Tarkistettu viimeksi: 24/10/2019

Avioliitto

Yhdistyneen kuningaskunnan ilmoitus unionista eroamisesta (SEU-sopimuksen 50 artikla): Lisää tietoa

Siviiliavioliitto tunnustetaan kaikissa EU-maissa (Tässä tapauksessa EU:n 28 jäsenmaata sekä Islanti, Liechtenstein, Norja ja Sveitsi.) .

Esimerkiksi rekisteröityyn parisuhteeseen tai avoliittoon sovelletaan eri sääntöjä kuin avioliittoon.

Avioliittoakoskevat kansalliset säännökset ja käytännöt poikkeavattoisistaan eri maissa. Merkittävimmät erot liittyvät seuraaviin seikkoihin:

Lue lisää kansallisista säännöistä, jotka koskevat avioliittoa ja aviovarallisuussuhteita.

Valtiolliset rajat ylittävä avioliitto EU:ssa

Jos avioiduit vierasmaalaisen kanssa tai muutat avioiduttuasi toiseen maahan, on otettava huomioon, että eri maissa voi olla erilaisia sääntöjä.

Ennen häitä

Tarkista, minkä maan lainsäädäntöä sovelletaan avioliittoonne ja aviovarallisuussuhteisiinne. Lainsäädännöllä on merkittäviä vaikutuksia oikeuksiinne ja velvollisuuksiinne puolisoina.

Jos menet naimisiin oman asuinmaasi ulkopuolisessa EU-maassa, on hyvä tarkistaa kummankin maan viranomaisilta, mitä muodollisuuksia vaaditaan, jotta avioliittosi on niissä lainvoimainen. Edellytyksenä voi olla avioliiton rekisteröiminen tai avioliittoilmoituksen julkaiseminen.

Häiden jälkeen

Avioliitto tunnustetaan myös kaikissa muissa EU-maissa, mutta tämä ei aina koske samaa sukupuolta olevien henkilöiden välisiä avioliittoja.

Jos menet naimisiin jossain toisessa EU-maassa kuin kotimaassasi, on hyvä ajatus rekisteröidä avioliitto kotimaassasi sen kansallisten sääntöjen mukaisesti. Voit myös tarkistaa kotimaasi konsulaatista, voitko rekisteröidä avioliittosi siellä vai onko sinun tehtävä se kotimaassasi.

Jos muutat toiseen EU-maahan töihin, aviomiehelläsi tai -vaimollasi on oikeus muuttaa luoksesi asumaan. Tarkista oleskeluun sovellettavat säännöt:

Esimerkkitapaus

Samaa sukupuolta olevien välinen avioliitto – kun kansalliset käytännöt poikkeavat toisistaan

Belgian kansalainen Emma meni Belgiassa naimisiin Ranskan kansalaisen Carinen kanssa. Kun Emma joutui muuttamaan työn perässä Italiaan, Carine muutti hänen kanssaan. Viranomaiset eivät kuitenkaan pitäneet heitä aviopuolisoina Italiassa, jossa samaa sukupuolta olevien väliset avioliitot eivät ole sallittuja.

Italiassa sallitaan kuitenkin samaa sukupuolta olevien väliset rekisteröidyt parisuhteet, joten Emmalla ja Carinella on samat oikeudet kuin Italian lainsäädännön mukaisessa rekisteröidyssä parisuhteessa olevilla puolisoilla.

Usein kysyttyä

Lisätietoja säännöistä eri EU-maissa

Tarvitsetko apua?

Asiantuntijamme ovat käytettävissäsi.

Jaa tämä sivu: