Instrumentele site-ului

Selector de limbi

Drapelul UE

Cale de navigare

Meniu

Actualizare : 25/04/2017

Întrebări şi răspunsuri - Documente și formalități de înmatriculare auto

 • Maşina mea poate rămâne înmatriculată în Franţa, chiar dacă m-am mutat în Belgia?  

  NU, cu excepţia cazului în care ştiţi că veţi părăsi Belgia în mai puţin de 6 luni de la data sosirii. În general, maşina trebuie înmatriculată în ţara în care locuiţi.

 • Îmi petrec fiecare sfârşit de săptămână în Germania, unde locuiesc împreună cu familia. În timpul săptămânii, lucrez şi stau în Luxemburg, unde mă deplasez cu maşina personală. Unde ar trebui să-mi înmatriculez maşina?  

  Regimul pe care îl descrieţi este acela al unui lucrător transfrontalier, ceea ce înseamnă că maşina poate rămâne înmatriculată în Germania, ţara în care locuiţi de fapt.

 • Conduc o maşină de serviciu înmatriculată în Luxemburg, dar locuiesc în Belgia, ţară în care îmi desfăşor o parte din activitate. Pot folosi maşina pe teritoriul Belgiei?  

  DA. Întrucât aveţi interese de serviciu pe teritoriul Belgiei, aveţi dreptul să vă folosiţi maşina de serviciu şi în interes personal. Regula este valabilă şi dacă sunteţi lucrător independent, maşina este pe firmă, iar sediul dvs. legal este în Luxemburg.

 • Locuiesc în Italia şi am o reşedinţă secundară în Alpii francezi, unde îmi petrec anual trei luni de vacanţă. Pot să-mi înmatriculez maşina în Franţa?  

  NU. Maşina poate fi înmatriculată doar în ţara în care aveţi domiciliul permanent.

 • Locuiesc în Anglia şi am o casă de vacanţă în Grecia, unde mi-am dus o maşină. Autorităţile de acolo au dreptul să-mi ceară să o înmatriculez în Grecia?  

  NU. Autorităţile elene nu au acest drept, pentru că nu sunteţi rezident permanent în Grecia. În schimb, ele vă pot interzice să vă închiriaţi maşina sau să o împrumutaţi rezidenţilor. Singurele persoane autorizate să vă conducă maşina sunteţi dumneavoastră, membrii de familie şi prietenii, atâta timp cât aceştia nu locuiesc permanent în Grecia. Persoanele cu domiciliul în Grecia pot folosi maşina doar dacă le însoţiţi. Există riscul să nu găsiţi cu uşurinţă un asigurător grec dispus să asigure o maşină cu numere britanice. Va trebui să le explicaţi că circumstanţele sunt deosebite.

 • Sunt polonez şi m-am înscris într-un program de Master cu durata de 2 ani, organizat în Regatul Unit. Trebuie să-mi înmatriculez maşina acolo?  

  NU, atâta timp cât rămâneţi pe teritoriul britanic doar pentru studii. Dacă vă angajaţi pe durata şederii sau decideţi să vă prelungiţi sejurul după terminarea studiilor, va trebui totuşi să vă înmatriculaţi maşina în Regatul Unit.

 • În mod normal, locuiesc în Slovacia, dar acum am un contract de muncă cu durata de 10 luni în Suedia. Trebuie să-mi înmatriculez maşina în Suedia?  

  DA, pentru că durata şederii va depăşi 6 luni şi, cel mai probabil, nu vă veţi deplasa în Slovacia în fiecare weekend.

 • Intenţionez să cumpăr o maşină din Germania şi să mă întorc în Franţa la volanul ei. Cum ar trebui să o înmatriculez?  

  Deşi maşina urmează să fie înmatriculată în Franţa, veţi avea nevoie de plăcuţe de înmatriculare germane pentru a o putea conduce. În cazul maşinilor noi, va trebui să obţineţi numere de tranzit. Acestea vă vor scuti şi de plata TVA-ului în Germania. Maşinile achiziţionate second-hand trebuie înmatriculate în Germania, chiar dacă este vorba despre o perioadă scurtă. Interesaţi-vă cât v-ar costa să aduceţi maşina pe platformă, caz în care nu aţi mai fi nevoit să o înmatriculaţi pe teritoriul german.

 • Vreau să-mi înmatriculez remorca în Spania. De ce mi se cere să-i fac omologarea de tip, de vreme ce remorca are certificat de conformitate CE?  

  Procedura europeană de omologare de tip a fost creată pentru a garanta că remorcile şi caravanele îndeplinesc cerinţele UE în materie de siguranţă tehnică. Certificatul de conformitate CE atestă faptul că prototipul remorcii sau caravanei dumneavoastră a fost deja verificat de autorităţile competente din ţara care a emis omologarea de tip. Prin urmare, autorităţile spaniole nu au dreptul să vă ceară încă o omologare de tip şi nici altă documentaţie tehnică pentru a vă înmatricula remorca. Ele pot însă să solicite efectuarea unei inspecţii tehnice pentru a vedea dacă remorca sau caravana nu a fost modificată după achiziţionare.

 • Maşina mea este înmatriculată în Franţa şi aş vrea să o reînmatriculez în Italia. Autorităţile italiene îmi cer un certificat de conformitate CE, dar nu ştiu de unde să-l obţin.  

  Producătorii sunt obligaţi să furnizeze certificatul de conformitate CE la vânzarea autovehiculului. Dacă nu aveţi un astfel de certificat, puteţi să-i solicitaţi producătorului să vă emită originalul sau un duplicat. Pentru aceasta, aţi putea apela la dealer-ul de la care aţi achiziţionat maşina. Cel mai probabil, emiterea şi expedierea certificatului se vor face contra cost.  De cele mai multe ori, puteţi rezolva problema contactând importatorul oficial în Italia al mărcii pe care o deţineţi.

 • Certificatul de conformitate CE îmi va fi recunoscut, chiar dacă mi-am personalizat maşina?  

  NU. Prin certificatul de conformitate CE, producătorul atestă faptul că autovehiculul în cauză a fost asamblat pe linia sa de producţie, sub responsabilitatea întreprinderii, şi că acesta îndeplineşte cerinţele prevăzute de legislaţia europeană. Autovehiculele personalizate trebuie omologate conform legislaţiei naţionale din ţara în care sunt înmatriculate. La export, autorităţile competente din ţara de destinaţie fie vă vor solicita să efectuaţi verificări tehnice specifice sau să furnizaţi anumite certificate, fie vor efectua propriile teste, prevăzute de legislaţia naţională, înainte de a vă permite să înmatriculaţi maşina.

 • M-am pensionat şi intenţionez să mă mut din Anglia în Portugalia. Este posibil să am probleme în a-mi înmatricula maşina de epocă acolo?  

  Procedura de înmatriculare poate fi mai complicată în cazul maşinilor produse înainte de 1996, deoarece acestea nu au, în general, certificat de conformitate CE. Documentele britanice sunt valabile doar în Regatul Unit, iar autorităţile portugheze vă pot solicita să efectuaţi o serie de modificări tehnice. Acestea vor fi proporţionale cu standardele de siguranţă şi de mediu în vigoare. Numeroase ţări din UE au elaborat norme specifice pentru simplificarea procedurilor în cazul maşinilor de epocă destinate unei utilizări rutiere limitate.

 • Am făcut ITP-ul maşinii în Portugalia, acum mai puţin de un an. Având în vedere că vreau să o reînmatriculez în Spania, va fi nevoie de o altă inspecţie tehnică?  

  Posibil. Pentru a vă reînmatricula maşina, autorităţile spaniole vă pot solicita să efectuaţi o nouă inspecţie tehnică,  însă doar dacă:

  • inspecţia este obligatorie şi pentru rezidenţii spanioli, atunci când se schimbă proprietarul
  • inspecţia nu repetă testele pe care maşina dvs. le-a trecut deja în Portugalia
  • potrivit normelor portugheze privind periodicitatea efectuării ITP-ului, termenul-limită a fost atins.

  Periodicitatea cu care trebuie efectuate inspecţiile tehnice obligatorii diferă de la o ţară la alta. Chiar dacă ITP-ul este încă valabil în Portugalia, va trebui să respectaţi periodicitatea prevăzută de legislaţia spaniolă.

Principalele informații pe această temă
Documente și formalități de înmatriculare auto
Consultaţii publice
  Aveți nevoie de ajutorul serviciilor de asistență?
  Solicitați sprijin și consiliere