Sivuston työkalut

Kielivalikko

EU:n lippu

Navigointipolku

Valikko

Päivitetty : 15/12/2017

Avioliitto

Siviiliavioliitto tunnustetaan kaikissa EU-maissa.

Esimerkiksi rekisteröityyn parisuhteeseen tai avoliittoon sovelletaan eri sääntöjä kuin avioliittoon.

Avioliittoakoskevat kansalliset säännökset ja käytännöt poikkeavattoisistaan eri maissa. Merkittävimmät erot liittyvät seuraaviin seikkoihin:

  • Aviopuolisoiden oikeudet ja velvollisuudet, jotka koskevat esimerkiksi omaisuuden hallintaa, vanhemmuutta tai sukunimeä.
  • Kirkollisen ja siviiliavioliiton välinen suhde: joissakin maissa kirkollinen avioliitto on samanarvoinen siviiliavioliiton kanssa, toisissa taas ei. Jos muutat toiseen maahan kirkollisen avioliiton solmittuasi, muista tarkistaa, miten tämä vaikuttaa siviilisäätyysi.
  • Samaa sukupuolta olevien pariskuntien avioitumismahdollisuus. Siihen on oikeus seuraavissa EU-maissa: Belgia, Tanska, Ranska, Irlanti, Luxemburg, Malta, Alankomaat, Portugali, Espanja, Islanti, Norja, Saksa, Suomi, Ruotsi ja Yhdistynyt kuningaskunta (Pohjois-Irlantia lukuun ottamatta).

Lue lisää kansallisista säännöistä, jotka koskevat avioliittoa ja aviovarallisuussuhteita.

Valtiolliset rajat ylittävä avioliitto EU:ssa

Jos avioiduit vierasmaalaisen kanssa tai muutat avioiduttuasi toiseen maahan, on otettava huomioon, että eri maissa voi olla erilaisia sääntöjä.

Ennen häitä

Tarkista, minkä maan lainsäädäntöä sovelletaan avioliittoonne ja aviovarallisuussuhteisiinne. Lainsäädännöllä on merkittäviä vaikutuksia oikeuksiinne ja velvollisuuksiinne puolisoina.

Jos menet naimisiin oman asuinmaasi ulkopuolisessa EU-maassa, on hyvä tarkistaa kummankin maan viranomaisilta, mitä muodollisuuksia vaaditaan, jotta avioliittosi on niissä lainvoimainen. Edellytyksenä voi olla avioliiton rekisteröiminen tai avioliittoilmoituksen julkaiseminen.

Häiden jälkeen

Avioliitto tunnustetaan myös kaikissa muissa EU-maissa, mutta tämä ei aina koske samaa sukupuolta olevien henkilöiden välisiä avioliittoja.

Jos menet naimisiin jossain toisessa EU-maassa kuin kotimaassasi, on suositeltavaa rekisteröidä avioliitto kotimaasi konsulaatissa.

Jos muutat toiseen EU-maahan töihin, aviomiehelläsi tai -vaimollasi on oikeus muuttaa luoksesi asumaan. Tarkista oleskeluun sovellettavat säännöt:

Esimerkkitapaus

Samaa sukupuolta olevien välinen avioliitto – kun kansalliset käytännöt poikkeavat toisistaan

Belgian kansalainen Emma meni Belgiassa naimisiin Ranskan kansalaisen Carinen kanssa. Kun Emma joutui muuttamaan työn perässä Italiaan, Carine muutti hänen kanssaan. Viranomaiset eivät kuitenkaan pitäneet heitä aviopuolisoina Italiassa, jossa samaa sukupuolta olevien väliset avioliitot eivät ole sallittuja.

Italiassa sallitaan kuitenkin samaa sukupuolta olevien väliset rekisteröidyt parisuhteet, joten Emmalla ja Carinella on samat oikeudet kuin Italian lainsäädännön mukaisessa rekisteröidyssä parisuhteessa olevilla puolisoilla.

Julkiset kuulemismenettelyt
    Tarvitsetko asiantuntija-apua?
    Apua ja neuvontaa