Laatste controle : 26/09/2018

Misleidende prijsinformatie

In de hele EU moeten verkopers de prijs van hun producten duidelijk vermelden zodat u producten gemakkelijk kunt vergelijken en een geïnformeerde keuze kunt maken, ongeacht de verpakking of hoeveel stuks er tegelijk verkocht worden.

Bedrijven zijn verplicht duidelijk te zijn over de prijs die u moet betalen als zij u iets aanbieden of verkopen.

Volledige prijsinformatie

De opgegeven prijs moet inclusief alle belastingen en leveringskosten zijn. Zijn er extra kosten die niet van tevoren berekend kunnen worden, dan moet u dat vooraf te horen krijgen.

Voorbeeld

Steven uit Schotland vond een goedkope vlucht naar Spanje op de website van een luchtvaartmaatschappij. Maar bij de boeking bleek de uiteindelijke prijs twee keer zo hoog te liggen omdat hij allerlei toeslagen moest betalen die eerder niet vermeld waren.

Steven nam contact op met de klantenservice en kreeg te horen dat de opgegeven prijs slechts een indicatie was. Maar toen hij naar het Schotse consumentencentrum belde, bleek dat luchtvaartmaatschappijen wel extra kosten mogen rekenen voor bagage of maaltijden, maar dat zij die kosten van tevoren moeten melden (samen met alle andere extra kosten, zoals heffingen, belastingen enz.) Extra kosten die niet optioneel zijn, zoals administratiekosten, moeten altijd in de opgegeven prijs opgenomen zijn.

Na ingrijpen van het consumentencentrum geeft de luchtvaartmaatschappij nu alle extra kosten aan op een duidelijke, ondubbelzinnige manier vanaf het begin van de boekingsprocedure.

Als iets "gratis" aangeboden wordt, mag men u alleen laten betalen voor:

Eenvoudig vergelijken - prijs per eenheid

U moet gemakkelijk de prijzen van verschillende merken en verpakkingen kunnen vergelijken, zodat u kunt nagaan of u goedkoper uit bent als u bijvoorbeeld een grote verpakking ontbijtgranen koopt in plaats van een kleine doos.

Om u daarbij te helpen moet niet alleen de prijs, maar ook de prijs per eenheid (bijvoorbeeld per kilo of liter) duidelijk vermeld staan. Deze informatie moet ondubbelzinnig, duidelijk leesbaar en gemakkelijk te herkennen zijn.

Dit geldt ook voor advertenties waarin een prijs opgegeven wordt.

Voorbeeld

Nadine woont in België, dicht bij de Duitse grens, met haar dochter Clara van 5 maanden. Om geld te besparen, begon zij de prijzen van luiers in verschillende winkels in België en Duitsland te vergelijken.

Ze vond een Duitse winkel waar de pakken luiers van haar vertrouwde merk even duur waren als in België. Maar omdat een Duits pak 140 luiers bevatte en een Belgisch pak maar 90, bleken de Duitse luiers toch een stuk goedkoper. Daarom stapte Nadine meteen over op luiers uit Duitsland.

Kijk naar de prijs per stuk voordat u iets koopt.

Uitzonderingen

De volgende producten zijn voorbeelden van zaken waarvoor geen eenheidsprijzen vermeld hoeven te worden omdat dat tot verwarring kan leiden, of omdat het om bijzondere producten gaat:

EU-wetgeving

Wilt u meer informatie over regels in een bepaald land?

Advies van een expert? Wij helpen u op weg.

Vraag advies aan experts

Vraag het Europees consumentencentrum in uw land om informatie of hulpen

Vraag uw nationale consumentenorganisatie om hulp of adviesen

Deze bladzijde delen: