Avioliitto

Avioliitto on kaikissa EU-maissa käytössä oleva lain säätelemä parisuhdemuoto. Muunlaisiin parisuhteisiin, kuten rekisteröityyn parisuhteeseen ja avoliittoon, sovelletaan eri sääntöjä kuin avioliittoon.

Avioliittoa koskevat kansalliset säännökset ja käytännöt poikkeavat toisistaan EU-maissa. Merkittävimmät erot liittyvät seuraaviin seikkoihin:

  • Aviopuolisoiden oikeudet ja velvollisuudet, jotka koskevat esimerkiksi omaisuuden hallintaa ja sukunimeä.
  • Kirkollisen vihkimisen ja siviilivihkimisen välinen suhde: joissakin EU-maissa kirkollinen vihkiminen on samanarvoinen siviilivihkimisen kanssa, toisissa taas ei. Jos muutat toiseen EU-maahan kirkollisen vihkimisen jälkeen eikä siviiliviranomainen ole vahvistanut avioliittoa, ota selvää, vaikuttaako tämä siviilisäätyysi maassa, johon muutat.
  • Samaa sukupuolta olevien pariskuntien avioituminen on tätä nykyä mahdollista seuraavissa EU-maissa: Alankomaat, Belgia, Espanja, Irlanti, Itävalta, Kreikka, Luxemburg, Malta, Portugali, Ranska, Ruotsi, Saksa, Slovenia, Suomi ja Tanska. Lisäksi se on mahdollista Islannissa, Norjassa ja Sveitsissä.

Lisätietoa avioliittoa ja aviovarallisuussuhteita koskevista kansallisista säännöistä Linkki johtaa toiselle sivustolle

Avioliitto tilanteissa, joihin liittyy useampi EU-maa

Jos avioiduit vierasmaalaisen kanssa tai solmit avioliiton muussa EU-maassa kuin kotimaassasi, ota huomioon, että eri EU-maissa voi olla erilaisia sääntöjä.

Ennen vihkimistä

Tarkista, minkä maan lainsäädäntöä avioliittoon ja aviovarallisuussuhteisiin sovelletaan sinun tapauksessasi. Lainsäädännöllä on merkittäviä vaikutuksia puolisoiden oikeuksiin ja velvollisuuksiin.

Jos menet naimisiin jossakin toisessa EU-maassa kuin asuinmaassasi, on hyvä tarkistaa kummankin maan viranomaisilta, mitä muodollisuuksia vaaditaan, jotta avioliittosi on niissä lainvoimainen. Edellytyksenä voi olla avioliiton rekisteröiminen tai avioliittoilmoituksen julkaiseminen.

Vihkimisen jälkeen

EU-maassa solmittu avioliitto tunnustetaan periaatteessa myös kaikissa muissa EU-maissa, mutta tämä ei aina koske samaa sukupuolta olevien henkilöiden avioliittoja.

Avioliiton tunnustaminen toisessa EU-maassa – EU-lainsäädäntöön ja kansalliseen lainsäädäntöön perustuvat oikeudet

Jos olet mennyt naimisiin jossakin EU-maassa ja haluat saada liittosi tunnustetuksi virallisesti kotimaassasi tai jossakin muussa EU-maassa, huomaa ero seuraavien oikeuksien välillä:

  1. EU-lainsäädäntöön perustuvat oikeudet, kuten vapaa liikkumisoikeus, joka antaa sinulle muun muassa oikeuden muuttaa toiseen EU-maahan ja asua siellä puolisosi kanssa, ja
  2. sen EU-maan kansalliseen lainsäädäntöön perustuvat oikeudet, jossa liittosi on määrä tunnustaa – tällaisia oikeuksia ovat sinun ja puolisosi perintö- ja elatusoikeus sekä oikeus perhe-etuuksiin.

Jos menet naimisiin jossakin EU-maassa, EU-lainsäädännön mukaan kaikkien muiden EU-maiden on tunnustettava avioliittosi siltä osin, että sinulle myönnetään EU-lainsäädäntöön perustuvat avioliittoon liittyvät oikeudet. Tämä koskee muun muassa vapaata liikkumisoikeutta, johon sisältyy oikeus muuttaa toiseen EU-maahan ja asua siellä puolison kanssa. Tämä velvoite pätee yhtä lailla eri sukupuolta kuin samaa sukupuolta olevien parien avioliittoihin.

Jos käytät oikeuttasi liikkua vapaasti EU:n sisällä ja muutat asumaan ja työhön toiseen EU-maahan, myös puolisosi voi muuttaa sinne ja asua siellä kanssasi. Tarkista oleskeluun sovellettavat säännöt:

Huomaa, että jos olet mennyt naimisiin jossakin EU-maassa ja haluat saada liittosi tunnustetuksi asuinmaassasi tai jossakin muussa EU-maassa saadaksesi myös kansalliseen lainsäädäntöön perustuvat oikeudet, avioliiton tunnustamiseen sovelletaan sen EU-maan kansallista lainsäädäntöä, jossa tunnustamista haetaan. Kukin EU-maa voi siis vapaasti päättää, myöntääkö se sinulle tiettyjä lainsäädäntönsä mukaisia avioliittoon liittyviä oikeuksia, kun haet avioliiton tunnustamista kyseisessä maassa. Tällaisia oikeuksia ovat muun muassa puolison oikeus perintöön ja elatusapuun (esimerkiksi avioeron yhteydessä) sekä oikeus perhe-etuuksiin.

Yleisesti ottaen kaikki EU-maat tunnustavat toisessa EU-maassa solmitut eri sukupuolta olevien henkilöiden avioliitot, jolloin puolisot saavat myös kansalliseen lainsäädäntöön perustuvat oikeudet, mutta tämä ei aina päde samaa sukupuolta olevien avioliittoihin. Tätä nykyä käytännössä vain ne EU-maat, joissa samaa sukupuolta olevien avioliitto on sallittu, myöntävät toisessa EU-maassa solmitun avioliiton samaa sukupuolta oleville puolisoille tietyt kansallisen lainsäädäntönsä mukaiset avioliittoon liittyvät oikeudet. Nämä maat ovat Alankomaat, Belgia, Espanja, Irlanti, Itävalta, Kreikka, Luxemburg, Malta, Portugali, Ranska, Ruotsi, Saksa, Slovenia, Suomi ja Tanska. Lisäksi samaa sukupuolta olevien avioliitto tunnustetaan Islannissa, Norjassa ja Sveitsissä.

Avioliiton tunnustaminen ja rekisteröinti

Viranomaiset rekisteröivät avioliiton väestörekisteriin yleensä siinä maassa, jossa avioliitto solmitaan.

Jos solmit avioliiton muualla EU:ssa kuin siinä EU-maassa, josta olet kotoisin, voit pyytää myös kotimaatasi tunnustamaan ja rekisteröimään liittosi. Jotta avioliitto voidaan tunnustaa kotimaassasi, se edellyttää yleensä avioliiton rekisteröintiä maan väestörekisteriin.

Rekisteröinnin tekevät kotimaasi viranomaiset kansallisten sääntöjen mukaisesti. Voit myös tarkistaa kotimaasi konsulaatista, voiko avioliiton rekisteröidä konsulaatissa vai onko se tehtävä kotimaassasi.

Jos solmit avioliiton muualla kuin kotimaassasi, avioliiton tunnustaminen ja rekisteröinti kotimaassa ei yleensä ole pakollista. Joissakin tapauksissa avioliiton tunnustaminen ja rekisteröinti myös kotimaassa on tarpeen, jos haluat saada kansalliseen lainsäädäntöön perustuvia oikeuksia (esimerkiksi oikeuden perintöön tai perhe-etuuksiin) joko kotimaassasi tai jossakin muussa EU-maassa.

Esimerkkitapaus

Samaa sukupuolta olevien avioliitto – kun kansalliset säännöt poikkeavat toisistaan

Belgian kansalainen Emma meni Belgiassa naimisiin Ranskan kansalaisen Carinen kanssa. Kun Emma muutti työn perässä Italiaan EU-kansalaisen vapaan liikkumisoikeuden mukaisesti, Carine muutti hänen kanssaan. Tämä oli mahdollista, koska Emma ja Carine katsotaan Italiassa aviopariksi EU-lainsäädäntöön perustuvien oikeuksien osalta (tässä tapauksessa oikeus muuttaa toiseen EU-maahan ja asua siellä perheenjäsenten kanssa).

Emma ja Carine eivät kuitenkaan saa Italiassa tiettyjä kansalliseen lainsäädäntöön perustuvia avioparien oikeuksia, koska samaa sukupuolta olevien avioliittoa ei siellä niiltä osin tunnusteta.

Italiassa sallitaan kuitenkin samaa sukupuolta olevien rekisteröidyt parisuhteet, joten Emmalla ja Carinella on samat Italian lainsäädäntöön perustuvat oikeudet kuin rekisteröidyssä parisuhteessa olevilla puolisoilla (esim. oikeus perintöön).

Usein kysyttyä

Tarvitsetko apua?

Asiantuntijamme ovat käytettävissäsi

Tarkistettu viimeksi: 01/03/2024
Jaa tämä sivu