Online reclame maken

Online kunt u met advertenties en reclame in het algemeen direct uw publiek bereiken, makkelijk nieuwe markten aanboren en uw concurrentiepositie versterken.

Reclame online bestaat er in allerlei soorten, denk aan banners, marketingmails, social networking, betaalde zoekresultaten, SEO ("search engine optimisation") en blogs. U kunt uw bedrijf ook promoten via anderen, maar sowieso moet u uw klanten altijd duidelijk informeren. 

Wees transparant

Verspreidt u zelf commerciële berichten (zoals aanbiedingen, kortingen, premies, wedstrijden of games) dan moet u altijd duidelijk aangeven:

  • dat het om commerciële informatie gaat met de bedoeling (rechtstreeks of onrechtstreeks) een product, dienst, merk of imago te promoten
  • namens welke (rechts)persoon u dat bericht verspreidt
  • wat u promoot: een korting, geschenk, wedstrijd of game
  • wat de voorwaarden zijn: wie er in aanmerking komt, en eventueel onder welke voorwaarden

Wees ook duidelijk als u klanten ongevraagde commerciële berichten via e-mail stuurt. Zet bijvoorbeeld het woord "advertentie" duidelijk in de titel, zodat uw klant dat al weet voordat hij het bericht opent.

Waarschuwing

Direct marketing per e-mail is alleen toegestaan als uw klanten daar uitdrukkelijk toestemming voor hebben gegeven (bijv. door aan te vinken dat ze ongevraagde e-mails willen ontvangen) of als er al een zakelijke of commerciële relatie bestond.

Vermijd oneerlijke handelspraktijken

Voor commerciële communicatie (inclusief advertenties en marketing) gelden de regels op oneerlijke handelspraktijken.

In de hele EU geldt daarvoor één pakket gemeenschappelijke regels, dus die regels zijn voor iedereen gelijk. Lees meer over oneerlijke bedingen in handelspraktijken

ConsumerLawReady.eu en is een portaal met steun van de EU om het midden- en kleinbedrijf te informeren over belangrijke aspecten van het Europees consumentenrecht. U vindt er cursusmateriaal en allerlei informatie over de manier waarop de EU-regels over oneerlijke handelspraktijken in uw land zijn omgezet, en waar u zich aan moet houden in de landen waarmee u zaken doet.

Bescherm de consument

Verkoopt u goederen, diensten of digitale inhoud aan consumenten in een ander EU-land, dan moet u zich houden aan de regels van het EU-consumentenrecht.

Doet u zaken met andere bedrijven, dan is die wetgeving niet van toepassing.

Waarschuwing

U kunt die bescherming van de consument niet contractueel aanpassen of inperken. Het is dus verboden om in uw overeenkomsten met klanten te schrijven dat die consumentenwetgeving niet of maar gedeeltelijk van toepassing is.

Advies van een expert? Wij helpen u op weg.

Vraag advies aan experts

Hebt u vragen over zakendoen in het buitenland? Denkt u aan exporteren of uitbreiden naar een ander EU-land? Zo ja, dan kan het Enterprise Europe Network u gratis advies geven.

U kunt ook gebruikmaken van de zoekfunctie voor ondersteunende diensten om de juiste hulp voor u te vinden.

Laatste controle: 03/06/2022
Deze bladzijde delen