Sivuston työkalut

Kielivalikko

EU:n lippu

Navigointipolku

Valikko

Päivitetty : 21/02/2018

Sairausvakuutus tilapäisoleskelun aikana

Yhdistyneen kuningaskunnan ilmoitus unionista eroamisesta (SEU-sopimuksen 50 artikla): Lisää tietoa

Yhdistynyt kuningaskunta on edelleen EU:n täysivaltainen jäsen, ja jäsenyydestä johtuvia oikeuksia ja velvollisuuksia sovelletaan edelleen täysimääräisesti.

 • EU:n ja Yhdistyneen kuningaskunnan yhteinen raportti 8.12.2017 – kysymyksiä ja vastauksiaEnglish
 • Brexit-aiheisia EU:n julkaisujaEnglish
 • Yhdistyneen kuningaskunnan hallituksen brexit-tiedotteet ja –ohjeetEnglish

Jos olet EU-kansalainen ja sairastut äkillisesti tilapäisen ulkomailla oleskelun aikana – olitpa sitten loma-, työ- tai opintomatkalla – sinulla on oikeus kaikkeen siihen hoitoon, joka on välttämätöntä ennen kotimaahan palaamista. Sinulla on samat oikeudet sairaanhoitoon kuin oleskelumaasi kansalaisilla.

Tämän vuoksi eurooppalainen sairaanhoitokortti (EHIC) kannattaa aina pitää mukana, kun matkustaa ulkomaille. Kortti on todiste siitä, että sinulla on sairausvakuutus jossakin EU-maassa.

Jos sinulla ei ole eurooppalaista sairaanhoitokorttia tai et voi käyttää sitä (esim. yksityiset hoitopalvelut), sinulta ei kuitenkaan voida evätä hoitoa, mutta voit joutua maksamaan siitä paikan päällä ja hakemaan korvauksia kotiin päästyäsi.

Eurooppalainen sairaanhoitokortti (EHIC)

Joissakin maissa eurooppalainen sairaanhoitokortti myönnetään samalla kun oman maan sairaanhoitokortti. Muissa maissa korttia on erikseen haettava.

Kortti on maksuton. Se kannattaa hankkia sairausvakuutuslaitokselta ennen matkaa.

Nettihuijarit ovat perustaneet sivustoja, joilla pyydetään maksua eurooppalaisen sairaanhoitokortin tilaamisesta. Älä koskaan käytä näitä sivustoja. Ota sen sijaan yhteyttä suoraan oman maasi sairausvakuutuslaitokseen.

Tarkista lakisääteiseltä sairausvakuutuslaitokseltasi, kuuluvatko myös perheenjäsenesi sairausvakuutuksesi piiriin.

Lisätietoa eurooppalaisesta sairaanhoitokortista eri maissa:

Valitse maa:

Huom. Euroopan komissio ei vastaa ulkoisten verkkosivujen sisällöstä.

Eurooppalaisen sairaanhoitokortin käytön rajoituksia

 • Tanskassa vain EU-kansalaiset voivat saada hoitoa eurooppalaisella sairaanhoitokortilla.
 • Kroatian kansalaiset eivät voi käyttää eurooppalaista sairaanhoitokorttiaan Sveitsissä.
 • Kortin avulla ei voi järjestää pelastustoimia eikä kuljetusta kotimaahan. Jos haluat ilmaisen kuljetuksen kotimaahasi siinä tapauksessa, että sairastut vakavasti tai joudut onnettomuuteen toisessa EU-maassa, tarvitset erillisen vakuutuksen.
 • Kortilla ei saa yksityisiä terveyspalveluita, eikä sen avulla saa korvausta toisessa EU-maassa tehtävästä etukäteen suunnitellusta hoidosta.

Esimerkkitapaus

Ota erillinen matkavakuutus

Ruotsin kansalainen Sven matkusti Ranskaan hiihtämään. Loman toisena päivänä hän loukkasi hiihtorinteessä polvensa ja ranskalaisen pelastuspalvelun oli käytävä hakemassa hänet pois rinteestä. Kun Sven pääsi kotiin, hän sai suuren laskun pelastuspalvelulta. Svenin oli maksettava oli kustannukset kokonaisuudessaan, sillä eurooppalainen sairaanhoitokortti ei kata etsintä- ja pelastuspalvelun käyttöä.

Julkiset kuulemismenettelyt
  Tarvitsetko asiantuntija-apua?
  Apua ja neuvontaa