Tools

Taalkeuzemenu

EU-vlag

Kruimelpad

Menu

Bijgewerkt : 28/09/2017

Btw – Belasting over de toegevoegde waarde

U betaalt btw in het land waar u winkelt

Wanneer u als particulier iets koopt binnen de EU betaalt u één keer btw, in het land waar u de aankopen doet.

U mag alle aankopen die u in andere EU-landen doet, mee naar huis nemen zonder ze aan te geven bij de douane. Ze moeten wel voor persoonlijk gebruik door u of uw gezin bestemd zijn en u mag ze niet doorverkopen.

Btw-teruggave

Als u buiten de EU woont, kunt u de btw op goederen die u op reis in de EU hebt gekocht, binnen drie maanden na aankoop terugvragen. Bij uw vertrek moet u de goederen dan samen met de documenten voor btw-teruggave aan de douane laten zien. Normaal gesproken stelt de verkoper deze documenten op, maar hij is daartoe niet verplicht. In sommige landen moet u voor een bepaald minimumbedragfrançaisDeutschEnglish hebben besteed om de btw te kunnen terugvragen.

Online winkelen in een ander EU-land

Als u goederen in een ander EU-land koopt en die in eigen land laat leveren, gelden mogelijk andere regels. Als het bedrijf waarbij u iets koopt, in totaal voor meer dan een bepaald bedrag aan goederen in uw land levert,

moet het het btw-tarief van uw land toepassen. Elk EU-land kiest zelf hoe hoog dit bedrag ispdfEnglish : 35 000 of 100 000 euro. Dit betekent dat de meeste grote webwinkels die binnen de EU leveren, de btw van het land van bestemming moeten toepassen.

Voorbeeld

Soms moet u een hoger btw-tarief betalen

Lucie bestelt in België een boek bij een grote webwinkel in het Verenigd Koninkrijk. Wanneer zij betaalt voor de bestelling en haar adres opgeeft, merkt ze dat de prijs plotseling gestegen is. Zij gaat na waarom en ontdekt dat het bedrijf haar het Belgische btw-tarief van 6% heeft aangerekend in plaats van het Britse van 0%.

In België is de grenswaarde voor het aanrekenen van het eigen btw-tarief bepaald op 35 000 euro. Een bedrijf dat in het voorgaande boekjaar voor meer dan 35 000 euro aan goederen heeft verkocht in België, moet daarom het Belgische btw-tarief toepassen. Het bedrijf, waar Lucie haar boek heeft besteld, levert vaak in België, en moet haar dus het Belgische btw-tarief aanrekenen, ook al wordt het boek verzonden uit het Verenigd Koninkrijk.

Uitzondering voor telecommunicatie-, omroep- en elektronische diensten

De btw op telecommunicatie-, omroep- en elektronische diensten wordt geheven in het land waar u woont (d.w.z. het land waar u gevestigd bent, uw permanente adres heeft of meestal woont) en niet in het land waar u de dienst koopt. Dit geldt ook als het land van aankoop buiten de EU ligt.

Voorbeeld

Btw op digitale inhoud wordt geheven in het land van verblijf

Senta woont in Zweden en koopt e-books bij een Finse onlineboekwinkel. De Finse leverancier moet haar het Zweedse btw-tarief in rekening brengen, niet het Finse.

Uitzondering voor auto's

Als u in een ander EU-land een nieuwe auto koopt, moet u btw betalen in het land waar u de auto invoert en inschrijft, m.a.w. in het land waar u woont. Deze regel geldt ook voor andere nieuwe voertuigen, zoals zware motorfietsen, boten en vliegtuigen.

Voor de btw-regels is een nieuwe auto een auto die minder dan 6000 kilometer gereden heeft, of minder dan zes maanden oud is. Een gebruikte auto is een auto die meer dan zes maanden oud is en die meer dan 6000 km gereden heeft.

Meer over uw btw als u een auto koopt in een ander EU-land

Openbare raadpleging
    Advies van een expert? Wij helpen u op weg.
    Vraag hulp of advies