Ζωή και ταξίδια
Τελευταίος έλεγχος: 26/03/2021

Παραβίαση των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας

Σας επηρεάζει το Brexit;

Αν θεωρείτε ότι έχουν παραβιαστεί τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας σας, μπορείτε να απευθυνθείτε σε διάφορες αρχές.

Αντί να ασκήσετε ένδικα μέσα, μπορείτε να κάνετε χρήση της Εναλλακτικής Επίλυσης των Διαφορώνen (ΕΕΔ), η οποία είναι μια φθηνότερη και ταχύτερη λύση από ό,τι μια δικαστική διαδικασία.

Παραβίαση διπλώματος ευρεσιτεχνίας

Εάν κάποιος χρησιμοποιεί χωρίς άδεια το προϊόν ή την εφεύρεσή σας που προστατεύεται με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, μπορείτε να υπερασπιστείτε το δικαίωμά σας και να κινήσετε νομική διαδικασία. Για παραβιάσεις των εθνικών διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το αρμόδιο εθνικό δικαστήριο.

Απομίμηση επώνυμου προϊόντος — Προϊόντα παραποίησης/απομίμησης

Εάν κάποιος πουλάει ένα προϊόν που φέρει το εμπορικό σας σήμα χωρίς την άδεια σας, είστε θύμα παραποίησης/απομίμησης.

Δέσμευση ύποπτων προϊόντων

Εάν υποψιάζεστε ότι ορισμένα προϊόντα παραβιάζουν τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας σας, μπορείτε να ζητήσετε από την αρμόδια εθνική τελωνειακή υπηρεσία να τα δεσμεύσει. Για τον σκοπό αυτό, ακολουθήστε τις οδηγίες της διαδικτυακής πύλης TAXUDdefren. Για τη συμπλήρωση της αίτησης, συμβουλευτείτε το εγχειρίδιο για την παραποίηση/απομίμησηΈγγραφο PDF.

Για την προστασία των προϊόντων σας από παραποίηση/απομίμηση, καταχωριστείτε στην Enforcement DatabaseΆνοιγμα εξωτερικού συνδέσμου (Βάση δεδομένων για την εφαρμογή της νομοθεσίας) του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO), μέσω της οποίας μπορείτε να έχετε απευθείας επικοινωνία με τις αρμόδιες αρχές.

Εάν είστε εταιρεία της ΕΕ και θέλετε να υποβάλετε καταγγελία για παραποίηση/απομίμηση σε χώρα εκτός της ΕΕ, (Στην περίπτωση αυτή, τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ + το Ηνωμένο Βασίλειο (μέχρι τη λήξη της μεταβατικής περιόδου)) μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το σύστημα ταχείας πληροφόρησης για την καταπολέμηση της παραποίησης/απομίμησηςΆνοιγμα εξωτερικού συνδέσμου (ACRIS).

Ταυτόσημα ή παρόμοια εμπορικά σήματα της ΕΕ

Αν κάποιος έχει καταχωρίσει ένα εμπορικό σήμα της ΕΕ το οποίο είναι παρόμοιο ή ταυτόσημο με το δικό σας , μπορείτε να ζητήσετε από το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) Άνοιγμα εξωτερικού συνδέσμου να ακυρώσει την καταχώριση αυτή. Εάν η καταχώριση παραμείνει, έχετε το δικαίωμα ένστασης.

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το δικαίωμά σας και τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσετε, συμβουλευτείτε τη σελίδα του EUIPO Άνοιγμα εξωτερικού συνδέσμου για τη νόμιμη χρήση του καταχωρισμένου σήματός σαςΆνοιγμα εξωτερικού συνδέσμου .

Παραβίαση του εμπορικού απορρήτου

Σε περίπτωση παραβίασης του εμπορικού απορρήτου, μπορείτε να ασκήσετε προσφυγή ενώπιον του δικαστηρίου. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι μια δικαστική απόφαση που θα απαγορεύει στον παραβάτη τη χρήση ή την αποκάλυψη του εμπορικού απορρήτου και/ή χρηματική αποζημίωση.

Διαφορές σχετικά με ονόματα τομέα

Εάν διαπιστώσετε ότι κάποιος έχει καταχωρίσει παράνομα ένα όνομα τομέα, του οποίου τα δικαιώματα ΔΙ ανήκουν σε εσάς, όπως:

και το άτομο αυτό προσπαθεί να σας πουλήσει έναν τέτοιο τομέα, είστε θύμα κυβερνοκατάληψης. Σε περίπτωση διαφορών σχετικά με όνομα τομέα, μπορείτε είτε να προσφύγετε στο δικαστήριο είτε να κάνετε χρήση εξωδικαστικών μέσων έννομης προστασίας, όπως οι εναλλακτικές διαδικασίες του ICANNdeesfritpten . ​

Παράδειγμα

Η Σόφη είναι Σουηδή επιχειρηματίας και εμπορεύεται ασιατικά τρόφιμα στη Σουηδία και τη Φινλανδία. Για να πουλήσει τα προϊόντα της στο διαδίκτυο, έχει καταχωρίσει έναν ιστότοπο με την ονομασία orientexpress-asianfood.com. Λίγους μήνες μετά την καταχώριση, μια εταιρεία επικοινωνεί με τη Σόφη για να της πουλήσει το όνομα τομέα orientexpress-asianfood.eu. Η εταιρεία της λέει ότι, εάν δεν συμφωνήσει να αγοράσει τον συγκεκριμένο τομέα, θα τον πουλήσει σε άλλη εταιρεία, και έτσι μπορεί να χάσει ορισμένους πελάτες. Η Σόφη θεωρεί ότι αυτό είναι ένα είδος εκβιασμού και αποφασίζει να καταγγείλει την εταιρεία στις σουηδικές αρχές.

Για περισσότερες πληροφορίες, συμβουλευθείτε το ενημερωτικό δελτίο σχετικά με τα ονόματα τομέα και την κυβερνοκατάληψηΈγγραφο PDFen του Ευρωπαϊκού γραφείου υποστήριξης για τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας (EHD)en .

Παραβίαση των προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων

Εάν το προϊόν σας που προστατεύεται από γεωγραφική ένδειξη έχει παραποιηθεί ή υπήρξαν άλλες παραβιάσεις της γεωγραφικής ένδειξης, θα πρέπει να απευθυνθείτε στην αρμόδια εθνική αρχήΈγγραφο PDFen .

Χρειάζεστε βοήθεια από τις υπηρεσίες υποστήριξης;

Επικοινωνήστε με ειδικευμένες υπηρεσίες παροχής βοήθειας

Ευρωπαϊκό Γραφείο Υποστήριξης ΔΔΙΆνοιγμα εξωτερικού συνδέσμου

Δωρεάν παροχή συμβουλών και κατάρτισης σχετικά με τη διαχείριση της διανοητικής ιδιοκτησίας για έργα συγχρηματοδοτούμενα από την ΕΕ ή διακρατικές επιχειρηματικές συμφωνίες.

Τοπική υποστήριξη επιχειρήσεων

Έχετε απορίες σχετικά με τη λειτουργία μιας διασυνοριακής επιχείρησης , π.χ. σχετικά με εξαγωγές ή επέκταση σε άλλη χώρα της ΕΕ; Εάν ναι, το δίκτυο Enterprise Europe μπορεί να σας δώσει συμβουλές δωρεάν.

Περισσότερες υπηρεσίες παροχής βοήθειας

Διαβιβάστε αυτή τη σελίδα: