Laatste controle: 24/06/2022

Garantie

Als u online of op afstand (bijv. per telefoon of postorder) of niet in een winkel (bijv. via huis-aan-huisverkoop) een product of dienst verkoopt, heeft de consument het recht de aankoop binnen 14 dagen te annuleren. Dit wordt ook wel de bedenktijd of herroepingsperiode genoemd. De consument hoeft geen reden voor de annulering te geven.

Op grond van de EU-wetgeving moet u de consument minstens 2 jaar garantie bieden. Dit is de wettelijke garantie die de consument kan inroepen als producten niet goed werken of niet overeenkomen met de beschrijving. Maar in sommige landen geldt een langere garantieperiode vanwege nationale wetgeving.

Uw verantwoordelijkheid na verkoop: wat te doen bij kapotte producten?

Tijdens de garantieperiode bent u verantwoordelijk wanneer het product niet goed blijkt te werken of niet overeenkomt met de door u gegeven omschrijving. In sommige landen bent u hiervoor ook verantwoordelijk als u de producent of de importeur bent.

Wanneer mag uw klant schadeloosstelling eisen?

Let op: u bent wettelijk gebonden aan alles wat u openbaar verklaart over uw producten, met name in advertenties en op etiketten.

Uw klanten kunnen schadeloosstelling eisen op grond van de wettelijke garantie die zij dankzij het EU-recht hebben, indien een product:

Als u uw klant vooraf informeert dat het product dat u verkoopt kwaliteitsproblemen heeft, mag uw klant voor deze problemen geen vergoeding eisen.

Welke oplossing moet u uw klant bieden?

Uw klanten hebben recht op de volgende oplossingen zonder dat zij daarvoor hoeven te betalen (verzendkosten, arbeidskosten, materiaalkosten e.d.):

Reparatie of vervanging

In de meeste landen wordt een "hiërarchie van schadeloosstellingen" gehanteerd. Dit betekent dat uw klant eerst om reparatie moet vragen, of om vervanging als reparatie niet mogelijk of bijv. te duur blijkt. U moet dit binnen een redelijke termijn doen en zonder aanzienlijke overlast voor uw klant.

Korting of volledige terugbetaling

Een andere mogelijkheid is dat u uw klant een korting of volledige terugbetaling geeft, maar alleen als reparatie of vervanging:

Aanvullende garantie

U mag uw klant ook nog een aanvullende garantie bieden. Dat kan gratis of tegen een extra vergoeding. Een aanvullende garantie is geen vervanging van de wettelijke garantie die altijd 2 jaar bedraagt. U moet de consument informeren dat een eventuele aanvullende garantie niet van invloed is op de wettelijke garantie.

Wettelijke en aanvullende garantie in elk land

Alle EU-landen passen de regels enigszins verschillend toe. Via de link hieronder kunt u meer te weten komen over wettelijke en aanvullende garanties in elk EU-land.

Kies een land

Consumer Law Ready

Consumer Law Ready is een portal die gratis cursussen consumentenrecht aanbiedt, onder meer aan kleine en middelgrote ondernemingen. U kunt een aanvraag indienen voor een cursus in eigen land om de fijne kneepjes van het consumentenrecht te leren.

Maar studeert u liever in uw eigen tempo, schrijf u dan in om toegang te krijgen tot het online-lesmateriaal. Naderhand legt u een e-test af en als u daarvoor slaagt, krijgt u een certificaat.

Ga naar de portal Consumer Law Ready en en ontdek hoe u zich kunt inschrijven.

EU-wetgeving

Advies van een expert? Wij helpen u op weg.

Vraag advies aan experts

Hebt u vragen over zakendoen in het buitenland? Denkt u aan exporteren of uitbreiden naar een ander EU-land? Zo ja, dan kan het Enterprise Europe Network u gratis advies geven.

U kunt ook gebruikmaken van de zoekfunctie voor ondersteunende diensten om de juiste hulp voor u te vinden.

Deze bladzijde delen: