Întreprinderi
Ultima verificare: 03/01/2023

Drepturile pasagerilor transportului naval

Drepturile în caz de întârziere și anulare a călătoriei

Normele UE privind drepturile pasagerilor transportului naval se aplică de obicei atunci când călătoriți cu majoritatea feriboturilor și a navelor de croazieră pe mare sau pe căile navigabile interioare (râuri, lacuri sau canale), dacă:

Normele nu se aplică:

Pe durata călătoriei, operatorul trebuie să furnizeze informații clare și corecte despre serviciul oferit și drepturile pasagerilor, inclusiv despre condițiile de acces pentru persoanele cu handicap sau mobilitate redusă. Aceste informații ar trebui să fie puse la dispoziție și într-un format accesibil persoanelor cu handicap.

Drepturile în caz de incidente maritime

În caz de incidente maritime, normele UE acoperă călătorul, bagajul și vehiculul său și, dacă este cazul, echipamentul său de mobilitate. Normele stabilesc și responsabilitățile transportatorilor în acest sens. Ele se pot aplica atât călătoriilor maritime interne, cât și călătoriilor internaționale, dacă:

Înainte de călătorie, transportatorul trebuie să vă ofere informații clare și adecvate cu privire la drepturile dumneavoastră atunci când cumpărați biletul într-o țară din UE sau cel târziu la plecare, în cazul în care aceasta are loc într-o țară din afara UE.

Ce problemă a apărut?

Cum vă puteți cere drepturile?

Călătoria a fost anulată

În caz de întârziere sau anulare a călătoriei cu feribotul sau vasul de croazieră, transportatorul sau organismul care gestionează terminalul trebuie să vă informeze în legătură cu noua oră de plecare estimată, în termen de 30 de minute de la ora de plecare prevăzută inițial. De asemenea, trebuie să vă ofere informații despre drepturile care vă revin ca pasager.

În cazul anulării serviciului, transportatorul trebuie să vă ofere posibilitatea de a alege între:

sau

Dacă ratați un serviciu de transport de legătură din cauza anulării, transportatorul trebuie să depună toate eforturile pentru a vă informa cu privire la legături alternative.

De asemenea, aveți dreptul la asistență sub formă de:

Nu aveți dreptul la cazare dacă anularea a fost cauzată de condiții meteorologice severe.

Nava a avut întârziere la plecare

În caz de întârziere sau anulare a călătoriei cu feribotul sau vasul de croazieră, transportatorul sau organismul care gestionează terminalul trebuie să vă informeze în legătură cu noua oră de plecare estimată, în termen de 30 de minute de la ora de plecare prevăzută inițial. De asemenea, trebuie să vă ofere informații despre drepturile care vă revin ca pasager.

Dacă serviciul are o întârziere de peste 90 de minute, aveți de ales între două posibilități:

sau

De asemenea, aveți dreptul la asistență sub formă de:

Nu aveți dreptul la cazare dacă anularea a fost cauzată de condiții meteorologice severe.

Nava a avut întârziere la sosire

Dacă ajungeți la destinație cu o întârziere de peste 1 oră, aveți dreptul la despăgubiri. Suma pe care o veți primi depinde de durata întârzierii – nivelul despăgubirii este cuprins între 25 % și 50 % din costul biletului.

Avertisment

Nu aveți dreptul la despăgubiri dacă întârzierea a fost cauzată de condiții meteorologice severe sau de circumstanțe extraordinare, cum ar fi dezastrele naturale (incendii sau cutremure) ori amenințările la adresa securității.

Bagajele dumneavoastră au fost pierdute sau deteriorate în timpul unui incident maritim sau au ajuns cu întârziere

Dacă bagajul și/sau vehiculul dumneavoastră a fost pierdut sau deteriorat într-un incident maritim sau a ajuns cu întârziere, aveți dreptul la despăgubiri din partea transportatorului de maximum 2 700 EUR pentru bagajul de cabină și 15 500 EUR pentru vehicul (această sumă acoperă și eventualele bagaje din vehicul). Nu aveți dreptul la despăgubiri dacă transportatorul poate demonstra că nu are nicio vină. În cazul pierderii sau deteriorării altor obiecte de valoare (de exemplu sume de bani, bijuterii, opere de artă etc.) aveți dreptul la despăgubiri de aproximativ 4 100 EUR, cu condiția să le fi depozitat în loc sigur împreună cu transportatorul.

Dacă scaunul cu rotile sau alt echipament de mobilitate a fost deteriorat sau pierdut, aveți dreptul la o despăgubire care să acopere costul înlocuirii sau reparării acestuia.

Avertisment

Norme speciale se aplică în cazul pierderii sau deteriorării obiectelor de valoare: sume de bani, titluri de valoare, aur, argint, bijuterii, ornamente, opere de artă etc.

Ați fost rănit într-un incident maritim

Dacă sunteți rănit în timpul unui accident maritim, aveți dreptul la despăgubiri din partea transportatorului sau a asiguratorului acestuia de aproximativ 300 000 EUR. În cazurile în care pierderile sau daunele depășesc această sumă, despăgubirea poate fi majorată până la o limită maximă de circa 490 000 EUR. De asemenea, aveți dreptul la o plată în avans, proporțională cu daunele suferite, pentru a vă acoperi nevoile imediate, dacă rănirea a fost cauzată de naufragiu, răsturnare, coliziune, eșuare a navei, explozie sau incendiu la bordul navei ori un defect al acesteia.

Avertisment

Nu aveți dreptul la despăgubiri dacă transportatorul poate demonstra că incidentul a fost cauzat de circumstanțe extraordinare, asupra cărora nu deține niciun control, cum ar fi dezastrele naturale ori amenințările la adresa securității.

Persoana în întreținerea căreia vă aflați și-a pierdut viața într-un accident maritim

Dacă vă aflați în întreținerea unei persoane care și-a pierdut viața în timpul unui accident maritim, aveți dreptul la despăgubiri din partea transportatorului sau a asiguratorului acestuia de aproximativ 300 000 EUR. În unele cazuri, valoarea despăgubirii poate fi majorată până la o limită maximă de aproximativ 490 000 EUR. De asemenea, aveți dreptul la o plată în avans, de minimum 21 000 EUR, pentru a vă acoperi nevoile imediate, dacă decesul victimei a fost cauzat de naufragiu, răsturnare, coliziune, eșuare a navei, explozie sau incendiu la bordul navei ori un defect al acesteia.

Avertisment

Nu aveți dreptul la despăgubiri dacă transportatorul poate demonstra că incidentul a fost cauzat de circumstanțe extraordinare, asupra cărora nu deține niciun control, cum ar fi dezastrele naturale ori amenințările la adresa securității.

Plângeri legate de întârzieri și anulări

În cazul în care considerați că nu v-au fost respectate drepturile, puteți adresa o plângere transportatorului în termen de 2 luni de la data serviciului planificat pe durata căruia a survenit problema. Transportatorul are la dispoziție 1 lună pentru a confirma primirea plângerii și maximum 2 luni pentru a vă da un răspuns definitiv. Dacă nu sunteți mulțumit de răspuns, puteți înainta o plângere către autoritățile naționale relevante en din țara dumneavoastră. Autoritatea națională trebuie să vă furnizeze un aviz juridic fără caracter obligatoriu cu privire la modul în care ar urma să fie tratată plângerea dumneavoastră.

O altă soluție ar fi să utilizați o procedură extrajudiciară, apelând la o entitate de soluționare alternativă a litigiilor (SAL). Dacă ați cumpărat biletul pe internet, puteți transmite plângerea prin intermediul platformei de soluționare online a litigiilor (platforma SOL). Entitățile SAL și platforma SOL sunt accesibile doar pentru rezidenții din UE.

Puteți introduce o cerere de despăgubire în baza normelor UE, utilizând procedura europeană cu privire la cererile cu valoare redusă. De asemenea, puteți sesiza instanța din țara în care este înregistrat transportatorul. Intervalele de timp pentru introducerea unei acțiuni în justiție împotriva unui transportator sunt definite de normele naționale din fiecare țară a UE.

În plus, puteți contacta Centrul european al consumatorilor din regiunea dumneavoastră pentru a primi ajutor și sfaturi pe probleme legate de drepturile pasagerilor transportului naval.

Plângeri legate de incidentele survenite pe mare

Pierderea sau deteriorarea bagajelor și a vehiculelor

Dacă bagajele de cabină și/sau vehiculul se pierd sau sunt deteriorate ca urmare a unui incident naval, trebuie să informați în scris transportatorul sau agentul acestuia. În mod ideal, ar trebui să faceți acest lucru înainte de a părăsi nava sau în momentul în care primiți bagajele. Aveți la dispoziție o perioadă maximă de 15 zile de la debarcare sau de la primirea bagajelor pentru a informa transportatorul. Dacă depășiți acest termen-limită vă veți pierde dreptul la despăgubiri.

Pentru a introduce o acțiune în instanță aveți la dispoziție 2 ani de la data debarcării sau 2 ani de la data la care debarcarea ar fi trebuit să aibă loc – oricare dintre aceste date survine mai târziu.

Dacă doriți să solicitați despăgubiri pentru pierderile sau daunele suferite ca urmare a producerii unui incident maritim, trebuie să înaintați cererea pe lângă o instanță din țara:

  • în care transportatorul are sediul principal sau reședința permanentă sau
  • în care se află locul de plecare sau destinația dumneavoastră sau
  • în care locuiți permanent – dacă transportatorul exercită o activitate comercială acolo și se supune jurisdicției țării respective sau
  • în care s-a încheiat contractul de călătorie – dacă transportatorul exercită o activitate comercială acolo și se supune jurisdicției țării respective

Întrebări şi răspunsuri

Legislaţia UE

Căutați informații despre normele aplicabile într-o anumită țară?

Aveți nevoie de ajutorul serviciilor de asistență?

Contactați serviciile specializate de asistență

Partajați această pagină: