Hätätilanteet

Yleinen hätänumero: 112

Eurooppalaiseen hätänumeroon 112 voi soittaa maksutta kiinteistä puhelimista ja matkapuhelimista kaikkialla EU:ssa. Numerosta tavoittaa kaikki hätäpalvelut: poliisin, ambulanssin ja palokunnan.

Yleisen hätänumeron lisäksi käytössä on myös kansallisia hätänumeroita, mutta 112 on ainoa numero, joka palvelee kaikissa EU-maissa.

Esimerkkitapaus

Apua tulipalon sattuessa

Kreikkalaisen Anasthassiosin asunnossa Lissabonissa syttyi tulipalo pian sen jälkeen, kun hän oli muuttanut kaupunkiin opiskelemaan. Vaikka hän ei tiennyt Portugalin hätänumeroa, hän muisti, että numeroon 112 voi soittaa Portugalissa aivan kuten Kreikassa tai missä tahansa EU-maassa. Niinpä hän soitti numeroon 112, jonka kautta sai yhteyden suoraan Lissabonin hätäkeskukseen. Palokunta lähetettiin paikalle välittömästi.

Kun matkustat EU-maissa, muista pitää eurooppalainen sairaanhoitokortti (EHIC-kortti) mukanasi. Se oikeuttaa sinut saamaan kiireellistä hoitoa samalla tavalla ja samaan hintaan kuin kyseisessä maassa asuvat henkilöt. Kortti kelpaa julkisessa terveydenhuollossa.

Palvelunumero lasten katoamistapauksissa: 116 000

Jos lapsesi katoaa, voit soittaa numeroon 116 000 kaikissa EU-maissa. Numero 116 000 on käytössä kaikissa EU-maissa.

Tähän numeroon voi ilmoittaa lapsen katoamisesta. Numerosta tarjotaan myös neuvontaa ja tukea kadonneiden lasten perheille.

Esimerkkitapaus

Kun lapsi katoaa

Saksalaiset Andreas ja Kirsten olivat lomalla Ranskassa, kun pariskunnan suureksi järkytykseksi heidän tyttärensä katosi retken aikana. Lasta etsittiin useita tunteja, mutta häntä ei löytynyt. Vanhemmat tekivät katoamisesta ilmoituksen poliisille, mutta muistivat myös Saksassa käytössä olevan palvelunumeron 116 000, johon voi ilmoittaa lasten katoamisesta. Koska sama numero oli käytössä Ranskassa, he soittivat siihen ja saivat neuvoja, kuinka asioidaan Ranskan viranomaisten kanssa.

Usein kysyttyä

Tarvitsetko apua?

Asiantuntijamme ovat käytettävissäsi

Tarkistettu viimeksi: 05/10/2023
Jaa tämä sivu