Sivuston työkalut

Kielivalikko

EU:n lippu

Navigointipolku

Valikko

Päivitetty : 12/04/2017

Muiden kuin EU-kansalaisten matkustusasiakirjat

Passi- ja viisumivaatimukset

Jos et ole minkään EU-maan kansalainen ja haluat matkustaa EU-maissa, tarvitset passin, joka on

  • voimassa vähintään 3 kuukautta sen päivän jälkeen, jolloin aiot poistua vierailemastasi EU-maasta,
  • myönnetty viimeksi kuluneiden 10 vuoden aikana

sekä mahdollisesti viisumin. Voit hakea viisumia sen maan suurlähetystöstä tai konsulaatista, johon aiot matkustaa. Jos saat viisumin jostakin Schengen-alueen maasta, voit matkustaa vapaasti muissakin Schengen-maissa. Jos sinulla on jonkin Schengen-maan myöntämä voimassa oleva oleskelulupa, se vastaa viisumia. Schengen-alueeseen kuulumattomaan maahan matkustavalta voidaan edellyttää kansallista viisumia.

EU-maiden rajaviranomaiset voivat pyytää esittämään muita asiakirjoja, kuten kutsukirjeen, todistuksen majapaikasta tai paluulipun. Tarkempia vaatimuksia kannattaa kysyä kyseisen EU-maan paikallisesta konsuliasiain yksiköstä.

Useiden maiden kansalaiset eivät tarvitse viisumia, jos he viipyvät EU:n alueella enintään kolme kuukautta. Luettelo maista, joiden kansalaiset tarvitsevat viisumin matkustaakseen Yhdistyneeseen kuningaskuntaan tai Irlantiin, on joiltakin osin erilainen muihin EU-maihin verrattuna.

Yhdistyneen kuningaskunnan ja Irlannin maahanpääsyehdot perustuvat niiden kansalliseen lainsäädäntöön, joka poikkeaa EU-lainsäädännöstä.

Muut asiakirjat

Muista ottaa mukaasi matkustus-, sairaus- ja liikennevakuutusasiakirjat.

Julkiset kuulemismenettelyt
    Tarvitsetko asiantuntija-apua?
    Apua ja neuvontaa