Poslovanje v Evropi
Nazadnje pregledano: 06/05/2022

Vozniško dovoljenje in zavarovanje

Preverite, ali sta vaše vozniško dovoljenje in potrdilo o avtomobilskem zavarovanju veljavna v državah, ki jih boste obiskali.

Priznavanje in veljavnost vozniškega dovoljenja

Vozniško dovoljenje, izdano v EU

Če je bilo vaše vozniško dovoljenje izdano v državi EU, ga lahko uporabljate kjerkoli v EU.

Pred odhodom v tujino najprej preverite, če je vaše vozniško dovoljenje še veljavno. Če veljavnost vašega vozniškega dovoljenja poteče med potovanjem v tujini, je dovoljenje neveljavno in ga druge države verjetno ne bodo priznale.

V tujini ne morete voziti z začasnim vozniškim dovoljenjem ali potrdilom.

Standardni obrazec

Z letom 2013 imajo vsa vozniška dovoljenja en , izdana v EU, standardno obliko – plastična kartica v velikosti kreditne kartice s fotografijo in boljšimi varnostnimi elementi.

Svoje staro dovoljenje lahko še vedno uporabljate,vendar ga bodo zamenjali z novo kartico, ko ga bo treba podaljšati (ali najpozneje do leta 2033).

Po vsej Evropi so priznane naslednje kategorije za vozniška dovoljenja: AM, A1, A2, A, B, BE, B1, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D in DE.

Opozorilo

Najstniki: v nekaterih državah EU se uporabljajo različne starostne omejitve za nekatere kategorije vozil.

Praktični primer

Sofia je stara 14 let. Vozniško dovoljenje za motorno kolo je pridobila v Italiji. V Belgiji bi želela voziti moped, vendar je najnižja dovoljena starost za vožnjo z mopedom 16 let.

Sofia se bo lahko vozila z mopedom v Belgiji, ne da bi ji bilo treba opraviti belgijskega vozniškega izpita, ko bo dopolnila 16 let.

Vozniško dovoljenje države EU namesto vozniškega dovoljenja, izdanega zunaj EU

Če ste v državi, kjer trenutno prebivate, svoje vozniško dovoljenje, izdano zunaj EU, zamenjali z evropskim, ga lahko uporabljate v vseh državah EU.

Vozniško dovoljenje, izdano zunaj EU

Za informacije v zvezi z veljavnostjo vozniškega dovoljenja, izdanega v državi zunaj EU, se obrnite na pristojne organe države EU, v katero se odpravljate, oziroma svoje diplomatsko-konzularno predstavništvo v tej državi.

Izgubljeno ali ukradeno vozniško dovoljenje

Če med potovanjem v tujini izgubite vozniško dovoljenje ali vam ga ukradejo, to prijavite na krajevnem policijskem uradu in diplomatsko-konzularnem predstavništvu svoje države.

Na predstavništvu se bodo obrnili na nacionalne organe, ki so vam izdali vozniško dovoljenje (in preverili, ali ni morda omejene veljavnosti, začasno ali stalno odvzeto, preklicano).

Policija vam bo nato na podlagi informacij, ki jih bo prejela od konzulata, lahko izdala začasni dokument, s katerim se boste v tej državi lahko vozili omejeno obdobje.

Za nadomestno vozniško dovoljenje lahko zaprosite v državi, kjer običajno prebivate.

Začasno vozniško dovoljenje ali potrdilo, ki začasno nadomešča izgubljeno ali ukradeno dovoljenje, v drugih državah EU ni samodejno priznano.

Praktični primer

Henrik, ki živi na Danskem, je želel med počitnicami obiskati Nemčijo, Francijo in Italijo. Na žalost je že na začetku potovanja v Nemčiji izgubil denarnico in vozniško dovoljenje. Policija bi ga lahko oglobila, če bi ugotovila, da vozi brez vozniškega dovoljenja.

Henrik se je obrnil na dansko veleposlaništvo v Nemčiji, kjer so mu svetovali, naj izgubo dovoljenja prijavi policiji. Na danskem veleposlaništvu so mu tudi izdali potrdilo, v katerem je bilo navedeno, da je zakoniti imetnik danskega vozniškega dovoljenja.

Henrik se je moral nato pri italijanskih in francoskih organih pozanimati, ali mu bodo priznali začasno potrdilo danskih organov.

Ste vozniško dovoljenje izgubili na počitnicah? Kako ukrepati:

Izberite državo

Več o vozniških dovoljenjih med bivanjem v tujini.

Veljavnost avtomobilskega zavarovanja

Če v prometni nesreči poškodujete drugo osebo, avtomobilska zavarovalna polica, ki ste jo sklenili pri domači zavarovalnici, velja povsod v EU.

Več o predpisih držav članic v zvezi z zavarovalnim kritjem pri potovanju v tujini.

Izberite državo

Registrski tablici vašega vozila dokazujeta, da imate sklenjeno zavarovanje avtomobilske odgovornosti. To pomeni, da vas policija v drugi državi praviloma ne bo ustavila, da bi preverila veljavnost vašega zavarovanja. Če potujete s priklopnim vozilom, mora biti tudi to zavarovano. V nekaterih državah EU morate imeti posebno zavarovanje za priklopno vozilo. Preverite pri vaši zavarovalnici pred potovanjem.

Seveda pa je vedno najbolje imeti zavarovalno polico pri sebi. S tem si boste prihranili težave v primeru prometne nesreče ali kadar vas ustavi policija.

Praktični primer

Ronalda je zaradi prehitre vožnje ustavila francoska policija. Ker pri sebi ni imel zavarovalnih dokumentov, je policija zahtevala, da mora poklicati svojo portugalsko zavarovalnico, da je lahko dokazal veljavnost avtomobilskega zavarovanja.

Čeprav po zakonu ni obvezno imeti dokumentov pri sebi, boste tako najlažje dokazali, da ste zavarovani. Lahko prihranite tudi čas in denar, če v tujini naletite na težave.

Več o zavarovanju avtomobilske odgovornosti med bivanjem v tujini.

Zakonodaja EU

Potrebujete pomoč podporne službe?

Obrnite se na specializirane službe za pomoč

Daj to stran v skupno rabo: