Tarkistettu viimeksi: 26/03/2019

Oleskelun rekisteröinti ulkomailla

Yhdistyneen kuningaskunnan ilmoitus unionista eroamisesta (SEU-sopimuksen 50 artikla): Lisää tietoa

Yhdistynyt kuningaskunta on edelleen EU:n täysivaltainen jäsen, ja jäsenyydestä johtuvia oikeuksia ja velvollisuuksia sovelletaan edelleen täysimääräisesti.

EU-kansalaisten ei tarvitse toisessa EU-maassa asuessaan hakea oleskeluasiakirjaa ensimmäisten 3 kuukauden aikana. Joissakin maissa voidaan kuitenkin edellyttää, että ilmoitat saapumisestasi maahan.

Kun 3 kuukautta on kulunut, sinua voidaan vaatia rekisteröimään oleskelusi virallisesti (yleensä kunnanvirastossa tai poliisiasemalla), mistä todisteena sinulle annetaan rekisteröintitodistus.

Tätä varten tarvitset voimassa olevan henkilökortin tai passin ja seuraavat asiakirjat:

Muita asiakirjoja ei tarvitse esittää.

Rekisteröityessäsi saat oleskelun rekisteröintitodistuksen. Todistuksella vahvistetaan oikeutesi asua kyseisessä maassa.

Rekisteröintitodistus on myönnettävä viipymättä, eikä siitä saa veloittaa enempää kuin maan omilta kansalaisilta veloitetaan henkilökortista.

Rekisteröintitodistuksen on oltava voimassa toistaiseksi(sitä ei siis tarvitse uusia), mutta sinut voidaan velvoittaa ilmoittamaan osoitteenmuutoksistapaikallisille viranomaisille.

Lisätietoa oleskelun rekisteröinnistä asuinmaassasi:

Valitse maa

* Kansalliset viranomaiset eivät ole toimittaneet tietoa

Jos oleskelun rekisteröinti on pakollista, sen laiminlyönti voi johtaa sakkoihin. Maasta ei kuitenkaan tarvitse poistua, eikä rekisteröitymättä jättäminen ole vielä riittävä peruste maasta karkottamiselle.

Monissa maissa sinun on pidettävä rekisteröintitodistuksesi sekä kansallinen henkilökorttisi tai passisi aina mukana. Jos nämä asiakirjat unohtuvat kotiin, seurauksena saattaa olla sakkoa, mutta maasta karkottamiselle tämä ei vielä ole riittävä peruste.

Jos sinulla on vaikeuksia saada rekisteröintitodistusta, voit soittaa neuvontapalveluumme.

Katso myös:

Esimerkkitapaus

Voit aloittaa työt, vaikkei oleskelusi rekisteröinti ole vielä valmis

Saksalainen Kurt muutti Belgiaan liittyäkseen yhtiökumppaniksi asianajotoimistoon. Kunnanvirastossa ilmoittautuessa hänelle kerrottiin, että hän voi aloittaa työt vasta, kun hän on saanut maassa oleskelun rekisteröintitodistuksen.

Tämä ei pidä paikkaansa. Koska Kurt on EU:n kansalainen, hän voi työskennellä itsenäisenä ammatinharjoittajana jo ennen kuin rekisteröintitodistus on myönnetty. Viranomaisten on muutenkin myönnettävä oleskelun rekisteröintitodistus heti pyydettäessä.

Usein kysyttyä

EU-lainsäädäntö

Lisätietoja säännöistä eri EU-maissa

Tarvitsetko apua?

Asiantuntijamme ovat käytettävissäsi.

Jaa tämä sivu: