Misleidende prijsinformatie

In de hele EU moeten verkopers de prijs van hun producten duidelijk vermelden zodat u producten gemakkelijk kunt vergelijken en een geïnformeerde keuze kunt maken, ongeacht de verpakking of hoeveel stuks samen verkocht worden.

Bedrijven zijn wettelijk verplicht duidelijk te zijn over de prijs die u moet betalen als zij u iets aanbieden of verkopen.

Volledige prijsinformatie

De vermelde prijs moet inclusief alle belastingen en leveringskosten zijn. Zijn er extra kosten die niet van tevoren berekend kunnen worden, dan moet u dat vooraf worden meegedeeld.

Een voorbeeld

De totale prijs moet inclusief belastingen en extra kosten zijn

Stefaan uit België vond een goedkope vlucht naar Spanje op de website van een luchtvaartmaatschappij. Maar bij de boeking bleek de uiteindelijke prijs twee keer zo hoog te liggen omdat hij allerlei toeslagen moest betalen die eerder niet vermeld waren.

Stefaan nam contact op met de klantenservice en kreeg te horen dat de opgegeven prijs slechts indicatief was. Toen hij naar het Belgische consumentencentrum belde, bleek echter dat luchtvaartmaatschappijen wel extra kosten mogen aanrekenen voor bagage of maaltijden, maar dat zij die kosten van tevoren moeten vermelden (samen met alle andere extra kosten, zoals toeslagen, belastingen enz.) Extra kosten die niet optioneel zijn, zoals administratiekosten, moeten altijd in de initiële prijs inbegrepen zijn.

De luchtvaartmaatschappij geeft nu alle extra kosten op een duidelijke manier aan vanaf het begin van de boekingprocedure.

Als iets “gratis” aangeboden wordt, mag men u alleen laten betalen voor:

  • het reageren op de aanbieding
  • het afhalen of leveren van het product

Eenvoudig vergelijken – prijs per eenheid

U moet gemakkelijk de prijzen van verschillende merken en verpakkingen kunnen vergelijken, zodat u kunt nagaan of u goedkoper uit bent als u bijvoorbeeld een grote doos ontbijtgranen koopt in plaats van een kleine.

Om u daarbij te helpen moet niet alleen de prijs, maar ook de prijs per eenheid (bijvoorbeeld per kilo of liter) duidelijk vermeld staan. Deze informatie moet begrijpelijk, eenvoudig te lezen en gemakkelijk te vinden zijn.

Dit geldt ook voor advertenties waarin een prijs opgegeven wordt.

Een voorbeeld

Controleer de prijs per eenheid voordat u iets koopt

Nadine woont in Luxemburg dicht bij de Duitse grens met haar dochter van vijf maanden. Om geld te besparen, begon zij de prijzen van luiers in verschillende winkels in Luxemburg en Duitsland te vergelijken.

Ze vond een Duitse winkel waar de pakken luiers van haar vertrouwde merk even duur waren als in Luxemburg. Maar omdat een Duits pak 140 luiers bevatte en een Luxemburgs pak maar 90, bleken de Duitse luiers toch een stuk goedkoper. Nadine besloot meteen haar luiers voortaan in Duitsland te kopen.

Uitzonderingen

Voor volgende producten hoeven geen eenheidsprijzen vermeld te worden omdat dat tot verwarring kan leiden, of omdat het om bijzondere producten gaat:

  • producten die in verkoopautomaten verkocht worden
  • goederen die op een veiling verkocht worden
  • kunst en antiek

Misleidende claims over prijskortingen

Claims over prijskortingen zoals “50 euro, nu slechts 25 euro” kunnen misleidend zijn als de oorspronkelijke verkoopprijs (de “ankerprijs”) kunstmatig is opgedreven. In alle EU-landen zijn verkopers verplicht om bij een korting de laagste prijs voor het product tijdens een periode van minstens 30 dagen vóór de aankondiging van de prijskorting aan te geven.
Met deze informatie kunt u als consument beoordelen of de korting al dan niet echt is.

Een voorbeeld

Laat je niet door kortingen beetnemen

Basia uit Polen bekijkt het aanbod van een onlinewinkel tijdens haar treinreis naar huis. Ze ziet een dure jeans die ze heel mooi vindt. Ze voegt de jeans toe aan haar winkelwagen, maar besluit de aankoop tot de koopjesperiode uit te stellen. Twee weken later wil ze de jeans kopen, maar ze wordt onaangenaam verrast. De oorspronkelijke prijs die naast de zeer aantrekkelijke “verlaagde” prijs wordt vermeld, is hoger dan de prijs twee weken vóór de koopjesperiode. Teleurgesteld besluit Basia de jeans niet te kopen.

Volgens de EU-regels moet u kunnen beoordelen of de verlaagde prijs echt gunstig is. Daartoe moeten de verkopers de laagste prijs aangeven die ze de afgelopen 30 dagen voor het in prijs verlaagde product hebben gevraagd.

Prijsdiscriminatie is niet toegestaan

Een verkoper mag u als EU-burger geen hogere prijs voor goederen of diensten vragen op grond van uw nationaliteit of het land waar u woont. Sommige prijsverschillen zijn echter gerechtvaardigd, voor zover ze gebaseerd zijn op objectieve criteria, niet alleen op nationaliteit. Als de verzendkosten in uw land bijvoorbeeld hoger zijn, kan het zijn dat u daarom meer moet betalen. De verkoper mag ook verschillende prijzen hanteren voor verschillende verkoopkanalen, bijvoorbeeld verkoop in de winkel of via de website. Hij mag een bepaalde aanbieding ook alleen in een bepaalde regio van een EU-land doen. Maar volgens de EU-regels moeten zulke aanbiedingen daar ook voor consumenten uit andere EU-landen beschikbaar zijn.

Goederen en diensten moeten altijd tegen dezelfde prijs ook aan klanten uit andere EU-landen worden aangeboden in de volgende drie situaties:

  • bij verkoop van goederen die niet bezorgd hoeven te worden, bijvoorbeeld omdat u deze zelf ophaalt in een winkel
  • bij verkoop van elektronische diensten (met uitzondering van auteursrechtelijk beschermde inhoud), zoals cloud services of website hosting
  • bij verkoop van diensten die op een specifieke plaats geleverd worden, zoals hotelboekingen, autoverhuur of kaartjes voor een pretpark

Wanneer een verkoper verschillende versies van dezelfde website heeft, zoals een webshop die in verschillende EU-landen levert, moet u de mogelijkheid hebben te kiezen welke versie u bezoekt. U moet toestemming geven voordat u mag worden doorgeleid naar een specifieke landversie van een website. U moet uw keuze ook op elk gewenst moment kunnen veranderen.

Gepersonaliseerde prijzen

Verkopers kunnen algoritmen gebruiken om uw surfgedrag op internet te volgen en de prijzen daaraan aan te passen. Doel is de prijs van artikelen te baseren op wat u voor een bepaald artikel bereid bent te betalen. Deze praktijk is niet illegaal, maar als consument heeft u recht op volledige prijstransparantie.

Volgens de EU-regels moeten verkopers u informeren of de prijs gepersonaliseerd is op basis van een geautomatiseerde profilering van uw gedrag als consument.

Een voorbeeld

U heeft recht op informatie

Ana uit Roemenië surft regelmatig op de sites van haar favoriete onlinewinkels en bekijkt de prijzen van verschillende artikelen. Afgezien van prijsschommelingen merkt zij dat de prijzen verschillen afhankelijk van welk toestel ze bij het surfen gebruikt. Nog vreemder is dat haar vrienden andere prijzen voor dezelfde artikelen zien wanneer ze dezelfde website op hetzelfde tijdstip bekijken.

Voordat u iets koopt, heeft u volgens de EU-regels het recht te weten of en wanneer de verkoper een algoritme gebruikt om de prijs van het product waarvoor u belangstelling hebt, te wijzigen.

EU-wetgeving

Advies van een expert? Wij helpen u op weg.

Vraag advies aan experts

Laatste controle: 18/03/2024
Deze bladzijde delen