Επιχειρήσεις
Τελευταίος έλεγχος: 08/12/2022

Μη προγραμματισμένη υγειονομική περίθαλψη: πληρωμές και επιστροφές εξόδων

Με την ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης ασθένειας (ΕΚΑΑ)

Αν χρειαστείτε ιατρική περίθαλψη ενόσω βρίσκεστε σε άλλη χώρα της ΕΕ, η προσκόμιση της ευρωπαϊκής κάρτας ασφάλισης ασθένειάς (ΕΚΑΑ)Άνοιγμα εξωτερικού συνδέσμου σας μπορεί να απλουστεύσει τις διαδικασίες πληρωμής και επιστροφής των εξόδων.

Με την ΕΚΑΑ σας μπορείτε να λάβετε υγειονομική περίθαλψη —και να ζητήσετε επιστροφή των εξόδων με τα οποία επιβαρυνθήκατε— υπό τους ίδιους όρους με τους υπηκόους της χώρας στην οποία βρίσκεστε. Εάν η αγωγή που χρειάζεστε είναι δωρεάν για τους μόνιμους κατοίκους, δεν θα χρειαστεί να πληρώσετε. Εάν πρέπει να πληρώσετε για την αγωγή σας, μπορείτε είτε να ζητήσετε επιστροφή των εξόδων από τον εθνικό φορέα ενώ βρίσκεστε ακόμη στη χώρα και να λάβετε επιστροφή των εξόδων απευθείας εκεί, είτε να ζητήσετε επιστροφή των εξόδων από τον φορέα ασφάλισης υγείας σας όταν επιστρέψετε στη χώρα σας.

Τα έξοδά σας θα σας επιστραφούν σύμφωνα με τους κανόνες και συντελεστές που ισχύουν στη χώρα όπου λάβατε την αγωγή. Αυτό σημαίνει ότι είτε θα σας επιστραφεί το πλήρες κόστος της αγωγής είτε θα πρέπει να καταβάλετε τη συμμετοχή του ασθενούς σύμφωνα με τους κανόνες της χώρας στην οποία λάβατε την αγωγή. Εναλλακτικά, ο φορέας ασφάλισής σας μπορεί να αποφασίσει να επιστρέψει το πλήρες κόστος σύμφωνα με τους δικούς του κανόνες. Να έχετε υπόψη ότι οι κάτοικοι χωρών με υψηλές συμμετοχές ασθενών έχουν αρκετά συχνά πρόσθετη (ιδιωτική) ασφάλιση για να καλύψουν τους κινδύνους τους.

Κάθε χώρα της ΕΕ διαθέτει τουλάχιστον ένα εθνικό σημείο επαφής που μπορεί να σας βοηθήσει σε ερωτήσεις σχετικά με την επιστροφή των εξόδων. Με λίγα απλά βήματα μπορούμε να σας βοηθήσουμε να βρείτε το εθνικό σημείο επαφής για τη διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη για τη χώρα που χρειάζεστε.

Παράδειγμα

Ενημερωθείτε για τους κανόνες κοινωνικής ασφάλισης της χώρας που πρόκειται να επισκεφθείτε

Η Άννα καλύπτεται από το δημόσιο σύστημα υγειονομικής ασφάλισης στη Γαλλία και βρίσκεται για μερικούς μήνες στο Βέλγιο για να ολοκληρώσει τις σπουδές της. Έχει μαζί της την ΕΚΑΑ της, η οποία εκδόθηκε στη Γαλλία. Είναι έγκυος και πρόκειται να γεννήσει όσο βρίσκεται στο Βέλγιο. Η εγκυμοσύνη και ο τοκετός θεωρούνται επείγουσα ιατρική φροντίδα, οπότε η Άννα θα λάβει την απαραίτητη ιατρική βοήθεια στο Βέλγιο παρουσιάζοντας την ΕΚΑΑ και την ταυτότητά της.

Η Άννα θα λάβει αγωγή στο Βέλγιο σαν να ήταν ασφαλισμένη στη χώρα αυτή. Αυτό σημαίνει ότι, εάν η αγωγή είναι δωρεάν για τους ασφαλισμένους εκεί, θα είναι δωρεάν και για την Άννα. Εάν όμως πρέπει να πληρώσουν και στη συνέχεια να υποβάλουν αίτηση για επιστροφή εξόδων, η Άννα θα πρέπει να πληρώσει τα ίδια τέλη με τους ασφαλισμένους της χώρας όπου βρίσκεται και, στη συνέχεια, να υποβάλει αίτηση για επιστροφή εξόδων. Θα πρέπει να υποβάλει αίτηση επιστροφής εξόδων στο Βέλγιο, όπου θα της επιστραφούν τα έξοδα στο ίδιο ποσοστό με τους ασφαλισμένους εκεί. Το Βέλγιο θα έρθει στη συνέχεια σε επαφή με τις αρχές ασφάλισης υγείας της Γαλλίας, όπου είναι ασφαλισμένη η Άννα, για να τους επιστραφούν τα χρήματά τους.

Εναλλακτικά, μπορεί επίσης να ζητήσει επιστροφή των εξόδων από τον φορέα ασφάλισης υγείας της όταν επιστρέψει στη Γαλλία.

Ωστόσο, εάν ο μόνος λόγος παραμονής της Άννας στο Βέλγιο είναι να γεννήσει εκεί, η ΕΚΑΑ θα μπορούσε να απορριφθεί. Θα πρέπει αντιθέτως να μεριμνήσει για τη ρύθμιση του θέματος του τοκετού στο εξωτερικό πριν αναχωρήσει για το Βέλγιο. Με τον τρόπο αυτό, θα είναι σε θέση να γνωρίζει με βεβαιότητα ποια έξοδα μπορούν να καλυφθούν.

Χωρίς την ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης ασθένειας (ΕΚΑΑ)

Αν δεν έχετε την ΕΚΑΑ σας ή δεν μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε (για παράδειγμα, σε ιδιωτική κλινική που δεν συμμετέχει στο σύστημα ΕΚΑΑ), μπορεί να σας ζητηθεί να πληρώσετε για την αγωγή σας. Σε ορισμένες χώρες, χωρίς την ΕΚΑΑ, μπορεί να αντιμετωπιστείτε ως ιδιώτης ασθενής και να χρεωθείτε ιδιωτικές τιμές ακόμη και σε δημόσια ιδρύματα. Μπορείτε έπειτα να ζητήσετε επιστροφή των εξόδων από τον φορέα ασφάλισης υγείας σας, όταν επιστρέψετε στη χώρα σας. Αυτό ισχύει τόσο για τους δημόσιους όσο και για τους ιδιωτικούς παρόχους υγειονομικής περίθαλψης. Ωστόσο, οι όροι θα είναι διαφορετικοί:

Αν χρειάζεστε επείγουσα αγωγή, η τοπική αρχή ασφάλισης υγείας σας μπορεί να σας βοηθήσει στέλνοντας μέσω φαξ ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου το Πιστοποιητικό Προσωρινής Αντικατάστασης. Το πιστοποιητικό θα πρέπει επίσης να εκδίδεται σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής της ΕΚΑΑ ενώ βρίσκεστε ήδη στο εξωτερικό.

Αν δεν είστε βέβαιοι για τα δικαιώματά σας και θέλετε να τα ελέγξετε προτού υποβληθείτε σε κάποια αγωγή, κάθε χώρα της ΕΕ διαθέτει τουλάχιστον ένα εθνικό σημείο επαφής που μπορεί να σας ενημερώσει αν δικαιούστε επιστροφή εξόδων ή όχι, καθώς και αν ισχύει κάποιο ανώτατο όριο.

Οι κανόνες διαφέρουν αν ταξιδεύετε στο εξωτερικό ειδικά για ιατρική περίθαλψη.

Δείτε επίσης

Συχνές ερωτήσεις

Χρειάζεστε βοήθεια από τις υπηρεσίες υποστήριξης;

Επικοινωνήστε με ειδικευμένες υπηρεσίες παροχής βοήθειας

Διαβιβάστε αυτή τη σελίδα: