Senast kontrollerat: 08/09/2022

Moms

Betala moms i inköpslandet

När du handlar som privatperson i EU ska du bara betala moms en gång, nämligen i det land där du gör ditt inköp.

Du kan ta med dig hem vilken vara som helst som du köpt i ett annat EU-land, utan att behöva stanna vid gränsen eller deklarera den i tullen. Det enda villkoret är att dina inköp måste vara för ditt eget eller din familjs personliga bruk. Du får inte sälja vidare varorna.

Återbetalning av moms

Om du bor i ett land utanför unionen och besöker EU har du rätt att få tillbaka momsen på de varor som du köpt under vistelsen i EU. Visa upp varorna i tullen vid utresan senast tre månader efter att du köpte dem, tillsammans med momsåterbetalningsblanketten. Den brukar fyllas i av säljaren, men alla handlare deltar inte i systemet eftersom det är frivilligt. I vissa länder måste man ha handlat för ett visst belopp de en fr för att kunna få tillbaka momsen.

Handla på nätet från ett annat EU-land

Särskilda regler kan gälla när du köper varor från ett annat EU-land och får dem hemskickade. Om företaget du köper från säljer varor över ett visst värde till ditt land, dvs. leveranslandet, får företaget inte ta ut moms i sitt eget land.

Momsen ska i stället tas ut i leveranslandet enligt den momssats som gäller där. Tröskelvärdet en är antingen 35 000 euro eller 100 000 euro, och bestäms av EU-länderna själva. Det innebär att de flesta större nätförsäljare som levererar inom EU måste ta ut och redovisa moms i leveranslandet.

Exempel från verkligheten

Ibland betalar du högre moms

Katrin från Nederländerna beställde en bok från en stor nätbutik i Irland. När hon betalade och angav sin adress upptäckte hon att priset plötsligt hade gått upp. Det berodde på att företaget tog ut nederländsk moms på 9 % i stället för irländsk moms på 0 %.

I Nederländerna är tröskeln för att slippa ta ut nederländsk moms 100 000 euro. Det innebär att ett företag som under ett år säljer varor för mer än 100 000 euro till Nederländerna måste tillämpa den nederländska momssatsen. Nätbutiken där Katrin handlat levererar ofta till Nederländerna och måste därför ta ut nederländsk moms, även om varan skickas från Irland.

Varning

Den här regeln gäller inte för begagnade varor, konstverk, samlarföremål och antikviteter.

Punktskatt

Om du köper tobaksvaror eller alkoholhaltiga drycker på nätet från ett annat EU-land måste du betala punktskatt oavsett mängd, även om det rör sig om en gåva.

Återförsäljaren ansvarar för att betala punktskatt i det EU-land som varan levereras till.

Du bör därför kolla att punktskatten verkligen ingår i priset. Om priset är mycket lågt är det bäst att fråga säljaren om punktskatten innan du beställer. Om säljaren inte betalar punktskatten kan varorna komma att beslagtas av tullen i ditt land eller så måste du betala punktskatten själv. Om du köper varor inom EU bör du alltid se till att säljaren betalar punktskatten i leveranslandet.

Varning

Om du köper varor från ett land utanför EU måste du själv betala moms, tull och punktskatt.

Telekom, radio, tv och e-tjänster

Moms på telekomtjänster, sändningstjänster och elektroniska tjänster betalas i det land där du bor eller är etablerad och inte i det land där du köper tjänsten. Reglerna gäller även när du köper tjänster från länder utanför EU.

Exempel från verkligheten

Moms på digitalt innehåll betalas där du bor

Senta bor i Sverige och köper ofta e-böcker från en nätbokhandel i Finland. Den finska bokhandlaren måste då ta ut svensk moms och inte finsk.

Undantag för andra tjänster som köps på nätet

Om du köper tjänster på nätet från en leverantör i EU ska du betala moms i det land där säljaren är etablerad, även om det är ett annat land än ditt eget.

Exempel från verkligheten

Betala moms i säljarens land

Joao har ett konsultföretag i Lissabon. Han tillhandahåller konsulttjänster till en privatperson som bor i Köpenhamn. Eftersom Joaos företag är registrerat i Portugal måsta han normalt ta ut portugisisk moms av sin danska kund.

Men det finns många undantag, bland annat i följande fall:

Tänk på att det finns fler undantag.

Moms på bilar

Om du köper en ny bil i ett annat EU-land ska du betala momsen i det land där du importerar och registrerar bilen, dvs. där du bor. De här momsreglerna gäller också t.ex. motorcyklar, båtar och flygplan.

Läs mer om moms när du köper ett fordon i ett annat EU-land.

Vanliga frågor

EU-lagstiftning

Behöver du hjälp från våra rådgivningstjänster?

Kontakta våra hjälp- och rådgivningstjänster

Dela denna sida: