Verktyg

Språkval

EU-flaggan

Sökväg

Meny

Uppdaterat : 28/09/2017

Moms

Betala moms i inköpslandet

När du handlar som privatperson i EU ska du bara betala moms en gång, nämligen i det land där du gör ditt inköp.

Du kan ta med dig hem vad som helst som du köpt i ett annat EU-land, utan att behöva stanna vid gränsen eller deklarera det i tullen. Det enda villkoret är att inköpen måste vara för ditt eget eller din familjs personliga bruk. Du får inte sälja vidare varorna.

Återbetalning av moms

Om du reser hit från ett land utanför EU har du rätt att få tillbaka momsen på varor som du köpt under vistelsen i EU. Visa upp varorna i tullen vid utresan senast tre månader efter att du köpte dem, tillsammans med momsåterbetalningsblanketten. Den brukar fyllas i av säljaren, men alla handlare deltar inte i systemet eftersom det är frivilligt. I vissa länder måste man ha handlat för ett visst beloppfrançaisDeutschEnglish för att kunna få tillbaka momsen.

Handla på nätet från ett annat EU-land

Särskilda regler kan gälla när du köper varor från ett annat EU-land och får dem hemskickade. Om företaget du handlar av säljer varor över ett visst värde till ditt land, dit varorna levereras, kan de inte ta ut moms i sitt eget land.

De måste i stället ta ut moms i leveranslandet enligt den momssats som gäller där. TröskelvärdetpdfEnglish är antingen 35 000 euro eller 100 000 euro, och bestäms av EU-länderna själva. Det innebär att de flesta större nätförsäljare som levererar inom EU måste ta ut och redovisa moms i leveranslandet.

Exempel från verkligheten

Ibland betalar du högre moms

Lucie från Belgien beställer en bok från en nätbutik i Storbritannien. När hon ska betala och anger sin adress upptäcker hon att priset plötsligt har gått upp. Det beror på att företaget tar ut belgisk moms på 6 % i stället för brittisk moms på 0 %.

I Belgien är tröskeln för att ta ut moms i leveranslandet 35 000 euro. Det innebär att ett företag som under ett år sålt varor för mer än 35 000 euro till Belgien måste tillämpa den belgiska momssatsen. Nätbutiken där Lucie handlat levererar ofta till Belgien och måste därför ta ut belgisk moms, även om boken fraktas från Storbritannien.

Telekom, radio, tv och e-tjänster

Moms på telekommunikationstjänster, sändningstjänster och elektroniska tjänster betalas i det land där du bor eller är etablerad och inte i det land där du köper tjänsten. Reglerna gäller även när du köper tjänster från länder utanför EU.

Exempel från verkligheten

Moms på digitalt innehåll betalas där du bor

Senta bor i Sverige och köper e-böcker från en nätbokhandel i Finland. Den finska bokhandlaren måste då ta ut svensk moms och inte finsk.

Moms på bilar

Om du köper en ny bil i ett annat EU-land ska du betala momsen i det land där du importerar och registrerar bilen, dvs. där du bor. De här momsreglerna gäller också t.ex. motorcyklar, båtar och flygplan.

Med ny bil menas i momssammanhang en bil som har gått mindre än 600 mil eller är högst sex månader. En begagnad bil är en bil som är mer än sex månader och som har gått mer än 600 mil.

Läs mer om moms när du köper ett fordon i ett annat EU-land.

Offentliga samråd
    Behöver du hjälp från våra rådgivningstjänster?
    Få hjälp och råd