Viața și călătoriile în UE
Ultima verificare: 23/06/2022

Căutați un contract de achiziții publice și depuneți o ofertă

Procedura de depunere a unei oferte pentru obținerea unui contract de achiziții publice depinde de tipul de contract și de valoarea acestuia. Modalitatea standard de atribuire a contractelor este procedura concurențială de ofertare. Procedurile de ofertare pot fi de mai multe tipuri.

Căutarea unui contract de achiziții publice

Valoarea contractului și, în cazul ofertelor care se situează sub anumite praguri, locul unde este stabilit achizitorul public determină locul unde se publică anunțul.

Proceduri acoperite de normele UE

Pentru contractele cu valori mari, autoritățile sunt obligate să publice anunțurile pe portalul Tenders Electronic Daily (TED). Informațiile de bază se publică în cele 24 de limbi oficiale ale UE, dar puteți alege să publicați restul anunțului într-o singură limbă oficială a UE.

Proceduri care nu sunt acoperite de normele UE

Pentru contracte cu valoare redusă, autoritatea care lansează procedura de ofertare trebuie să publice anunțul doar pe portalurile naționale de achiziții publice. Dacă doriți să participați la o astfel de procedură va trebui să monitorizați portalurile din țările care vă interesează. În măsura în care acest lucru este posibil, vă puteți înregistra pentru primirea de notificări.

Procedurile lansate de instituțiile UE

Cererile de oferte cu valoare medie și ridicată provenind de la instituțiile, agențiile și alte organisme ale UE se publică pe portalul Tenders Electronic Daily (TED). Toate anunțurile instituțiilor europene sunt publicate integral în limbile oficiale ale UE.

Portalul TED (Tenders Electronic Daily)

Portalul Tenders Electronic Daily (TED) este versiunea online a Suplimentului la Jurnalul Oficial al UE, în care se publică toate anunțurile de achiziții publice cu valoare ridicată din Europa. Puteți să navigați pe portal, să efectuați căutări și să sortați anunțurile în funcție de diverse criterii ( subiect, țară, entitatea contractantă etc.) și să vă înregistrați pentru a salva căutările personalizate și pentru a primi notificări.

Autoritățile și entitățile contractante care publică anunțuri pe TED trebuie să utilizeze clasificarea din vocabularul comun privind achizițiile publice. Numărul de clasificare utilizat vă poate facilita găsirea anunțurilor care vă interesează.

Depunerea ofertelor

Când participați la o procedură de ofertare publicată pe TED, în majoritatea cazurilor trebuie să trimiteți oferta pe cale electronică.

Pe durata procedurii, este posibil ca entitățile contractante să vă solicite să le trimiteți anumite documente referitoare la statutul sau experiența dumneavoastră. Puteți utiliza portalul e-Certis en pentru a identifica certificatele solicitate de autoritățile contractante din alt stat membru al UE. Funcționalitățile platformei e-Certis sunt disponibile în toate limbile oficiale ale UE, dar modelele apar numai în limba originală.

Documente justificative despre situația dumneavoastră

Când trimiteți o ofertă în cadrul unei proceduri publicate pe TED, trebuie să declarați că întreprinderea dumneavoastră are capacitatea profesională și financiară necesară pentru a implementa contractul, completând formularul electronic cunoscut sub denumirea de documentul european de achiziție unicDeschideți ca link extern.

Nu trebuie să trimiteți documente despre situația dumneavoastră profesională când depuneți oferta. Ele v-ar putea fi însă solicitate ca dovadă în cazul în care obțineți contractul.

Punerea în comun a resurselor

Dacă întreprinderea dumneavoastră nu are capacitatea necesară pentru a trimite o ofertă, există posibilitatea de a vă pune resursele în comun cu partenerii dumneavoastră de afaceri.

Erori la depunerea ofertelor

Când pregătiți o ofertă trebuie să vă asigurați că ați îndeplinit toate cerințele prevăzute, deoarece erorile sau omisiunile ar putea duce la respingerea ofertei. Nu se fac concesii dacă depuneți oferta după expirarea termenului-limită.

Termenul-limită pentru depunerea ofertelor

Entitatea care efectuează achiziția trebuie să stabilească un termen-limită rezonabil, care să vă dea posibilitatea de a pregăti oferta. Limita minimă de timp variază în funcție de tipul de procedură.

Procedura deschisă

Pentru a depune o ofertă, aveți la dispoziție 30 de zile de la data publicării anunțului de achiziții publice, în cazul în care nu s-a publicat în prealabil un anunț de intenție. Limita se reduce la 15 zile dacă s-a publicat un anunț de intenție.

Procedura restrânsă

Pentru a trimite cererea de participare, aveți la dispoziție cel puțin 30 de zile de la data publicării anunțului de participare.

Candidații preselectați pot apoi să își depună ofertele în termen de cel puțin 25 de zile de la data la care le-a fost trimisă invitația, în cazul în care nu s-a publicat un anunț de intenție. Limita de timp se reduce la 10 zile, dacă s-a publicat un anunț de intenție.

Procedura negociată competitivă

Pentru a trimite cererea de participare, aveți la dispoziție cel puțin 30 de zile de la data publicării anunțului de participare. Candidații preselectați își pot depune apoi ofertele inițiale în termen de cel puțin 30 de zile.

Legislația UE

Aveți nevoie de ajutorul serviciilor de asistență?

Contactați serviciile specializate de asistență

Aveți întrebări despre desfășurarea unei activități economice la nivel transfrontalier, de exemplu exportul sau extinderea în altă țară din UE? Dacă da, Enterprise Europe Network (Enterprise Europe Network) vă poate oferi consiliere gratuită.

Puteți utiliza instrument de găsire servicii de asistență pentru a găsi ajutorul potrivit pentru dumneavoastră.

Partajați această pagină: