Nazadnje pregledano: 04/02/2019

Zakonska zveza

Civilna zakonska zveza je zakonito priznana v vseh državah EU.

Za partnerstva, kot so civilna in registrirana partnerstva ali zunajzakonske skupnosti, se uporabljajo drugačna pravila kot za zakonsko zvezo.

Nacionalni predpisi in praksa v zvezi z zakonsko zvezo se po posameznih državah razlikujejo, zlasti glede:

Več o nacionalnih predpisih o zakonski zvezi in premoženjskih razmerjih med zakoncema.

Čezmejna zakonska zveza v EU

Ali gre za različne države – denimo, če se poročite s partnerjem, ki ima drugo državljanstvo, ali pa se po poroki nameravate preseliti v tujino?

Kaj storiti pred poroko

Preverite, katero pravo se uporablja za vašo zakonsko zvezo in za premoženjska razmerja med zakoncema. To je zelo pomembno za pravice in dolžnosti zakoncev.

Če se poročite v drugi državi EU in ne v državi prebivališča , preverite pri organih obeh držav, katere formalnosti so potrebne za poroko, da bi bila v celoti veljavna v obeh državah. Gre lahko tudi za registracijo in objavo poroke.

Kaj storiti po poroki

Zakonska zveza bo priznana v vseh državah EU, kar pa ne velja v celoti za istospolne zakonske zveze.

Če se poročite v državi EU, ki ni vaša matična država, priporočamo, da poroko registrirate na konzularnem oddelku matične države.

Če se preselite v drugo državo EU zaradi zaposlitve, se vaš zakonski partner lahko tja preseli in tam živi skupaj z vami. Pravila prebivanja za:

Praktični primer

Poroka istospolnih partnerjev in različni nacionalni predpisi

Emma iz Belgije in Carine iz Francije sta se poročili v Belgiji. Ko se je Emma zaradi zaposlitve preselila v Italijo, je z njo odšla tudi Carine. Vendar tamkajšnji organi niso priznali njune zakonske zveze, saj Italija ne priznava zakonske zveze istospolnih partnerjev.

Pač pa se Emmi in Carine lahko priznajo enake pravice, kot jih imajo partnerji v registriranih partnerskih skupnostih, ki so v Italiji dovoljene.

Pogosta vprašanja

Potrebujete več informacij o predpisih v posamezni državi?

Potrebujete pomoč podporne službe?

Obrnite se na specializirane službe za pomoč

Daj to stran v skupno rabo: