Yrittäjänä EU:ssa
Tarkistettu viimeksi: 03/01/2023

Sairausvakuutus tilapäisoleskelun aikana

Jos olet EU-kansalainen ja sairastut äkillisesti oleskellessasi tilapäisesti toisessa EU-maassa – olitpa sitten loma-, työ- tai opintomatkalla, sinulla on oikeus kaikkeen siihen hoitoon, joka on välttämätöntä ennen kotimaahan palaamista. Sinulla on samat oikeudet sairaanhoitoon kuin oleskelumaasi kansalaisilla.

Tämän vuoksi ulkomaanmatkalle kannattaa aina ottaa mukaan eurooppalainen sairaanhoitokortti (EHIC). Kortti on todiste siitä, että sinulla on sairausvakuutus jossakin EU-maassa.

Jos sinulla ei ole eurooppalaista sairaanhoitokorttia tai et voi käyttää sitä (esim. yksityisissä hoitopalveluissa), sinulta ei kuitenkaan voida evätä hoitoa, mutta voit joutua maksamaan siitä paikan päällä ja hakemaan korvauksia kotiin päästyäsi.

Eurooppalainen sairaanhoitokortti (EHIC)

Joissakin maissa eurooppalainen sairaanhoitokortti myönnetään yhdessä oman maan sairausvakuutuskortin kanssa. Muissa maissa korttia on haettava erikseen.

Kortti on maksuton. Se kannattaa hankkia sairausvakuutuslaitokselta ennen matkaa.

Tärkeää

Nettihuijarit ovat perustaneet sivustoja, joilla pyydetään maksua eurooppalaisen sairaanhoitokortin tilaamisesta. Älä koskaan käytä näitä sivustoja. Sen sijaan ota yhteyttä suoraan oman maasi sairausvakuutuslaitokseen en .

Tarkista lakisääteiseltä sairausvakuutuslaitokseltasi, kuuluvatko myös perheenjäsenesi sairausvakuutuksesi piiriin.

Lisätietoa eurooppalaisesta sairaanhoitokortista eri maissa:

Valitse maa

Huom. Euroopan komissio ei vastaa ulkoisten verkkosivujen sisällöstä.

Eurooppalaisen sairaanhoitokortin käytön rajoituksia

Esimerkkitapaus

Ota erillinen matkavakuutus

Ruotsin kansalainen Sven matkusti Ranskaan hiihtämään. Loman toisena päivänä lasketellessaan hän loukkasi polvensa ja ranskalaisen pelastuspalvelun oli käytävä hakemassa hänet rinteestä. Kun Sven pääsi kotiin, hän sai pelastuspalvelulta suuren laskun. Svenin oli maksettava kustannukset kokonaisuudessaan, sillä eurooppalainen sairaanhoitokortti ei kata etsintä- ja pelastuspalvelun käyttöä.

Katso myös

Usein kysyttyä

EU-lainsäädäntö

Tarvitsetko apua?

Asiantuntijamme ovat käytettävissäsi.

Jaa tämä sivu: