Tarkistettu viimeksi: 05/12/2022

Alkoholi, tupakka ja valmisteverot

Alkoholin ja tupakan kuljettaminen matkustettaessa EU-maiden välillä

Valmisteverot on pääsääntöisesti maksettava siinä maassa, jossa alkoholia ja tupakkaa kulutetaan. Tähän sääntöön on kuitenkin poikkeuksia, kun kyse on yksityishenkilöiden matkustamisesta EU-maiden välillä. Näitä poikkeuksia sovelletaan, jos ostetut tuotteet on tarkoitettu omaan käyttöön eikä jälleenmyyntiin. Toisesta EU-maasta ostettujen tuotteiden hintaan sisältyy vero (arvonlisä- ja valmistevero), joten niistä ei tarvitse maksaa enempää veroa muissa EU-maissa.

Sen määrittämiseksi, onko tuotteet on tarkoitettu henkilön omaan käyttöön, EU:n tulliviranomaiset voivat ottaa huomioon useita eri seikkoja, kuten sen, harjoittaako kyseinen henkilö liiketoimintaa yrittäjänä tai toisen palveluksessa, miten tavarat on pakattu ja miten ne kuljetetaan. Samoin kuljetettu tavaramäärä tarkistetaan. Jokainen EU-maa voi päättää tupakkatuotteiden ja alkoholin osalta omista ohjearvoistaan sen määrän suhteen, jonka voi tuoda kyseiseen maahan. Näiden ohjearvojen on oltava vähintään seuraavat:

Tuotteet EU:n ohjearvot
savukkeet 800 kpl
pikkusikarit (sikarit, joiden paino on enintään 3 grammaa kappaleelta) 400 kpl
sikarit 200 kpl
irtotupakka 1 kg
väkevät alkoholijuomat (esim. viski tai gini) 10 litraa
väkevä viini (esim. sherry tai portviini) 20 litraa
viini 90 litraa (josta ainoastaan 60 litraa voi olla kuohuviiniä)
olut 110 litraa

Koska edellä mainitut arvot ovat ainoastaan suuntaa-antavia, tarkista kohdemaan tulliviranomaisten en ilmoittamat ohjearvot.

Ohjearvon ylittävät määrät

Jos tulliviranomaiset epäilevät, että matkustajalla on mukanaan tavaroita, joita ei ole tarkoitettu omaan käyttöön vaan jälleenmyyntiin, häntä voidaan pyytää todistamaan käyttötarkoitus (esim. ostokuittien avulla). Jos matkustaja ei pysty toimittamaan riittäviä todisteita, tuonnista voidaan kantaa valmisteveroa kohdemaassa tai tuotteet voidaan ottaa viranomaisten haltuun.

Tärkeää

Alle 17-vuotiaisiin matkustajiin sovelletaan tiukempia sääntöjä, jotka voivat vaihdella maittain – tarkista asia ennen matkaa. 

Alv ja valmisteverot EU:hun saavuttaessa EU:n ulkopuolisesta maasta

EU:n ulkopuolelta EU:hun saapuvat matkustajat voivat tuoda mukanaan arvonlisä- ja valmisteverottomia tuotteita, joita ei ole tarkoitettu jälleenmyyntiin enintään seuraavassa luettelossa mainitun määrän. Samoja sääntöjä sovelletaan matkustajiin, jotka tulevat Kanariansaarilta tai muilta alueilta en , joilla ei sovelleta EU:n arvonlisävero- eikä valmisteverosääntöjä.

Sallitut alkoholi- ja tupakkatuotemäärät EU:hun saavuttaessa EU:n ulkopuolisesta maasta

Alkoholijuomat

Verotta voi tuoda enintään a):

Lisäksi voi tuoda b):

Kukin b-kohdassa mainittu määrä vastaa b-kohdan alkoholijuomaryhmän sallittua kokonaismäärää. Voit jakaa tämän kokonaismäärän haluamallasi tavalla. Maahan voi esimerkiksi tuoda: 4 litraa kuohumatonta viiniä, 16 litraa olutta, puoli litraa väkeviä alkoholijuomia ja 1 litran väkevää viiniä tai 4 litraa kuohumatonta viiniä, 16 litraa olutta ja 2 litraa kuohuviiniä.

Tupakkatuotteet

EU-maat voivat soveltaa alueelleen tuotaviin tupakkatuotteisiin joko suurempia tai pienempiä enimmäismääriä. Jos jokin EU-maa soveltaa pienempiä enimmäismääriä, se voi soveltaa niitä joko vain maa- ja meriteitse tuleviin matkailijoihin (Bulgaria, Kreikka, Kroatia Latvia, Liettua, Puola, Slovakia ja Unkari) tai kaikkiin matkailijoihin (Romania ja Viro).

Tärkeää

Edellä mainittu EU-maiden luettelo on suuntaa-antava, ja se voi muuttua. Tupakkatuotteiden rajoituksista saa ajantasaisinta tietoa kohdemaan tulliviranomaisilta en .
Suurempi enimmäismäärä Pienempi enimmäismäärä

200 savuketta tai
100 pikkusikaria tai
50 sikaria tai
250 g irtotupakkaa

40 savuketta tai
20 pikkusikaria tai
10 sikaria tai
50 g irtotupakkaa

Maahan voi tuoda samalla kertaa erilaisia tupakkatuotteita, mutta kokonaismäärää ei saa ylittää. Jos matkustat suurempaa enimmäismäärää soveltavaan maahan, voit tuoda esimerkiksi 50 pikkusikaria ja 25 sikaria, mutta et sen enempää.

Tärkeää

Alle 17-vuotiaat eivät saa tuoda tupakkaa tai alkoholia tullitta lainkaan.

Parfyymit ja muut tuotteet

Muita ostoksia voi tuoda verovapaasti enintään 300 euron arvosta matkustajaa kohti tai 430 euron arvosta lento- tai meriteitse matkustavaa kohti. Jotkin EU-maat soveltavat alle 15-vuotiaisiin matkustajiin 150 euron rajaa.

Polttoaine

Polttoainetta voi tuoda kannettavassa säiliössä verotta enintään 10 litraa ajoneuvon polttoainesäiliössä olevan polttoaineen lisäksi. Tämä sääntö koskee kaikkia moottoriajoneuvoja.

Valmisteverot EU:n alueelta poistuttaessa

EU:n ulkopuolelle (ja tietyille EU:n alueille kuten Kanariansaarille en ) matkustettaessa voi ostaa tavaroita tulli- ja verovapaasti lentokenttien ja satamien taxfree-kaupoista. Näihin tavaroihin voidaan kuitenkin soveltaa kohdemaissa rajoituksia tullien ja valmisteverojen suhteen.

Matkustaminen EU-maasta toiseen Sveitsin tai muun EU:n ulkopuolisen maan kautta

Tärkeää

Matkustettaessa EU-maasta toiseen Sveitsin kautta sovelletaan Sveitsin tullisääntöjä en .

Jos mukana on enemmän tupakkaa tai alkoholia kuin mitä Sveitsiin voi tuoda, tavarat on ilmoitettava tullissa Sveitsiin saavuttaessa ja EU:n alueelle palattaessa. Sveitsin tulli voi pyytää vakuutta, jonka saa takaisin, kun poistuu maasta ja tavarat ovat edelleen mukana.

Usein kysyttyä

EU-lainsäädäntö

Tarvitsetko apua?

Asiantuntijamme ovat käytettävissäsi.

Jaa tämä sivu: