Tarkistettu viimeksi: 31/01/2023

Ajokortin vaihtaminen ja tunnustaminen EU:ssa

Ajokortin vaihtaminen EU:ssa

Sinulla voi olla ainoastaan yksi EU-ajokortti. Jos muutat toiseen EU-maahan, sinun ei yleensä tarvitse vaihtaa ajokorttiasi. Halutessasi voit kuitenkin vaihtaa ajokorttisi uuden asuinmaasi vastaavaan ajokorttiin.

Ajokortin vaihtaminen toisessa EU-maassa

Jos haluat itse vaihtaa ajokorttisi uudessa asuinmaassasi, sinun on osoitettava, että asut pysyvästi kyseisessä maassa ja täytät ajokortin saamisen edellytykset (esimerkiksi alaikäraja, terveydentila).

Ennen ajokortin vaihtamista nykyisen asuinmaasi viranomaiset tarkistavat entisen asuinmaasi viranomaisilta, onko ajokorttisi rajoitettu, poistettu tai peruutettu. Jos vaihdat vanhan mallisen ajokortin, sinulle myönnetään uuden vakiomallin mukainen EU:n ajokortti (valokuvallinen luottokortin kokoinen muovikortti, joka on ollut käytössä vuodesta 2013 alkaen).

 

Ajokortin pakollinen vaihtaminen toisessa EU-maassa

Ulkomailla asuessasi sinun on vaihdettava ajokorttisi paikalliseen ajokorttiin

Tärkeää

Kun olet vaihtanut alkuperäisen ajokorttisi uuden asuinmaasi ajokorttiin, sinun on noudatettava paikallisia ajokorttisääntöjä (esimerkiksi voimassaoloaikoihin ja lääkärintarkastuksiin liittyen).

Esimerkkitapaus

Monica asuu Kyproksella, ja hänellä on italialainen ajokortti, joka on vahingoittunut. Saadakseen uuden ajokortin Monican on vaihdettava italialainen ajokorttinsa kyproslaiseen ajokorttiin. Hän saa kyproslaisen ajokortin, joka on voimassa 15 vuotta, toisin kuin Italiassa, jossa voimassaoloaika on 10 vuotta.

Ajokortti katoaa tai varastetaan ulkomailla

Ajokortin tunnustaminen EU:ssa

Tunnustetaanko ajokorttisi kaikkialla EU:ssa? Valitse ajokortin malli:

EU:ssa myönnetty vanhan mallinen ajokortti

Jos sinulla on vanhan mallinen EU-ajokortti, voit edelleen käyttää sitä kaikissa EU-maissa. Jos uusit ajokorttisi, saat aina uuden vakiomallin mukaisen EU-ajokortin. Muussa tapauksessa sinun on vaihdettava ajokorttisi uuteen malliin viimeistään vuonna 2033.

Elinikäinen ajokortti

EU:ssa myönnetyt elinikäiset ajokortit tunnustetaan kaikissa EU-maissa. Tarkista kuitenkin kansallisilta viranomaisilta, milloin ajokorttisi on vaihdettava uuden vakiomallin mukaiseen korttiin.

Väliaikainen ajokortti

Väliaikaista ajokorttia ja kansainvälistä ajokorttia (tai muuta asuinmaassasi myönnettyä todistusta) ei välttämättä tunnusteta toisessa EU-maassa, eivätkä ne kuulu EU:n sääntöjen piiriin.

Jos olet muuttamassa toiseen EU-maahan ja sinulla on väliaikainen ajokortti, tarkista uuden asuinmaasi säännöt paikalliselta ajokorttiviranomaiselta.

EU:n ulkopuolisessa maassa myönnetty ajokortti

Jotkin EU-maat voivat tunnustaa joissakin EU:n ulkopuolisissa maissa myönnetyt ajokortit. Jos sinulla on EU-ajokortti, joka on myönnetty nykyisessä asuinmaassasi EU:n ulkopuolella myönnettyä ajokorttia vastaan, ja muutat toiseen EU-maahan, ajokorttiasi ei välttämättä tunnusteta siellä.

Tarkista uuden asuinmaasi viranomaisilta, mitä ehtoja EU:n ulkopuolisten ajokorttien tunnustamiseen sovelletaan.

Esimerkkitapaus

Angeles on Chilen kansalainen, joka muutti Espanjaan muutama vuosi sitten. Koska Espanja tunnustaa chileläiset ajokortit, Angeles pystyi vaihtamaan ajokorttinsa espanjalaiseen ajokorttiin muutamien hallinnollisten muodollisuuksien jälkeen.

Tällä uudella ajokortilla Angeles voi ajaa kaikkialla EU:ssa. Jos hän kuitenkin muuttaa Espanjasta toiseen EU-maahan, hänen on tarkistettava kyseisen maan viranomaisilta, tunnustavatko ne hänen espanjalaisen ajokorttinsa.

Jos uusi asuinmaa automaattisesti tunnustaa alkuperäisen chileläisen ajokortin, hän voi edelleen ajaa vaihdetulla espanjalaisella ajokortillaan. Muussa tapauksessa hänen on mahdollisesti vaihdettava chileläinen ajokorttinsa tai haettava sen virallista tunnustamista uudessa asuinmaassaan.

Lisätietoa erilaisista ajokorteista bg Linkki johtaa toiselle sivustolle, niiden ulkonäöstä, turvaominaisuuksista ja siitä, millaisia ajoneuvoluokkia ne oikeuttavat ajamaan.

Maakohtaiset tiedot

Tarkista ajokortin vaihtamista ja tunnustamista koskevat säännöt, joita asuinmaassasi sovelletaan:

Valitse maa

Euroopan komissio ei vastaa ulkoisten verkkosivujen sisällöstä.

EU-lainsäädäntö

Tarvitsetko apua?

Asiantuntijamme ovat käytettävissäsi.

Jaa tämä sivu: