Nazadnje pregledano: 23/06/2022

Javna naročila in oddaja ponudb

Postopek oddaje ponudb za javna naročila je različen za različne vrste naročil in pogodbenih vrednosti. Običajni način oddaje javnih naročil je prek konkurenčnega razpisnega postopka. V okviru tega postopka so različni postopki javnega naročanja .

Iskanje javnih naročil

Kje se razpis objavi, je odvisno od vrednosti naročila in pri naročilih pod določenim pragom (naročila manjše vrednosti) od sedeža naročnika.

Naročila, za katera veljajo pravila EU

Javni organi morajo obvestila o javnem naročilu pri naročilih višje vrednosti obvezno objaviti na portalu TED (dnevna elektronska javna naročila. Osnovne informacije so objavljene v 24 uradnih jezikih EU, celotno obvestilo o javnem naročilu pa mora biti objavljeno samo v enem uradnem jeziku EU.

Naročila, za katera ne veljajo pravila EU

Naročila manjše vrednosti se objavijo samo na nacionalnem portalu za javno naročanje. Za sodelovanje v teh razpisih morate spremljati portale držav, ki vas zanimajo. Prijavite se lahko tudi na obvestila o razpisih, kadar so na voljo.

Naročila institucij EU

Naročila srednje in višje vrednosti institucij, agencij in drugih organov EU se objavijo na portalu TED (dnevna elektronska javna naročila). Vsa obvestila o javnih naročilih institucij EU so v celoti objavljena v vseh uradnih jezikih EU.

Portal TED (dnevna elektronska javna naročila)

Portal TED (dnevna elektronska javna naročila) je spletna različica Dopolnila k Uradnemu listu EU, v katerem so objavljena vsa evropska javna naročila višje vrednosti. Obvestila o naročilih lahko poiščete in jih razvrstite po vsebini, državi, naročniku itd. Če ste registrirani na portalu, lahko shranite svoja iskanja in se naročite na prejemanje obvestil po elektronski pošti.

Javni naročniki, ki objavljajo na portalu TED, morajo uporabljati klasifikacijo enotnega besednjaka javnih naročil (CPV). Klasifikacijska številka omogoča lažje iskanje obvestil, ki vas morebiti zanimajo.

Oddaja ponudb

Ponudbo v javnem razpisu, ki je objavljen na portalu TED, morate večinoma oddati v elektronski obliki.

Med postopkom oddaje javnih naročil lahko naročniki zahtevajo, da jim pošljete določeno dokumentacijo v zvezi z vašim statusom ali izkušnjami. Na informacijskem portalu e-Certis en lahko poiščete dokazila, ki jih zahtevajo naročniki v drugih državah EU. Funkcije na platformi e-Certis so na voljo v vseh jezikih EU, primeri dokumentov pa so na voljo samo v izvornem jeziku.

Dokazila o poklicnem položaju

Pri oddaji ponudbe v razpisu, objavljenem na portalu TED, morate izjaviti, da ima vaše podjetje strokovno in finančno zmogljivost za izvajanje naročila, za katerega se potegujete, tako da izpolnite digitalni obrazec enotni evropski dokument v zvezi z oddajo javnega naročila (ESPD)Odpri na zunanji povezavi.

Ob oddaji ponudbe vam ni treba predložiti dokazil o poklicnem položaju, vendar morate vedeti, da boste morali ta dokazila predložiti, če boste uspešni na razpisu.

Združevanje virov

Če vaše podjetje nima potrebnih zmogljivosti, da bi se potegovalo za naročilo, lahko predložite ponudbo z združevanjem virov s svojimi poslovnimi partnerji.

Napake pri oddaji ponudb

Kadar pripravljate ponudbo, morate preveriti, ali ste izpolnili vse zahteve, kot so navedene v razpisni dokumentaciji, ker bi lahko napake ali pomanjkljivosti ob predložitvi ponudbe privedle do zavrnitve. Če ponudbo oddate po roku, se ne bo upoštevala.

Rok za oddajo ponudb

Časovni rok, ki ga določi naročnik, bi moral zadostovati za pripravo ponudb. Minimalni rok se lahko razlikuje glede na vrsto razpisnega postopka.

Odprti postopek

Od datuma objave obvestila o javnem naročilu imate na voljo najmanj 30 dni za oddajo ponudbe, če predhodno informativno obvestilo ni bilo objavljeno. Če je bilo predhodno informativno obvestilo že objavljeno, je rok za oddajo ponudbe najmanj 15 dni.

Omejeni postopek

Od datuma objave obvestila o javnem naročilu imate na voljo najmanj 30 dni, da se prijavite za sodelovanje.

Kandidati na ožjem seznamu imajo za oddajo ponudb na voljo najmanj 25 dni od datuma, ko je bilo poslano povabilo k predložitvi ponudb, če predhodno informativno obvestilo ni bilo objavljeno. Če je bilo predhodno informativno obvestilo objavljeno, je rok za oddajo ponudbe najmanj 10 dni.

Konkurenčen postopek s pogajanji

Od datuma objave obvestila o javnem naročilu imate na voljo najmanj 30 dni, da se prijavite za sodelovanje. Kandidati na ožjem seznamu imajo za oddajo prvih ponudb na voljo najmanj 30 dni.

Zakonodaja EU

Potrebujete pomoč podporne službe?

Obrnite se na specializirane službe za pomoč

Ali se vaše vprašanje nanaša na poslovanje čez mejo, na primer izvoz ali širitev v drugo državo EU? V tem primeru vam mreža Enterprise Europe Network svetuje brezplačno.

Za iskanje ustrezne pomoči lahko uporabite tudi iskalnik služb za pomoč.

Daj to stran v skupno rabo: