μικρότερη των 2 ετών, αλλά όχι μικρότερη του 1 έτους. Αυτό θα πρέπει να είναι σαφές κατά την πραγματοποίηση της αγοράς.

Από πού αγοράσατε τα προϊόντα;

Τα μεταχειρισμένα προϊόντα που αγοράζετε από ιδιώτες δεν καλύπτονται από τους κανόνες της ΕΕ για την προστασία των καταναλωτών. Ωστόσο, εάν ένας μεμονωμένος πωλητής σε ιστότοπο πλειστηριασμών λειτουργεί ως επιχείρηση κερδίζοντας, για παράδειγμα, τα προς το ζην από την επισκευή και πώληση μεταχειρισμένων κινητών τηλεφώνων, θεωρείται ως επαγγελματίας έμπορος και τότε τα μεταχειρισμένα προϊόντα που αγοράζετε καλύπτονται από τους κανόνες της ΕΕ.

Περισσότερες πληροφορίες για εγγυήσεις και επιστροφές.

Χρειάζεστε επιπλέον βοήθεια;

Πότε παραλάβατε τα προϊόντα;

Τι πήγε στραβά;

Τι πήγε στραβά;

Τι πήγε στραβά;

Δεν υπάρχουν κανόνες της ΕΕ για επιστροφή προϊόντων που αγοράσατε από κατάστημα, απλώς και μόνο επειδή αλλάξατε γνώμη.

Ωστόσο, πολλά καταστήματα παρέχουν στους καταναλωτές το δικαίωμα επιστροφής ή αλλαγής προϊόντων εντός συγκεκριμένης προθεσμίας, υπό την προϋπόθεση ότι προσκομίζεται απόδειξη. Για περισσότερες πληροφορίες, ελέγξτε την απόδειξη ή τους όρους και τις προϋποθέσεις του καταστήματος όπου πραγματοποιήσατε τις αγορές σας.

Διαβάστε περισσότερα για τα δικαιώματα που έχετε όταν πραγματοποιείτε αγορές

Χρειάζεστε επιπλέον βοήθεια;

Έχετε το δικαίωμα ακύρωσης και επιστροφής της παραγγελίας σας εντός 14 ημερών, για οποιονδήποτε λόγο και χωρίς καμία δικαιολογία. Αυτή η «περίοδος χάριτος» λήγει 14 ημέρες μετά την ημερομηνία παραλαβής των προϊόντων (ή της σύναψης σύμβασης παροχής υπηρεσιών).

Ωστόσο, η 14ήμερη περίοδος «χάριτος» δεν ισχύει για όλες τις αγορές. Μερικές από τις εξαιρέσεις είναι οι εξής:

Να σημειωθεί ότι η παραπάνω λίστα είναι απλώς ενδεικτική.

Μάθετε περισσότερα για το πώς μπορείτε να ακυρώσετε την αγορά σας εντός 14 ημερών με επιστροφή των χρημάτων

Χρειάζεστε επιπλέον βοήθεια;

Εάν προϊόντα που αγοράσατε οπουδήποτε στην ΕΕ αποδειχτούν ελαττωματικά ή δεν ανταποκρίνονται στα διαφημιζόμενα χαρακτηριστικά, ο πωλητής οφείλει να τα επισκευάσει ή να τα αντικαταστήσει δωρεάν ή να σας μειώσει την τιμή ή να σας επιστρέψει όλα τα χρήματα που πληρώσατε. Κατά κανόνα, μπορείτε να ζητήσετε πλήρη ή μερική επιστροφή των χρημάτων μόνον όταν δεν είναι δυνατή ή επισκευή ή η αντικατάσταση των προϊόντων.

Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ για την προστασία των καταναλωτών, έχετε πάντα το δικαίωμα σε ελάχιστη 2ετή εγγύηση χωρίς καμία επιβάρυνση, ανεξάρτητα από το αν αγοράσατε το προϊόν από κατάστημα, μέσω διαδικτύου ή με εξ αποστάσεως αγορά, όπως μέσω καταλόγου ή τηλεφώνου. Η 2ετής αυτή εγγύηση είναι το ελάχιστο δικαίωμά σας. Ωστόσο, η νομοθεσία της χώρας σας μπορεί να σας παρέχει επιπλέον προστασία.

Περισσότερες πληροφορίες για εγγυήσεις και επιστροφές στη χώρα σας

Προειδοποίηση

Ενδεχομένως δεν δικαιούστε επιστροφή χρημάτων αν το πρόβλημα είναι ασήμαντο, π.χ. μια γρατζουνιά σε θήκη CD.

Η επιδιόρθωση ή η αντικατάσταση θα πρέπει να γίνει μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα και χωρίς αυτό να συνεπάγεται σημαντική ενόχληση για εσάς.

Συμπληρωματικές εγγυήσεις (εμπορικές εγγυήσεις)

Τα καταστήματα ή οι παραγωγοί σάς προτείνουν μερικές φορές συμπληρωματική εμπορική εγγύηση, η οποία είτε περιλαμβάνεται στην τιμή πώλησης του προϊόντος είτε χρεώνεται επιπλέον. Η συμπληρωματική αυτή εγγύηση σάς παρέχει μεγαλύτερη προστασία αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντικαταστήσει ή να μειώσει την ελάχιστη 2ετή εγγύηση, την οποία δικαιούστε πάντα σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ.

Ομοίως, εάν ένα κατάστημα σάς πωλεί ένα νέο προϊόν φθηνότερα και ισχυρίζεται ότι δεν έχετε εγγύηση, αυτό σημαίνει μόνο ότι δεν έχετε συμπληρωματική προστασία. Έχετε πάντα το δικαίωμα σε δωρεάν 2ετή εγγύηση αν το προϊόν αποδειχθεί ελαττωματικό ή δεν ανταποκρίνεται στα διαφημιζόμενα χαρακτηριστικά.

Πότε χάλασαν τα προϊόντα σας;

Αν το προϊόν που αγοράσατε χαλάσει μέσα στον πρώτο χρόνο, θεωρείται ότι το πρόβλημα υπήρχε όταν το παραλάβατε, εκτός αν ο έμπορος μπορεί να αποδείξει το αντίθετο. Επομένως, δικαιούστε δωρεάν επισκευή ή αντικατάσταση ή, αν αυτό αποδειχθεί πολύ δύσκολο ή δαπανηρό, μπορεί να σας προταθεί μείωση της τιμής (σε σχέση με την αρχική σας αγορά) ή επιστροφή των χρημάτων σας.

Σε ορισμένες χώρες, μπορεί να έχετε το δικαίωμα να επιλέξετε ελεύθερα. Ο έμπορος υποχρεούται πάντα να βρει μια λύση. Σε ορισμένες χώρες της ΕΕ δικαιούστε επίσης να ζητήσετε από τον κατασκευαστή να δώσει λύση.

Περισσότερες πληροφορίες για εγγυήσεις και επιστροφές στη χώρα σας

Χρειάζεστε επιπλέον βοήθεια;

Εξακολουθείτε να έχετε το δικαίωμα δωρεάν επισκευής ή αντικατάστασης των προϊόντων σας ή, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, μείωσης της τιμής (σε σχέση με την αρχική σας αγορά) ή επιστροφής των χρημάτων σας. Ωστόσο, ίσως χρειαστεί να αποδείξετε ότι το πρόβλημα υπήρχε όταν παραλάβατε τα προϊόντα, λόγω, π.χ. κακής ποιότητας των χρησιμοποιηθέντων υλικών.

Ο έμπορος οφείλει τότε να δώσει λύση. Σε ορισμένες χώρες της ΕΕ δικαιούστε επίσης να ζητήσετε από τον κατασκευαστή να δώσει λύση.

Περισσότερες πληροφορίες για εγγυήσεις και επιστροφές στη χώρα σας

Χρειάζεστε επιπλέον βοήθεια;

Το ενωσιακό δίκαιο δεν σας προσφέρει έννομη προστασία. Ωστόσο, μπορεί να είναι χρήσιμο να επικοινωνήσετε με τον πωλητή ή τον κατασκευαστή, δεδομένου ότι αυτοί μπορεί να είναι πρόθυμοι να σας βοηθήσουν.

Σε ορισμένες χώρες της ΕΕ, μπορεί να έχετε πρόσθετα δικαιώματα, όπως νομική εγγύηση μεγαλύτερης διάρκειας, σύμφωνα με το εθνικό δίκαιο.

Περισσότερες πληροφορίες για εγγυήσεις και επιστροφές στη χώρα σας

Χρειάζεστε επιπλέον βοήθεια;

Τα προϊόντα που παραλαμβάνετε πρέπει να πληρούν τα διαφημισθέντα ή συμφωνηθέντα χαρακτηριστικά και να ανταποκρίνονται στις προσδοκίες σας. Αν τα προϊόντα δεν είναι αυτά που παραγγείλατε, π.χ. έχουν λάθος χρώμα ή μέγεθος ή δεν λειτουργούν πλήρως, δικαιούστε δωρεάν επισκευή ή αντικατάσταση και, όπου αυτό δεν είναι δυνατόν, μείωση της τιμής (σε σχέση με την αρχική σας αγορά) ή επιστροφή χρημάτων.

Μερικές φορές δεν είναι αμέσως σαφές ότι τα εμπορεύματά σας δεν είναι αυτά που παραγγείλατε. Για παράδειγμα, αν αγοράσετε έναν καινούργιο φορητό υπολογιστή μέσω του διαδικτύου και μερικούς μήνες αργότερα διαπιστώσετε ότι η χωρητικότητα της μνήμης δεν αντιστοιχεί σε αυτή που παραγγείλατε. Στις περιπτώσεις αυτές, εξακολουθείτε να δικαιούστε δωρεάν επισκευή ή αντικατάσταση ώστε τα προϊόντα να ανταποκρίνονται στην παραγγελία σας και, όπου αυτό δεν είναι δυνατόν, μείωση της τιμής (σε σχέση με την αρχική σας αγορά) ή επιστροφή των χρημάτων.

Οι λύσεις αυτές είναι το ελάχιστο δικαίωμά σας. Ωστόσο, η νομοθεσία της χώρας σας μπορεί να σας παρέχει μεγαλύτερη προστασία.

Περισσότερες πληροφορίες για εγγυήσεις και επιστροφές στη χώρα σας

Χρειάζεστε επιπλέον βοήθεια;

Τα προϊόντα που παραλαμβάνετε πρέπει να πληρούν τα διαφημισθέντα ή συμφωνηθέντα χαρακτηριστικά και να ανταποκρίνονται στις προσδοκίες σας. Αν τα προϊόντα δεν είναι αυτά που παραγγείλατε —π.χ. έχουν λάθος χρώμα ή μέγεθος ή δεν λειτουργούν πλήρως— δικαιούστε δωρεάν επισκευή ή αντικατάσταση και, όπου αυτό δεν είναι δυνατόν, μείωση της τιμής (σε σχέση με την αρχική σας αγορά) ή επιστροφή χρημάτων.

Όταν αγοράζετε προϊόντα εκτός καταστημάτων (μέσω διαδικτύου ή καταλόγου, για παράδειγμα), μπορείτε πάντοτε να τα επιστρέψετε εντός της 14ήμερης περιόδου «χάριτος», απλώς αν αλλάξετε γνώμη. Αυτό σημαίνει ότι δικαιούστε πλήρη επιστροφή χρημάτων. Ωστόσο, ίσως χρειαστεί να πληρώσετε για την επιστροφή της παραγγελίας.

Περισσότερες πληροφορίες για ακύρωση και επιστροφή παραγγελίας.

Μερικές φορές δεν είναι αμέσως σαφές ότι τα εμπορεύματά σας δεν είναι αυτά που παραγγείλατε. Για παράδειγμα, αν αγοράσετε έναν καινούργιο φορητό υπολογιστή μέσω του διαδικτύου και μερικούς μήνες αργότερα διαπιστώσετε ότι η χωρητικότητα της μνήμης δεν αντιστοιχεί σε αυτή που παραγγείλατε. Στις περιπτώσεις αυτές, εξακολουθείτε να δικαιούστε δωρεάν επισκευή ή αντικατάσταση ώστε τα προϊόντα να ανταποκρίνονται στην παραγγελία σας και, όπου αυτό δεν είναι δυνατόν, μείωση της τιμής (σε σχέση με την αρχική σας αγορά) ή επιστροφή των χρημάτων.

Οι λύσεις αυτές είναι το ελάχιστο δικαίωμά σας. Ωστόσο, η νομοθεσία της χώρας σας μπορεί να σας παρέχει μεγαλύτερη προστασία.

Περισσότερες πληροφορίες για εγγυήσεις και επιστροφές στη χώρα σας

Χρειάζεστε επιπλέον βοήθεια;

Αν δεν παραλάβετε αμέσως τα προϊόντα από κατάστημα ή αν αγοράσατε προϊόντα σε κατάστημα και ζητήσατε την παράδοσή τους στο σπίτι σας, ο έμπορος πρέπει να σας τα παραδώσει εντός 30 ημερών — εκτός αν έχετε συμφωνήσει διαφορετική ημερομηνία παράδοσης.

Εάν δεν παραλάβετε το εμπόρευμά σας εντός 30 ημερών, ή εντός της συμφωνηθείσας προθεσμίας, θα πρέπει να το υπενθυμίσετε στον έμπορο και να του δώσετε εύλογη επιπλέον προθεσμία για να σας το παραδώσει.

Αν τελικά ο έμπορος δεν παραδώσει το εμπόρευμα ούτε εντός της νέας προθεσμίας, έχετε δικαίωμα καταγγελίας της σύμβασής σας και επιστροφής των χρημάτων σας το συντομότερο δυνατό. Δεν χρειάζεται να δώσετε στον έμπορο επιπλέον προθεσμία, εάν αρνείται να παραδώσει τα προϊόντα ή εάν ο συμφωνημένος χρόνος παράδοσης είναι καθοριστικός, για παράδειγμα, αν χρειάζεστε τα προϊόντα για ένα συγκεκριμένο γεγονός, όπως π.χ. σε περίπτωση νυφικού.

Διαβάστε περισσότερα για αποστολή και παράδοση

Χρειάζεστε επιπλέον βοήθεια;

Αν δεν παραλάβετε αμέσως τα εμπορεύματα που αγοράσατε, ή αν έχετε ζητήσει την παράδοσή τους στο σπίτι σας, ο έμπορος πρέπει να σας τα παραδώσει εντός 30 ημερών — εκτός αν έχετε συμφωνήσει διαφορετική ημερομηνία παράδοσης.

Εάν δεν παραλάβετε τα προϊόντα εντός 30 ημερών, ή εντός της συμφωνηθείσας προθεσμίας, θα πρέπει να το υπενθυμίσετε στον έμπορο και να του δώσετε εύλογη επιπλέον προθεσμία για να σας τα παραδώσει.

Αν τελικά ο έμπορος δεν παραδώσει το εμπόρευμα ούτε εντός της νέας προθεσμίας, έχετε δικαίωμα καταγγελίας της σύμβασής σας και επιστροφής των χρημάτων σας το συντομότερο δυνατό. Δεν χρειάζεται να δώσετε στον έμπορο επιπλέον προθεσμία, εάν αρνείται να παραδώσει τα προϊόντα ή εάν ο συμφωνημένος χρόνος παράδοσης είναι καθοριστικός, για παράδειγμα, αν χρειάζεστε τα προϊόντα για ένα συγκεκριμένο γεγονός, όπως π.χ. σε περίπτωση νυφικού.

Διαβάστε περισσότερα για αποστολή και παράδοση

Χρειάζεστε επιπλέον βοήθεια;

Ο έμπορος φέρει την ευθύνη για οποιαδήποτε φθορά προκληθεί στο εμπόρευμα από τη στιγμή της αποστολής του μέχρις ότου το παραλάβετε.

Συνεπώς, αν κατά την παραλαβή των προϊόντων που παραγγείλατε σε κατάστημα διαπιστώσετε ότι αυτά είναι ελαττωματικά ή δεν λειτουργούν όπως θα έπρεπε, δικαιούστε να ζητήσετε την επιδιόρθωση ή την αντικατάστασή τους, ή, όταν αυτό δεν είναι δυνατό, μπορείτε να ζητήσετε μείωση της τιμής (σε σχέση με την αρχική αγορά) ή επιστροφή των χρημάτων σας.

Μην ξεχνάτε ότι έχετε πάντα το δικαίωμα σε ελάχιστη 2ετή εγγύηση χωρίς καμία επιβάρυνση. Η 2ετής αυτή εγγύηση είναι το ελάχιστο δικαίωμά σας. Ωστόσο, η νομοθεσία της χώρας σας μπορεί να σας παρέχει επιπλέον προστασία.

Περισσότερες πληροφορίες για εγγυήσεις και επιστροφές στη χώρα σας

Χρειάζεστε επιπλέον βοήθεια;

Ο έμπορος φέρει την ευθύνη για οποιαδήποτε φθορά προκληθεί στο εμπόρευμα από τη στιγμή της αποστολής του μέχρις ότου το παραλάβετε.

Συνεπώς αν, κατά την παραλαβή των προϊόντων που παραγγείλατε μέσω διαδικτύου, καταλόγου ή τηλεφώνου, διαπιστώσετε ότι αυτά είναι ελαττωματικά ή δεν λειτουργούν όπως θα έπρεπε, δικαιούστε να ζητήσετε την επιδιόρθωση ή την αντικατάστασή τους, ή, όταν αυτό δεν είναι δυνατό, μπορείτε να ζητήσετε μείωση της τιμής (σε σχέση με την αρχική αγορά) ή επιστροφή των χρημάτων σας.

Μην ξεχνάτε ότι έχετε πάντα το δικαίωμα σε ελάχιστη 2ετή εγγύηση χωρίς καμία επιβάρυνση. Η 2ετής αυτή εγγύηση είναι το ελάχιστο δικαίωμά σας. Ωστόσο, η νομοθεσία της χώρας σας μπορεί να σας παρέχει επιπλέον προστασία.

Περισσότερες πληροφορίες για εγγυήσεις και επιστροφές στη χώρα σας

Χρειάζεστε επιπλέον βοήθεια;

Αν έχετε προβλήματα με κάτι που αγοράσατε, θα πρέπει πρώτα να επικοινωνήσετε με τον έμπορο που σας πώλησε το προϊόν ή την υπηρεσία. Αν έχετε πρόβλημα όσον αφορά τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων σας έναντι του εμπόρου, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ένωση καταναλωτών σας ή με μία από τις διαθέσιμες υπηρεσίες παροχής βοήθειας:

Παρέχονται επίσης ενωσιακά εργαλεία επίλυσης διαφορών, τα οποία μπορούν να σας βοηθήσουν να επιλύσετε προβλήματα με έναν έμπορο, ακόμη και αν αυτός βρίσκεται σε διαφορετική χώρα της ΕΕ.

Περισσότερες πληροφορίες για την επίλυση διαφορών σε θέματα καταναλωτών.

Δείτε επίσης

Νομοθεσία της ΕΕ

Χρειάζεστε βοήθεια από τις υπηρεσίες υποστήριξης;

Επικοινωνήστε με ειδικευμένες υπηρεσίες παροχής βοήθειας

Διαβιβάστε αυτή τη σελίδα: