Nazadnje pregledano: 02/02/2023

Zakonska zveza

Civilna zakonska zveza je zakonito priznana v vseh državah EU.

Za partnerstva, kot so civilna in registrirana partnerstva ali zunajzakonske skupnosti, se uporabljajo drugačna pravila kot za zakonsko zvezo.

Nacionalni predpisi o zakonski zvezi se po posameznih državah EU razlikujejo, zlasti glede:

Več o nacionalnih predpisih o zakonski zvezi in premoženjskih razmerjih med zakoncema.Odpri na zunanji povezavi

Čezmejna zakonska zveza v EU

To je zakonska zveza, ki vključujejo različne države EU. Do takšne situacije pride, če se recimo poročite z osebo z drugim državljanstvom ali se nameravate po sklenitvi zakonske zveze preseliti v drugo državo EU.

Kaj storiti pred poroko 

Preverite, katero pravo se uporablja za vašo zakonsko zvezo in za premoženjska razmerja med zakoncema. To je zelo pomembno za pravice in dolžnosti zakoncev.

Če se poročite v drugi državi EU in ne v državi prebivališča, preverite pri organih obeh držav EU, katere formalnosti so potrebne za sklenitev zakonske zveze, da bi bila v celoti veljavna v obeh državah. To so lahko zahteve glede registracije in objave.

Kaj storiti po poroki

Zakonska zveza bo načeloma priznana v vseh državah EU, kar pa ne velja v celoti za zakonske zveze istospolnih partnerjev.

Če se poročite v državi EU, ki ni vaša matična država, je dobro, da sklenitev zakonske zveze registrirate v matični državi. To je treba storiti v skladu z nacionalnimi pravili matične države. Na konzularnem oddelku lahko preverite, ali lahko sklenitev zakonske zveze registrirate tam ali morate to opraviti na uradu v matični državi.

Opozorilo

Registracija zakonske zveze v matični državi praviloma ni obvezna. Če pa želite svoj zakonski stan (na primer za dedovanje ali davčne namene) uporabiti v svoji matični državi ali drugi državi EU, ga boste morda morali vpisati v matični register ali register prebivalstva v tej državi, da bi upoštevali nacionalna pravila o priznavanju zakonske zveze.

Če se preselite v drugo državo EU zaradi zaposlitve, se vaš zakonski partner lahko tja preseli in tam živi skupaj z vami. Pravila prebivanja za:

Praktični primer

Zakonska zveza istospolnih partnerjev in različni nacionalni predpisi

Emma iz Belgije in Carine iz Francije sta se poročili v Belgiji. Ko se je Emma zaradi zaposlitve preselila v Italijo, je z njo odšla tudi Carine. Vendar tamkajšnji organi niso priznali njune zakonske zveze, saj Italija ne priznava zakonske zveze istospolnih partnerjev.

Pač pa se Emmi in Carine lahko priznajo enake pravice, kot jih imajo partnerji v registriranih partnerskih skupnostih, ki so v Italiji dovoljene.

Pogosta vprašanja

Potrebujete pomoč podporne službe?

Obrnite se na specializirane službe za pomoč

Daj to stran v skupno rabo: