Επιχειρήσεις
Τελευταίος έλεγχος: 12/05/2022

Μη προγραμματισμένη υγειονομική περίθαλψη: πληρωμή και επιστροφή εξόδων

Με Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας (ΕΚΑΑ)

Εάν χρειαστείτε ιατρική περίθαλψη ενόσω βρίσκεστε σε άλλη χώρα της ΕΕ, η προσκόμιση της Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθενείας (ΕΚΑΑ) μπορεί να απλουστεύσει τις διαδικασίες πληρωμής και επιστροφής των εξόδων.

Με την κάρτα ΕΚΑΑ, μπορείτε να λάβετε υγειονομική περίθαλψη - και να ζητήσετε επιστροφή των εξόδων σας - υπό τους ίδιους όρους με αυτούς που ισχύουν για τους υπηκόους της χώρας στην οποία βρίσκεστε. Εάν η περίθαλψη που χρειάζεστε παρέχεται δωρεάν στους κατοίκους της χώρας, δεν θα χρειαστεί να πληρώσετε. Εάν η περίθαλψη παρέχεται επί πληρωμή, μπορείτε είτε να ζητήσετε επιστροφή των εξόδων από τον εθνικό φορέα ενόσω βρίσκεστε ακόμη στη χώρα, και να λάβετε άμεσα επιστροφή των εξόδων σας στη χώρα αυτή, είτε να ζητήσετε επιστροφή των εξόδων από τον ασφαλιστικό σας φορέα όταν επιστρέψετε στη χώρα σας.

Τα ιατρικά έξοδα θα σας επιστραφούν σύμφωνα με όσα ισχύουν στη χώρα όπου λάβατε την υγειονομική περίθαλψη. Επομένως, είτε θα σας επιστραφεί το πλήρες κόστος της περίθαλψης είτε θα πρέπει να πληρώσετε μια συμμετοχή σύμφωνα με τους κανόνες της χώρας όπου λάβατε την περίθαλψη. Εναλλακτικά, ο ασφαλιστικός σας φορέας μπορεί να αποφασίσει να σας επιστρέψει το πλήρες ποσό σύμφωνα με τους δικούς του κανόνες.

Κάθε χώρα έχει τουλάχιστον ένα εθνικό σημείο επαφής που μπορεί να απαντήσει στα ερωτήματά σας σχετικά με την επιστροφή των εξόδων.

Παράδειγμα

Ενημερωθείτε για τους κανόνες κοινωνικής ασφάλισης της χώρας που πρόκειται να επισκεφθείτε

Η Άννα καλύπτεται από το δημόσιο σύστημα υγειονομικής ασφάλισης της Γαλλίας και βρίσκεται για ολιγόμηνες σπουδές στο Βέλγιο. Έχει μαζί της την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας (ΕΚΑΑ) που έχει εκδοθεί από τη Γαλλία. Είναι έγκυος και θα γεννήσει ενόσω βρίσκεται στο Βέλγιο. Δεδομένου ότι η εγκυμοσύνη και ο τοκετός θεωρούνται επείγουσα ιατρική περίθαλψη, η Άννα θα λάβει την αναγκαία ιατρική βοήθεια στο Βέλγιο προσκομίζοντας την ΕΚΑΑ και την ταυτότητά της.

Η Άννα θα λάβει στο Βέλγιο την ίδια περίθαλψη που θα δικαιούταν αν ήταν ασφαλισμένη σε αυτή τη χώρα. Αυτό σημαίνει ότι αν η περίθαλψη είναι δωρεάν για τους ασφαλισμένους σε αυτή τη χώρα, θα είναι δωρεάν και για την Άννα. Στην περίπτωση που το σύστημα προβλέπει πληρωμή της περίθαλψης και στη συνέχεια επιστροφή των εξόδων, η Άννα θα πληρώσει το ίδιο ποσό με τους ασφαλισμένους πολίτες της χώρας και κατόπιν θα υποβάλει αίτηση επιστροφής των ιατρικών εξόδων. Θα πρέπει να υποβάλει την αίτηση στο Βέλγιο, όπου θα λάβει το ίδιο ποσοστό επιστροφής εξόδων με τους ασφαλισμένους της χώρας αυτής. Το Βέλγιο θα αποταθεί στη συνέχεια στον ασφαλιστικό οργανισμό της Γαλλίας στον οποίο είναι ασφαλισμένη η Άννα για να πληρωθεί.

Ωστόσο, αν ο μοναδικός λόγος παραμονής της Άννας στο Βέλγιο θα ήταν να γεννήσει εκεί, δεν θα γινόταν ενδεχομένως δεκτή η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας: η Άννα θα έπρεπε να έχει ρυθμίσει το θέμα του τοκετού στο εξωτερικό προτού αναχωρίσει για το Βέλγιο. Με τον τρόπο αυτό, θα ήταν σε θέση να γνωρίζει εγκαίρως ποια έξοδα μπορούν να καλυφθούν.

Δίχως Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας

Εάν δεν έχετε μαζί σας την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας (ΕΚΑΑ) ή δεν μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε (π.χ. σε ιδιωτική κλινική που δεν συμμετέχει στο σύστημα ΕΚΑΑ), μπορεί να σας ζητηθεί να πληρώσετε για την περίθαλψή σας και στη συνέχεια να ζητήσετε επιστροφή των εξόδων από τον ασφαλιστικό σας φορέα όταν θα επιστρέψετε στη χώρα σας. Αυτό ισχύει τόσο για τους δημόσιους όσο και για τους ιδιωτικούς φορείς παροχής υγειονομικής περίθαλψης. Ωστόσο, οι όροι θα διαφέρουν:

Εάν χρειάζεστε επείγουσα περίθαλψη, ο ασφαλιστικός σας φορέας στη χώρα σας μπορεί να σας βοηθήσει αποστέλλοντας με φαξ ή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο αποδεικτικό της υγειονομικής ασφαλιστικής σας κάλυψης, ώστε να μην χρειαστεί να προκαταβάλετε το ποσό.

Εάν δεν είστε βέβαιοι για το τι δικαιούστε και θέλετε να το ελέγξετε προτού σας χορηγηθεί η περίθαλψη, σε κάθε χώρα της ΕΕ υπάρχει τουλάχιστον ένα Εθνικό Σημείο Επικοινωνίας που μπορεί να σας ενημερώσει για το αν δικαιούστε ή όχι επιστροφή εξόδων και αν ισχύει κάποιο ανώτατο όριο.

Οι κανόνες διαφέρουν αν ταξιδεύετε στο εξωτερικό ειδικά για ιατρική περίθαλψη.

Συχνές ερωτήσεις

Χρειάζεστε βοήθεια από τις υπηρεσίες υποστήριξης;

Επικοινωνήστε με ειδικευμένες υπηρεσίες παροχής βοήθειας

Διαβιβάστε αυτή τη σελίδα: