Ultima verificare: 09/02/2023

Documente și formalități de înmatriculare auto

În general, în UE, aveți obligația de a vă înmatricula mașina în țara în care aveți reședința normală.

Nu există norme europene care să reglementeze înmatricularea autovehiculelor. Informațiile de mai jos reflectă realitatea din numeroase state membre.

Verificați normele care se aplică în țara dumneavoastră și în țara în care vă mutați.

Alegeţi ţara

Pentru a vă înmatricula mașina aveți nevoie de o serie de documente.

Certificat de inspecție tehnică

În calitate de proprietar, aveți responsabilitatea de a vă menține mașina în stare bună de funcționare și de a vă prezenta la controlul tehnic după 4 ani de la prima înmatriculare și apoi o dată la 2 ani.

Dacă vă mutați în altă țară din UE și doriți să vă reînmatriculați mașina acolo, va trebui să le furnizați autorităților dovada că mașina a fost supusă unui control tehnic în țara în care ați avut reședința anterior.

Avertisment

Frecvența cu care se efectuează inspecția tehnică poate varia în mod semnificativ de la o țară la alta.

Certificatul de inspecție tehnică trebuie păstrat în mașină, într-un loc vizibil și trebuie să menționeze rezultatele inspecției, informațiile referitoare la identitatea mașinii și data următoarei inspecții. Validitatea certificatului de inspecție tehnică trebuie recunoscută chiar dacă se schimbă proprietarul mașinii.

Mai multe despre certificatul de inspecție tehnică en și dovada inspecției tehnice (inclusiv elementele de securitate), precum și despre modelele utilizate în alte țări din UE.

Certificat de înmatriculare

Când vă înmatriculați mașina în UE, autoritățile vă vor emite un certificat de înmatriculare. Acesta va avea una sau două părți, în funcție de normele din țara dumneavoastră. Certificatul de înmatriculare trebuie să fie recunoscut de alte țări din UE, atunci când călătoriți sau vă mutați acolo. Dacă este nevoie să vă reînmatriculați mașina în altă țară din UE, va trebui să predați certificatul original de înmatriculare autorităților competente din noua țară. Dacă certificatul are două părți, va trebui să le predați pe amândouă. Unele țări din UE pot solicita și alte documente înainte de a vă reînmatricula mașina. Verificați cerințele exacte din țara în care vă mutați.

Când călătoriți cu mașina sau când vă mutați în străinătate trebuie să aveți asupra dumneavoastră certificatul de înmatriculare. Partea I este suficientă, dacă documentul are două părți.

Mai multe despre documentul de înmatriculare al vehiculului en (elemente de securitate etc.) și despre modelele utilizate în alte țări din UE.

Dovada dreptului de proprietate

Dacă trebuie să dovediți că sunteți proprietarul mașinii, nu uitați că factura trebuie să indice clar codul de TVA al dealer-ului auto.

Dovada achitării taxei pe valoarea adăugată (TVA)

Înainte de a vă înmatricula mașina, autoritățile naționale au dreptul să verifice dacă TVA-ul a fost achitat în mod corect. Normele referitoare la TVA diferă în funcție de vechimea mașinii (nouă sau de ocazie) și de vânzător (dealer sau persoană fizică).

În scopuri de TVA, prin mașină nouă se înțelege o mașină care are maximum 6 000 km la bord SAU care a fost pusă în circulație în urmă cu cel mult 6 luni. Aflați unde trebuie să plătiți TVA pentru o mașină cumpărată în altă țară din UE.

Asigurarea RCA

Pentru a înmatricula o mașină, veți avea nevoie de dovada că dețineți o asigurare auto. Autoritățile ar trebui să recunoască valabilitatea polițelor emise de orice firmă de asigurări, atâta timp cât aceasta:

Certificat de conformitate pentru mașinile noi

Acest certificat de conformitate este emis de producător și reprezintă dovada că autovehiculul respectă, din punct de vedere tehnic, standardele de mediu și de siguranță în vigoare. El poate exista în două formate, european (CE) sau național.

Certificatul de conformitate CE

Certificatul de conformitate CE este valabil în toate țările din UE. Dacă mașina dumneavoastră are certificat de conformitate CE, autoritățile naționale nu au dreptul să vă solicite alte documente tehnice. Excepție: dacă autovehiculul a suferit modificări de la ieșirea din fabrică, autoritățile vă pot cere să-l omologați din nou.

Certificatul național de conformitate

Certificatul național de conformitate este valabil doar în țara emitentă. De obicei, acest tip de certificat se eliberează pentru autobuze, camioane, camionete, remorci, mașini personalizate din fabrică produse înainte de luna mai 2009 și mașini de epocă.

Dacă mașina este deja înmatriculată și vă mutați în altă țară din UE, autoritățile din noua țară vă vor solicita, cel mai probabil, și alte certificate sau verificări tehnice, înainte de a vă reînmatricula mașina.

Avertisment

Informațiile de pe această pagină nu li se aplică cetățenilor Regatului Unit care locuiesc în UE și nici cetățenilor UE care locuiesc în Regatul Unit. În aceste cazuri se aplică normele naționale.

Întrebări şi răspunsuri

Legislaţia UE

Aveți nevoie de ajutorul serviciilor de asistență?

Contactați serviciile specializate de asistență

Partajați această pagină: