Τελευταίος έλεγχος: 15/04/2021

Εργαζόμενοι στις οδικές μεταφορές

Εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας

Οι εργαζόμενοι στις οδικές μεταφορές, οφείλουν να τηρούν τον μέσο εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας των 48 ωρών. Μπορείτε να παρατείνετε αυτόν τον χρόνο, αν είναι αναγκαίο, έως 60 ώρες το πολύ, αλλά μόνο αν το προσωπικό σας εργάζεται κατά μέσο όρο 48 ώρες την εβδομάδα επί 4 μήνες.

Ένας υπάλληλος θεωρείται ως εργαζόμενος στον τομέα των μεταφορών, όταν:

Προειδοποίηση

Αν είστε αυτοαπασχολούμενος οδηγός, μπορείτε να υπολογίζετε ως χρόνο εργασίας το διάστημα κατά το οποίο έχετε την υποχρέωση να βρίσκεστε στη θέση εργασίας/όχημα, στη διάθεση του πελάτη ή όταν αναλαμβάνετε δραστηριότητες μεταφορών.

Ως εργοδότης, πρέπει να θυμάστε ότι τα μέλη του προσωπικού σας μπορούν να οδηγούν έως 9 ώρες το πολύ την ημέρα. Κατ΄εξαίρεση - δύο φορές την εβδομάδα- οι υπάλληλοί σας μπορούν να οδηγούν έως και 10 ώρες την ημέρα. Δεν επιτρέπεται να οδηγούν περισσότερες από 56 ώρες την εβδομάδα και ο συνολικός χρόνος οδήγησης το δεκαπενθήμερο δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 90 ώρες.

Παράδειγμα

Προσλαμβάνετε οδηγό για τη μεταφορά των εμπορευμάτων σας σε άλλη χώρα της ΕΕ. Κατά τη διάρκεια μίας εβδομάδας, οδηγεί επί 56 ώρες και αφιερώνει 4 ώρες στη συντήρηση του οχήματος, δηλαδή απασχολείται συνολικά 60 ώρες. Για να τηρήσει τη νομοθεσία της ΕΕ, πρέπει να εργαστεί ως αντιστάθμισμα λιγότερο από 48 ώρες μια άλλη εβδομάδα, δεδομένου ότι κατά την τετράμηνη περίοδο αναφοράς πρέπει να τηρεί τον μέσο εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας των 48 ωρών.

Διαλείμματα κατά τη διάρκεια της ημέρας εργασίας

Το προσωπικό σας δεν πρέπει να εργάζεται περισσότερες από 6 συνεχόμενες ώρες χωρίς διακοπή. Εάν το προσωπικό σας εργάζεται από 6 έως 9 ώρες, πρέπει να κάνει διάλειμμα τουλάχιστον 30 λεπτών. Εάν εργάζεται για περισσότερες από 9 ώρες, πρέπει να διακόπτει την εργασία για τουλάχιστον 45 λεπτά.

Ύστερα από 4,5 ώρες οδήγηση, οι οδηγοί σας πρέπει να κάνουν διάλειμμα τουλάχιστον 45 λεπτών χωρίς διακοπή, εκτός αν λαμβάνουν περίοδο ανάπαυσης. Εφόσον το επιθυμούν, οι υπάλληλοί σας μπορούν να χωρίζουν το μεγάλο αυτό διάλειμμα σε δύο μέρη, εκ των οποίων το πρώτο να διαρκεί τουλάχιστον 15 λεπτά και το δεύτερο τουλάχιστον 30 λεπτά.

Περίοδοι ανάπαυσης

Οφείλετε να εξασφαλίζετε στο προσωπικό σας ημερήσια περίοδο ανάπαυσης τουλάχιστον 11 συνεχόμενων ωρών, που μπορείτε να μειώνετε σε 9 ώρες 3 φορές την εβδομάδα το πολύ. Μπορείτε να χωρίζετε την ημερήσια ανάπαυση σε δύο μέρη: το πρώτο πρέπει να είναι τουλάχιστον 3 ώρες, και το δεύτερο τουλάχιστον 9 ώρες. Αν χωρίζετε την ημερήσια περίοδο ανάπαυσης, το άθροισμα των δύο περιόδων πρέπει να είναι τουλάχιστον 12 ώρες.

Οι υπάλληλοί σας πρέπει να έχουν εβδομαδιαία περίοδο ανάπαυσης 45 ωρών χωρίς διακοπή, η οποία μπορεί να μειώνεται σε 24 ώρες κάθε δεύτερη εβδομάδα. Σε περίπτωση μείωσης της εβδομαδιαίας περιόδου ανάπαυσης, πρέπει να συμφωνήσετε με το προσωπικό σας τις ρυθμίσεις αντιστάθμισης.

Οι εργαζόμενοί σας πρέπει να έχουν εβδομαδιαία ανάπαυση ύστερα από 6 συνεχόμενες ημέρες εργασίας. Εάν οι οδηγοί πούλμαν μεταφέρουν περιστασιακά επιβάτες και οδηγούν τουλάχιστον 24 συνεχόμενες ώρες σε άλλη χώρα εντός ή εκτός ΕΕ, μπορούν να αναβάλλουν την εβδομαδιαία περίοδο ανάπαυσής τους. Μπορούν να περιμένουν έως και 12 ημέρες για να την πάρουν, αρχής γενομένης από τη λήξη της τελευταίας εβδομαδιαίας περιόδου ανάπαυσης που έχουν ήδη λάβει.

Παράδειγμα

Είστε ιδιοκτήτης ταξιδιωτικής εταιρείας στη Σλοβενία και θέλετε να διοργανώσετε ένα 10ήμερο ταξίδι με πούλμαν στην Πορτογαλία, με μερικές στάσεις σε άλλες χώρες της ΕΕ. Το ταξίδι αρχίζει στις 11 Απριλίου και τελειώνει στις 21 Απριλίου. Ο οδηγός του πούλμαν έχει 48 ώρες ανάπαυση κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου 9 -10 Απριλίου και αρχίζει την οδήγηση στις 11 Απριλίου. Σύμφωνα με τους κανόνες σχετικά με τις περιόδους ανάπαυσης, έχει τη δυνατότητα να ξεκινήσει την εβδομαδιαία ανάπαυσή του μετά το τέλος του ταξιδιού. Ωστόσο, η περίοδος ανάπαυσης πρέπει να ξεκινήσει το αργότερο 12 ημέρες μετά την 11η Απριλίου, δηλαδή το αργότερο έως τις 23 Απριλίου.

Νυχτερινή εργασία

Εάν οι υπάλληλοί σας εκτελούν εργασία από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί, θεωρούνται ως εργαζόμενοι τη νύχτα. Σε περίπτωση που οι υπάλληλοί σας εκτελούν νυχτερινή εργασία, μπορούν να εργάζονται έως 10 ώρες το πολύ (συμπεριλαμβανομένων των ωρών της νυχτερινής βάρδιας) ανά εικοσιτετράωρο.

Σχετικά Θέματα

Νομοθεσία της ΕΕ

Χρειάζεστε βοήθεια από τις υπηρεσίες υποστήριξης;

Επικοινωνήστε με ειδικευμένες υπηρεσίες παροχής βοήθειας

Συμβουλές για τους κανόνες της ΕΕ που ισχύουν για την επιχείρησή σας / την επίλυση προβλημάτων με δημόσια αρχή

Τοπική υποστήριξη επιχειρήσεων

Έχετε απορίες σχετικά με τη λειτουργία μιας διασυνοριακής επιχείρησης , π.χ. σχετικά με εξαγωγές ή επέκταση σε άλλη χώρα της ΕΕ; Εάν ναι, το δίκτυο Enterprise Europe μπορεί να σας δώσει συμβουλές δωρεάν.

Περισσότερες υπηρεσίες παροχής βοήθειας

Διαβιβάστε αυτή τη σελίδα: