Tarkistettu viimeksi: 07/11/2022

Hinnoittelu ja maksut

Kun olet ostamassa tavaraa tai palvelua EU:ssa, sinulle on ilmoitettava selvästi tavaran tai palvelun kokonaishinta, joka sisältää kaikki verot ja muut lisämaksut.

Verkko-ostosten yhteydessä sinun pitäisi pystyä erikseen osoittamaan, että ymmärrät olevasi tekemässä maksullista tilausta. Tätä varten sivustolla voi olla esimerkiksi painike.

Tärkeää

Jos haluat tehdä verkkopankissa yli 30 euron suuruisen tilisiirron, sinun on käytettävä vähintään kahden tunnistamistekijän yhdistelmää:

  • hallussasi oleva tunnistamisväline (esim. matkapuhelin tai kortinlukija) JA vain sinun tietämäsi tieto (esim. PIN-koodi tai salasana)
  • hallussasi oleva tunnistamisväline (esim. matkapuhelin tai kortinlukija) JA vain sinulla oleva yksilöllinen ominaisuus (esim. sormenjälki)
  • vain sinun tietämäsi tieto (esim. PIN-koodi tai salasana) JA vain sinulla oleva yksilöllinen ominaisuus (esim. sormenjälki)

Tämä tekee verkkomaksuista turvallisempia ja suojatumpia.

Lisämaksut: kortin käytöstä aiheutuvat kulut

EU:n alueella toimivat myyjät eivät saa periä lisämaksua luotto- tai pankkikortin käytöstä. Ainoat poikkeukset tähän sääntöön ovat American Express/Diners Club -luottokortit ja yritysten luottokortit, joista laskutetaan työnantajaa. Jos käytät näitä kortteja, sinulta voidaan periä maksu, mutta se ei saa ylittää maksusi käsittelyn todellisia kustannuksia.

Huomaa, että jos maksat muussa valuutassa kuin euroissa, kortin toimittaja voi periä sinulta valuutanmuuntomaksun, kun käytät korttia toisessa EU-maassa.

”Ilmaiset” verkkopalvelut

Ilmaisilla verkkopalveluillakin on hintansa: henkilötiedot ovat arvokkaita ja siksi ilmaiset verkkopalvelut ja sovellukset keräävät niitä. EU:n sääntöjen mukaan sinulla on oikeus tietää, miten henkilötietojasi käytetään ja säilytetään. Sinun on myös saatava tietää sopimuksen yksityiskohdat, kuten saamasi ”ilmaisen” palvelun tyyppi, sopimuksen kesto, tietoa peruutusoikeudesta ja sopimuksen irtisanomisehdot.

EU:n sääntöjen mukaan sinulla on nimenomainen oikeus saada tietoa ennen sopimuksen tekoa ja 14 päivän peruutusoikeus. Sääntöjen soveltamisalaan kuuluvat myös tilanteet, joissa et ole maksanut palvelusta mitään mutta olet antanut elinkeinonharjoittajalle henkilötietoja, jotka eivät ole palvelun kannalta suoraan välttämättömiä (esim. suostumus käyttötottumuksia koskevien tietojen keräämiseen mainontaa varten).

Nämä kuluttajansuojaoikeudet täydentävät henkilötietojen suojaa koskevia sääntöjä, joilla säännellään kuluttajien henkilötietojen keräämistä ja käyttöä.

Esimerkkitapaus

Älä anna enempää tietoja kuin on tarpeen

Ranskalainen Daniel yritti etsiä verkkotyökalua konvertoidakseen PDF-tiedostojaan muokattaviksi asiakirjoiksi. Hän löysi luotettavalta vaikuttavan sovelluksen, mutta jotta hän olisi voinut suorittaa konvertoinnin loppuun asti, hänen olisi pitänyt ryhtyä palvelun tilaajaksi ja toimittaa sähköpostiosoitteensa ja monenlaisia henkilötietojaan. Koska ei ollut selvää, mitä tilaus merkitsisi, Daniel päätti olla tekemättä sitä.

Kuluttajalla on oikeus saada ennen sopimuksen tekoa selkeää ja ymmärrettävää tietoa palvelusta sekä oikeus peruuttaa palvelun tilaus 14 päivän kuluessa ilman perusteluja ja kustannuksia.

Maksut lisäpalveluista

Kaikki myyjän ehdottamat maksulliset lisäpalvelut, kuten pikatoimitus, lahjapaketointi tai matkavakuutus, edellyttävät ostajan nimenomaista suostumusta.

Myyjä ei saa laskuttaa sinua näistä palveluista, jollet ole erikseen valinnut niitä. Myyjän verkkosivuilla oleva valmiiksi täytetty valintaruutu ei riitä suostumukseksi. Jos sinulta on peritty maksu tällaisen ruudun perusteella, sinulla on oikeus saada rahasi takaisin.

Esimerkkitapaus

Myyjän on kerrottava kokonaishinta, joka sisältää kaikki maksut ja verot, ennen maksamista

Puolalainen Ewa osti verkkokaupasta kirjoja, mutta hänen luottokortiltaan veloitettu summa oli suurempi kuin loppusumma, jonka myyjä oli ilmoittanut verkkokauppansa sivustolla. Ewa tajusi, että verkkokauppa ei ollut sisällyttänyt hintaan toimituskuluja, vaan ne oli lisätty vasta ostoksen tekemisen jälkeen.

Koska EU:n säännöt velvoittavat myyjän ilmoittamaan oikeat ja täydelliset hintatiedot ennen kuin asiakas tekee ostoksen verkossa, Ewa ilmoitti asiasta sekä kyseiselle yritykselle että Puolan viranomaisille. Viranomaisten puututtua asiaan Ewalle palautettiin osuus, joka oli veloitettu häneltä väärin perustein.

Maksut toisessa valuutassa – valuutanmuuntomaksut

Jos ostat toisessa valuutassa hinnoitellun tuotteen tai palvelun, maksat siitä nimellistä ostohintaa enemmän. Vastaavasti jos nostat rahaa pankkiautomaatista toisessa valuutassa, maksat nostosta sen nimellistä määrää enemmän. Lisäkustannuksina voidaan veloittaa:

Jos teet ostoksia kaupassa tai verkossa, sinulle voidaan tarjota mahdollisuutta maksaa joko (verkko)kaupan sijaintimaan valuutassa tai oman maasi valuutassa. Jos maksat kaupan sijaintimaan valuutassa, valuutanvaihtomaksu näkyy oman maasi valuutassa vasta seuraavassa tiliotteessasi tai luottokorttilaskussasi. Tämä on usein edullisin maksuvaihtoehto. Jos maksat oman maasi valuutassa, näet välittömästi liiketoimesta veloitettavan maksun suuruuden. Lisämaksujen vuoksi tämä vaihtoehto on usein kalliimpi.

Jos elinkeinonharjoittaja tai verkkosivusto tarjoaa mahdollisuutta maksaa oman maasi valuutassa, niiden on ilmoitettava lisämaksujen tarkka määrä. Valuutanmuuntomaksujen määrä on ilmaistava prosenttimääräisenä marginaalina, joka perustuu viimeisimpiin saatavilla oleviin Euroopan keskuspankin julkaisemiin valuuttakursseihin.

Esimerkkitapaus: Hotelli tarjoaa sinulle mahdollisuutta maksaa yöpymisestä joko paikallisessa valuutassa tai oman maasi valuutassa. Jos valitset oman maasi valuutan, hotellin on muunnettava laskun määrä Euroopan keskuspankin julkaisemien valuuttakurssien perusteella ja ilmoitettava sinulle laskuun lisättävä valuutanmuuntomaksu.

Pankin tai kortin toimittajan verkkosivuilla on myös oltava tietoa tällaisista maksuista. Voit kuitenkin aina suorittaa maksun paikallisessa valuutassa.

Hintasyrjintä

Kun EU-kansalainen tai EU-maan asukas ostaa tuotteen tai palvelun toisesta EU-maasta, häneltä ei saa pelkän kansallisuuden tai asuinmaan perusteella periä korkeampia hintoja kuin paikallisilta.

Verkosta ostettavien tuotteiden hinnat voivat vaihdella EU:ssa maasta toiseen tai saman verkkosivuston versiosta toiseen, mikä voi johtua esimerkiksi erilaisista toimituskuluista. Jos kuitenkin ostat tuotteita verkosta ilman rajat ylittävää toimitusta – esimerkiksi kun ostat verkosta tuotteen, jonka aiot itse hakea myyjältä tai kaupasta – sinulla on oltava mahdollisuus saada ne samaan hintaan ja samoin erikoistarjouksin kuin kyseisessä EU-maassa asuvilla asiakkailla. Kuluttajalta ei voida veloittaa enemmän eikä häntä voida estää ostamasta tuotetta tai palvelua vain siksi, että hän asuu toisessa EU-maassa.

Samoja sääntöjä sovelletaan myös silloin, kun ostat palveluja, joita tarjotaan myyjän/elinkeinonharjoittajan tiloissa. Tällaisia ovat esimerkiksi huvipuistojen pääsyliput, hotellihuoneiden varaukset ja autonvuokraus. Sääntöjä sovelletaan myös sähköisesti suoritettaviin palveluihin, kuten pilvipalveluihin tai verkkosivustojen isännöintiin. Sinulla on oikeus saada nämä palvelut samaan hintaan kuin paikallisilla asiakkailla.

Tärkeää

Tekijänoikeudella suojatut teokset ja media-aineisto, kuten elokuvat, sähkökirjat ja musiikkiteokset, on usein suojattu erilaisin lisenssisopimuksin eri maissa. Tämän vuoksi samat tuotteet eivät välttämättä ole saatavilla samalla tavoin ja samaan hintaan kaikissa EU-maissa.

Esimerkkitapaus

Ostajalta ei saa periä korkeampaa hintaa pelkästään hänen asuinmaansa perusteella

Tanskalainen Hilda halusi vuokrata auton Espanjasta kesälomansa ajaksi. Hän valitsi sopivan auton espanjalaisen autonvuokrausfirman sivustolta. Mutta kun hän kirjoitti varauslomakkeeseen tanskalaisen osoitteensa, hän huomasi, että vuokra-autosta perittävä hinta oli noussut 140 eurolla.

Hilda valitti hintasyrjinnästä Euroopan kuluttajakeskuksen Tanskan-toimistoon, joka auttoi Hildaa tekemään virallisen valituksen. Siinä moitittiin syrjivää hinnoittelua autonvuokrausfirman sivustolla. Koska yritys ei noudattanut EU-sääntöjä, kansalliset viranomaiset voivat sakottaa sitä.

Matkalippujen hinnoittelusäännöt

EU:n hinnoittelusääntöjä sovelletaan myös silloin, kun myydään lento-, juna- tai muita matkalippuja asiakkaalle joko henkilökohtaisesti tai automaatin tai verkon kautta. Toisin sanoen myös matkalippuja ostettaessa kaikkien verojen ja maksujen pitää sisältyä kokonaishintaan varaus- ja ostotapahtuman alusta asti. Näin ostajan on helpompi vertailla eri matkanjärjestäjien ja -välittäjien hintoja.

Myös kaikki valinnaiset lisämaksut (kuten matkavakuutus) on ilmoitettava selvästi, ja ostajan on voitava hyväksyä ne vapaaehtoisesti.

Jos havaitset epäselvää hinnoittelua lentolippujen oston yhteydessä, voit ilmoittaa asiasta kansallisille viranomaisille en siinä EU-maassa, jossa asut.

Automaattinen uudelleenohjaus verkkosivustolla

Jos myyjän verkkosivustosta on useita versioita, asiakasta ei saa ohjata automaattisesti uudelleen ilman hänen suostumustaan. Jos asiakas esimerkiksi asuu Ranskassa ja hän haluaa suoraan .be-verkkosivustolle (sivuston belgialainen versio), myyjän sivusto voi ehdottaa, että asiakas haluaisikin ehkä tutustua ranskalaiseen .fr-versioon. Ellei asiakas kuitenkaan anna uudelleenohjaukselle nimenomaista suostumustaan, hänen on voitava käyttää alun perin valitsemaansa .be-verkkosivustoa.

Asiakkaan on myös voitava muuttaa valintaansa milloin tahansa – esimerkiksi Valitse maa -valikon avulla. Näin hän voi vertailla saman myyjän tarjoamien tuotteiden ja palvelujen hintoja ja alennuksia eri maissa. Asiakkaan kannattaa kuitenkin aina tarkistaa myyjän myyntiehdot, jotta toimitusvaihtoehdot ja -maksut kotimaahan ovat selvillä.

Katso myös

Usein kysyttyä

EU-lainsäädäntö

Tarvitsetko apua?

Asiantuntijamme ovat käytettävissäsi.

Jaa tämä sivu: