Nazadnje pregledano: 10/02/2020

Delavci v cestnem prometu

Tedenski delovni čas

Delodajalec mora zagotoviti, da delavci, ki opravljajo storitve cestnega prevoza, spoštujejo 48-urni povprečni tedenski delovni čas. Povprečni tedenski delovni čas je po potrebi mogoče podaljšati na največ 60 ur, vendar samo v primeru, da delavci v 4-mesečnem obdobju v povprečju ne delajo več kot 48 ur na teden.

Delavci v cestnem prevozu:

Samozaposleni vozniki štejejo za delovni čas ure, ko morajo biti na svojem delovnem mestu/pri vozilu oz. na razpolago stranki in ko opravljajo prevoz.

Delodajalci ne smejo pozabiti, da lahko njihovi vozniki vozijo največ 9 ur na dan. Izjemoma – dvakrat na teden – smejo voziti do 10 ur na dan. Vozniki ne smejo opraviti več kot 56 ur vožnje na teden, njihov skupni čas vožnje v 14 dneh ne sme preseči 90 ur.

Praktični primer

Najeli ste voznika za dostavo vašega blaga v drugo državo EU. V enem tednu opravi 56 ur vožnje in 4 ure vzdrževanja vozila, skupno 60 ur. Po pravilih EU mora v naslednjem tednu delati manj kot 48 ur in tako spoštovati predpisani 48-urni povprečni tedenski delovni čas v 4-mesečnem referenčnem obdobju.

Dnevni odmor

Delavci ne smejo delati brez odmora več kot 6 ur zaporedoma. Če delajo 6 do 9 ur, jim pripada najmanj 30-minutni odmor. Če delajo več kot 9 ur, morajo delo prekiniti za najmanj 45 minut.

Po 4,5-urni vožnji mora voznik imeti neprekinjen odmor najmanj 45 minut, razen če se odloči za počitek. Po želji lahko vozniki ta daljši odmor razdelijo, pri čemer prvi odmor traja najmanj 15 minut, drugi pa najmanj 30 minut.

Počitek

Delavci morajo dnevno počivati najmanj 11 zaporednih ur. Največ trikrat na teden je ta počitek mogoče skrajšati na 9 ur. Dnevni počitek se lahko razdeli: prvi počitek mora trajati najmanj 3 ure, drugi najmanj 9 ur. Če delavec dnevni počitek razdeli, morata oba dela počitka skupaj trajati najmanj 12 ur.

Delavci morajo imeti 45-urni neprekinjeni počitek na teden, ki ga je vsak drugi teden mogoče skrajšati na 24 ur. Če delodajalec skrajša trajanje tedenskega počitka, se mora z delavci dogovoriti o nadomestilu.

Delavcem pripada tedenski počitek po 6 zaporednih delovnih dnevih. Če vozniki avtobusa občasno prevažajo potnike in vozijo zaporedoma najmanj 24 ur v drugi državi EU ali zunaj EU, lahko tedenski počitek prestavijo. Počitek lahko prestavijo za največ 12 dni, šteto od konca zadnjega tedenskega počitka.

Praktični primer

Ste lastnik slovenskega avtobusnega podjetja in želite organizirati 10-dnevni izlet na Portugalsko z nekaj postanki v drugih državah EU. Potovanje se začne 11. aprila, konča se 21. aprila. Voznik avtobusa ima 48-urni počitek v soboto in nedeljo, 9. in 10. aprila, 11. aprila nato začne vožnjo. Po veljavnih pravilih glede počitka sme naslednji tedenski počitek prestaviti na čas po koncu potovanja. Toda počitek se mora začeti največ 12 dni po 11. aprilu, torej najpozneje 23. aprila.

Nočno delo

Delo od polnoči do 7. ure zjutraj šteje za nočno delo. Delavci, ki opravljajo nočno delo, lahko delajo največ 10 ur (vključno z nočno izmeno) v posameznem 24-urnem obdobju.

Sorodne teme

Zakonodaja EU

Potrebujete pomoč podporne službe?

Obrnite se na specializirane službe za pomoč

Nasveti glede pravil EU, ki se uporabljajo za vaše podjetje, in reševanje težav z javnimi organi

Lokalna pomoč za podjetja

Ali se vaše vprašanje nanaša na poslovanje čez mejo, na primer izvoz ali širitev v drugo državo EU? V tem primeru vam mreža Enterprise Europe Network svetuje brezplačno.

Daj to stran v skupno rabo: