Nazadnje pregledano: 19/06/2019

Spletne domene

Odločitev Združenega kraljestva, da uveljavi člen 50 Pogodbe o Evropski uniji: Več informacij

Podjetja lahko postavijo svoje spletišče ter tako olajšajo dostop do informacij in izboljšajo svojo prepoznavnost na spletu.

Dostop do spletišča je možen prek edinstvenega naslova internetnega protokola (IP) – niza številk, denimo 136.173.60.59 ali 91.194.202.11.

Zaželeno je tudi uporabnikom prijazno in berljivo domensko ime, ki si ga je enostavno zapomniti, denimo europarl.europa.eu ali consilium.europa.eu

Domensko ime je povezano z naslovom IP. Ko v spletni brskalnik vpišete europarl.europa.eu, vas sistem preusmeri na naslov IP 136.173.60.59.

Z registracijo domenskega imena pridobite pravico do njegove uporabe. Registracija ne zagotavlja nobene posebne zaščite, kot to velja za intelektualno lastnino. Kadar je domensko ime podobno blagovni znamki, se lahko pojavi vprašanje kršenja pravic intelektualne lastnine.

Registracija domenskega imena

Prosto domeno lahko registrirate pri akreditiranem registratorju, ki ponuja vrhnje domene. Izbira je velika, od državnih do generičnih domenskih končnic:

Merila upravičenosti in pravila se razlikujejo glede na vrsto končnice. Za izbrano domeno in končnico morate plačati pristojbino za registracijo. Višina pristojbine je odvisna od:

Če ste lastnik podjetja v kateri koli državi EU, lahko tudi zaprosite za vrhnje domensko ime .eu (.eu TLD). Razpoložljivost domen .eu lahko preverite na EURid

Potrebujete pomoč podporne službe?

Obrnite se na specializirane službe za pomoč

Lokalna pomoč za podjetja – kontakt

Lokalna pomoč za podjetja - Ali se vaše vprašanje nanaša na poslovanje čez mejo, na primer izvoz ali širitev v drugo državo EU? V tem primeru vam mreža Enterprise Europe Network svetuje brezplačno.

Daj to stran v skupno rabo: