Yrittäjänä EU:ssa
Tarkistettu viimeksi: 02/04/2022

Maassa oleskelusta ilmoittaminen – enintään kolmen kuukauden oleskelu ulkomailla

Jotkin EU-maat edellyttävät, että muiden maiden kansalaiset ilmoittavat maassa oleskelusta viranomaisille kohtuullisen ajan kuluessa (tämä tapahtuu yleensä kunnanvirastossa tai poliisiasemalla). Jos näin ei tee, voidaan määrätä rangaistus, joka voi olla esimerkiksi sakkoa.

Maassa oleskelusta ilmoittaessasi tarvitset EU-kansalaisena vain henkilökortin tai passin. Jos mukanasi on perheenjäseniä, jotka eivät ole EU-kansalaisia, he tarvitsevat voimassa olevan passin. Ilmoittamisen kuuluu olla maksutonta. Jos oleskelet hotellissa, tähän riittää yleensä yhden lomakkeen täyttäminen - lopusta huolehtii hotelli.

Lisätietoa maassa oleskelusta ilmoittamisesta:

Valitse maa

Lisätietoja saa kansallisilta viranomaisilta.

Joissakin EU-maissa voi saada sakkoa, jos jättää ilmoittamatta maassa oleskelustaan, mutta tämä ei ole vielä riittävä peruste maasta karkottamiselle.

Esimerkkitapaus

Lomasta tarvitsee ilmoittaa vain, jos se kestää yli kolme kuukautta

Itävaltalainen Hans viettää joka vuosi kesälomansa Italian rannikolla. Viime kesänä hän oleskeli Italiassa kaksi kuukautta omassa asunnossaan. Hän ilmoitti maassa oleskelustaan viranomaisille, mutta Italian viranomaiset kehottivat häntä rekisteröimään oleskeluoikeutensa kunnanvirastossa. Samalla Hansin olisi pitänyt todistaa, että hänellä on riittävästi rahaa Italiassa oleskelunsa ajaksi.

Hansilla on kuitenkin oikeus oleskella Italiassa enintään kolmen kuukauden ajan ilman, että hänen tarvitsee esittää henkilökorttinsa lisäksi mitään muita asiakirjoja. Jos hän on maassa vain lyhyen ajan, Italian viranomaiset voivat pyytää häntä ilmoittamaan maassa oleskelustaan, mutta oleskeluoikeuden rekisteröintiä ei saa vaatia.

Usein kysyttyä

EU-lainsäädäntö

Tarvitsetko apua?

Asiantuntijamme ovat käytettävissäsi.

Jaa tämä sivu: