Yrittäjänä EU:ssa
Tarkistettu viimeksi: 02/04/2022

Koulun aloitus toisessa EU-maassa

Lapsesi ovat EU:n kansalaisia, joten heillä on oikeus käydä koulua missä tahansa EU-maassa samoin ehdoin kuin maan omilla kansalaisilla.

Heillä on oikeus päästä oman ikänsä mukaiseen opetusryhmään, joka vastaa lähtömaan luokka-astetta - riippumatta siitä, miten hyvin he puhuvat maan kieltä.

Tärkeää

Jos muutat EU:n kansalaisena toiseen EU-maahan työn vuoksi, lapsillasi on oikeus saada ilmaista perehdyttävää opetusta uuteen maahan kotiutumista ja sen koulujärjestelmään sopeutumista varten. Tähän perehdytykseen kuuluu maan kielen oppimisen tukeminen.

Sinun on syytä tiedostaa, että uuden asuinmaasi koulujärjestelmä voi poiketa huomattavasti siitä, mihin olet tottunut. Muutamissa maissa lapset esimerkiksi jaetaan jo varhain yleissivistäville tai ammatillisille linjoille.

Tämän takia eri EU-maiden koulutodistuksia ei tunnusteta automaattisesti koko EU:ssa. Joissain maissa sinun on pyydettävä kansallisia viranomaisia tunnustamaan lapsesi koulutodistukset, ennen kuin voit ilmoittaa hänet paikalliseen kouluun.

Valitse maa

Usein kysyttyä

EU-lainsäädäntö

Tarvitsetko apua?

Asiantuntijamme ovat käytettävissäsi.

Jaa tämä sivu: