Instrumentele site-ului

Selector de limbi

Drapelul UE

Cale de navigare

Meniu

Actualizare : 28/09/2017

TVA (taxa pe valoarea adăugată)

Plătiți TVA-ul în țara în care cumpărați

Dacă faceți cumpărături în UE ca persoană fizică, trebuie să plătiți TVA-ul o singură dată, și anume în țara în care faceți achiziția.

Vă puteți întoarce în țara de origine cu tot ce ați cumpărat, fără să trebuiască să vă opriți la frontieră sau să faceți vreo declarație vamală. Singura condiție este ca bunurile achiziționate să fie pentru uz personal sau familial, nu destinate comercializării.

Returnarea TVA

Vizitatorii din afara UE pot beneficia de rambursarea TVA-ului pentru bunurile pe care le-au cumpărat pe durata şederii lor în UE, cu condiţia ca bunurile respective să fie prezentate la vamă în momentul plecării, în termen de trei luni de la achiziţionarea lor, împreună cu documentele necesare pentru rambursarea TVA-ului. În mod normal, aceste documente sunt pregătite de către vânzător, dar, întrucât sistemul nu este obligatoriu, nu a fost adoptat de toţi comercianţii. Unele ţări stabilesc o valoare minimă a cumpărăturilorfrançaisDeutschEnglish care pot beneficia de rambursare.

Cumpărături on-line din altă țară a UE

Atunci când cumpărați produse din altă țară a UE și solicitați livrarea lor în țara dumneavoastră de reședință, se pot aplica anumite reguli speciale. Dacă firma de la care cumpărați are un volum de vânzări în țara dumneavoastră care depășește un anumit plafon, aceasta nu poate percepe TVA în țara în care faceți achiziția.

Ea trebuie să aplice TVA-ul din țara de destinație, cea în care se livrează produsele. Plafonul total pentru vânzările transfrontaliere este stabilit de fiecare țară a UE în partepdfEnglish : 35 000 EUR sau 100 000 EUR. Aceasta înseamnă că majoritatea comercianților cu amănuntul care fac livrări în alte țări din UE trebuie să aplice TVA-ul din țara de destinație.

Caz real

Uneori, vi se poate cere să plătiți un TVA mai mare

Lucie locuiește în Belgia. În timp ce încerca să comande o carte de la o librărie on-line din Regatul Unit, a observat că, după completarea adresei, prețul cărții a crescut brusc. Căutând motivul, a descoperit că firma i-a facturat cota de TVA aplicată cărților în Belgia (6 %), și nu pe cea din Regatul Unit (0 %).

În Belgia, pragul de la care se aplică regula țării de destinație este de 35 000 EUR. Acest lucru înseamnă că o societate străină ale cărei vânzări în Belgia au depășit, în exercițiul financiar precedent, valoarea de 35 000 EUR trebuie să aplice cota de TVA din Belgia. Firma de la care a comandat Lucie livrează frecvent produse în Belgia și, prin urmare, trebuie să factureze cota de TVA din Belgia, chiar dacă produsul este expediat din Regatul Unit.

Excepții: serviciile de telecomunicații, serviciile de radiodifuziune și televiziune și serviciile prestate pe cale electronică

TVA-ul pentru serviciile de telecomunicații, serviciile de radiodifuziune și televiziune și serviciile prestate pe cale electronică se percepe în țara în care locuiți (țara în care sunteți stabilit, în care aveți adresa permanentă sau în care locuiți de obicei) și nu în țara în care cumpărați serviciul. Aceste norme se aplică serviciilor furnizate atât din interiorul, cât și din afara UE.

Caz real

TVA-ul pentru conținutul digital se percepe în țara de reședință

Senta locuiește în Suedia și cumpără cărți electronice de pe internet, de la un vânzător finlandez. Vânzătorul trebuie să aplice TVA-ul perceput în Suedia, nu pe cel din Finlanda.

Excepție: mașinile

Pentru autoturismele noi achiziționate în altă țară din UE, TVA-ul se plătește în țara în care faceți importul și înmatricularea (țara de reședință). Acest regim TVA se aplică și altor mijloace de transport noi, cum ar fi motocicletele mari, ambarcațiunile sau aparatele de zbor.

În contextul TVA, prin autoturism nou se înțelege un autovehicul cu mai puțin de 6 000 km la bord sau cu o vechime mai mică de 6 luni. Prin mașină de ocazie se înțelege un autoturism care a fost pus în circulație cu mai mult de 6 luni în urmă și are peste 6 000 de km la bord.

Aflați mai multe despre plata TVA când cumpărați o mașină în altă țară din UE.

Consultaţii publice
    Aveți nevoie de ajutorul serviciilor de asistență?
    Solicitați sprijin și consiliere