Laatste controle: 02/04/2022

Misleidende prijsinformatie

In de hele EU moeten verkopers de prijs van hun producten duidelijk vermelden zodat u producten gemakkelijk kunt vergelijken en een geïnformeerde keuze kunt maken, ongeacht de verpakking of hoeveel stuks er tegelijk verkocht worden.

Bedrijven zijn verplicht duidelijk te zijn over de prijs die u moet betalen als zij u iets aanbieden of verkopen.

Volledige prijsinformatie

De opgegeven prijs moet inclusief alle belastingen en leveringskosten zijn. Zijn er extra kosten die niet van tevoren berekend kunnen worden, dan moet u dat vooraf te horen krijgen.

Voorbeeld

De opgegeven prijs moet inclusief belastingen en extra kosten zijn

Stefaan uit België vond een goedkope vlucht naar Spanje op de website van een luchtvaartmaatschappij. Maar bij de boeking bleek de uiteindelijke prijs twee keer zo hoog te liggen omdat hij allerlei toeslagen moest betalen die eerder niet vermeld waren.

Stefaan nam contact op met de klantenservice en kreeg te horen dat de opgegeven prijs een indicatie was. Maar toen hij naar het Belgische consumentencentrum belde, bleek dat luchtvaartmaatschappijen wel extra kosten mogen rekenen voor bagage of maaltijden, maar dat zij die kosten van tevoren moeten melden (samen met alle andere extra kosten, zoals toeslagen, belastingen enz.) Extra kosten die niet optioneel zijn, zoals administratiekosten, moeten altijd in de opgegeven prijs opgenomen zijn.

De luchtvaartmaatschappij geeft nu alle extra kosten op een duidelijke manier aan vanaf het begin van de boekingsprocedure.

Als iets "gratis" aangeboden wordt, mag men u alleen laten betalen voor:

Eenvoudig vergelijken - prijs per eenheid

U moet gemakkelijk de prijzen van verschillende merken en verpakkingen kunnen vergelijken, zodat u kunt nagaan of u goedkoper uit bent als u bijvoorbeeld een grote verpakking ontbijtgranen koopt in plaats van een kleine.

Om u daarbij te helpen moet niet alleen de prijs, maar ook de prijs per eenheid (bijvoorbeeld per kilo of liter) duidelijk vermeld staan. Deze informatie moet begrijpelijk, eenvoudig te lezen en gemakkelijk te vinden zijn.

Dit geldt ook voor advertenties waarin een prijs opgegeven wordt.

Voorbeeld

Controleer de prijs per stuk voordat u iets koopt

Nadine woont in Luxemburg, dicht bij de Duitse grens, met haar dochter van vijf maanden. Om geld te besparen, begon zij de prijzen van luiers in verschillende winkels in Luxemburg en Duitsland te vergelijken.

Ze vond een Duitse winkel waar de pakken luiers van haar vertrouwde merk even duur waren als in Luxemburg. Maar omdat een Duits pak 140 luiers bevatte en een Luxemburgs pak maar 90, bleken de Duitse luiers toch een stuk goedkoper. Daarom stapte Nadine meteen over op luiers uit Duitsland.

Uitzonderingen

De volgende producten zijn voorbeelden van zaken waarvoor geen eenheidsprijzen vermeld hoeven te worden omdat dat tot verwarring kan leiden, of omdat het om bijzondere producten gaat:

Prijsdiscriminatie is niet toegestaan

Een verkoper mag u als EU-burger geen hogere prijs voor goederen of diensten vragen op grond van uw nationaliteit of het land waar u woont. Sommige prijsverschillen zijn echter gerechtvaardigd, voor zover ze gebaseerd zijn op objectieve criteria, niet alleen op nationaliteit. Als de verzendkosten in uw land hoger zijn, kan het zijn dat u daarom meer moet betalen. De verkoper mag ook verschillende prijzen hanteren voor verschillende verkoopkanalen, bijvoorbeeld verkoop in de winkel of via de website. Hij mag een bepaalde aanbieding ook alleen in een bepaalde regio van een EU-land doen. Maar volgens de EU-regels moeten zulke aanbiedingen daar ook voor consumenten uit andere EU-landen beschikbaar zijn.

Goederen en diensten moeten altijd tegen dezelfde prijs ook aan klanten uit andere EU-landen worden aangeboden in de volgende situaties:

Wanneer een verkoper verschillende versies van dezelfde website heeft, zoals een webshop die in verschillende EU-landen levert, moet u de mogelijkheid hebben te kiezen welke versie u bezoekt. U moet toestemming geven voordat u mag worden doorgeleid naar een specifieke landversie van een website. U moet uw keuze ook op elk gewenst moment kunnen veranderen.

EU-wetgeving

Advies van een expert? Wij helpen u op weg.

Vraag advies aan experts

Deze bladzijde delen: