Maassa oleskelun rekisteröinti – yli kolmen kuukauden oleskelu ulkomailla

EU-kansalaisten ei tarvitse toisessa EU-maassa asuessaan hakea oleskeluasiakirjaa ensimmäisten 3 kuukauden aikana. Joissakin maissa voidaan kuitenkin edellyttää, että ilmoitat saapumisestasi maahan.

Kun 3 kuukautta on kulunut, sinua voidaan vaatia rekisteröimään oleskelusi virallisesti (yleensä kunnanvirastossa tai poliisiasemalla), mistä todisteena sinulle annetaan rekisteröintitodistus.

Tätä varten tarvitset voimassa olevan henkilökortin tai passin ja seuraavat asiakirjat:

  • Työssäkäyvät / ulkomaankomennukselle lähetetyt
    • työtodistus tai työhönottotodistus työnantajalta
  • Yrittäjät / itsenäiset ammatinharjoittajat
    • todistus, joka osoittaa, että työskentelet ammatinharjoittajana
  • Eläkeläiset
    • todistus kattavasta sairausvakuutuksesta
    • todistus siitä, että sinulla on jokin riittävä tulonlähde etkä tarvitse toimeentulotukea
  • Opiskelijat
    • todistus siitä, että olet kirjoilla hyväksytyssä oppilaitoksessa
    • todistus kattavasta sairausvakuutuksesta
    • ilmoitus siitä, että sinulla on jokin riittävä tulonlähde etkä tarvitse toimeentulotukea

Tärkeää

Muita asiakirjoja ei tarvitse esittää.

Rekisteröityessäsi saat oleskelun rekisteröintitodistuksen. Todistuksella vahvistetaan oikeutesi asua kyseisessä maassa.

Rekisteröintitodistus on myönnettävä viipymättä, eikä siitä saa veloittaa enempää kuin maan omilta kansalaisilta veloitetaan henkilökortista.

Lisätietoa oleskelun rekisteröinnistä asuinmaassasi:

Jos oleskelun rekisteröinti on pakollista, sen laiminlyönti voi johtaa sakkoihin. Maasta ei kuitenkaan tarvitse poistua, eikä rekisteröitymättä jättäminen ole vielä riittävä peruste maasta karkottamiselle.

Monissa maissa sinun on pidettävä rekisteröintitodistuksesi sekä kansallinen henkilökorttisi tai passisi aina mukana. Jos nämä asiakirjat unohtuvat kotiin, seurauksena saattaa olla sakkoa, mutta maasta karkottamiselle tämä ei vielä ole riittävä peruste.

Jos sinulla on vaikeuksia saada rekisteröintitodistusta, voit soittaa neuvontapalveluumme Linkki johtaa toiselle sivustolle .

Katso myös:

Esimerkkitapaus

Voit aloittaa työt, vaikkei oleskelusi rekisteröinti ole vielä valmis

Saksalainen Kurt muutti Belgiaan liittyäkseen yhtiökumppaniksi asianajotoimistoon. Kunnanvirastossa ilmoittautuessa hänelle kerrottiin, että hän voi aloittaa työt vasta, kun hän on saanut maassa oleskelun rekisteröintitodistuksen.

Tämä ei pidä paikkaansa. Koska Kurt on EU:n kansalainen, hän voi työskennellä itsenäisenä ammatinharjoittajana jo ennen kuin rekisteröintitodistus on myönnetty. Viranomaisten on muutenkin myönnettävä oleskelun rekisteröintitodistus heti pyydettäessä.

Usein kysyttyä

EU-lainsäädäntö

Tarvitsetko apua?

Asiantuntijamme ovat käytettävissäsi

Tarkistettu viimeksi: 27/12/2023
Jaa tämä sivu