Zakendoen
Laatste controle: 02/04/2022

Inschrijving als EU-burger in het buitenland

In de eerste drie maanden van uw verblijf in het gastland hoeft u zich als burger van een EU-land niet in te schrijven. In sommige landen moet u zich bij aankomst wel melden.

Na drie maanden in het gastland moet u zich meestal wel inschrijven (bij de gemeente, politie of vreemdelingendienst). U krijgt dan een verklaring van inschrijving.

U heeft daarvoor een geldige identiteitskaart of geldig paspoort nodig en:

Waarschuwing

Er mogen geen andere documenten worden gevraagd.

Bij de inschrijving krijgt u een verklaring van inschrijving. Dit bevestigt uw recht op verblijf in het gastland.

De verklaring van inschrijving moet onmiddellijk worden verstrekt en mag niet duurder zijn dan de identiteitskaart voor onderdanen van het gastland.

Ze moet onbeperkt geldig zijn (hoeft niet te worden vernieuwd). U moet wel eventuele adreswijzigingen aan de lokale autoriteiten doorgeven.

Waar en hoe inschrijven in het gastland:

Kies een land

Als u verplicht bent zich in te schrijven, kunt u een boete krijgen als u dat niet doet. U mag wel in het land blijven wonen en dus niet daarom het land worden uitgezet.

In veel landen moet u de verklaring van inschrijving en uw nationale identiteitskaart of paspoort altijd bij zich hebben. Anders kunt u een boete krijgen, maar u kunt niet daarom het land worden uitgezet.

Als u geen verklaring van inschrijving krijgt, kunt u een beroep doen op onze hulpdienstDeze link brengt u naar een andere website .

Zie ook:

Voorbeeld

Meteen aan de slag zonder de inschrijving af te wachten

Kurt is als Duitser naar België verhuisd om als zelfstandig partner in een advocatenkantoor te gaan werken. Toen hij zich ging inschrijven bij de gemeente, werd hem verteld dat hij niet mocht gaan werken voordat hij zijn bewijs van inschrijving had.

Dit is niet juist: als onderdaan van een EU-land mag Kurt meteen als zelfstandige aan de slag zonder dat hij de inschrijving hoeft af te wachten. Bovendien moeten de autoriteiten het bewijs van inschrijving onmiddellijk afgeven.

Veelgestelde vragen

EU-wetgeving

Advies van een expert? Wij helpen u op weg.

Vraag advies aan experts

Deze bladzijde delen: