Nazadnje pregledano: 03/06/2022

Storitve za stranke pri spletnem poslovanju

Da bodo te storitve v koraku s potrebami vaših strank, vzpostavite sistem za pridobivanje povratnih informacij od strank in sproti odgovarjajte na morebitne pripombe ali pritožbe. Odgovorni ste tudi za obravnavanje garancij in jamstev za proizvode, ki jih prodajate, kar urejajo posebna pravila.

Garancije in jamstva za proizvode

Če na svoji spletni strani prodajate proizvode, ste strankam po zakonu zavezani zagotoviti vsaj dvoletno brezplačno garancijo ali nadomestitev oziroma popravilo, če se izkaže, da ima proizvod napake ali ni tak, kot ste ga oglaševali. V nekaterih državah članicah EU je zakonsko obdobje garancije daljše.

Poizvedbe in komentarji strank

Vaša spletna stran bi morala vključevati tudi jasne informacije o tem, kako v podjetju obravnavate pritožbe strank. Navesti morate vsaj elektronski naslov, na katerega vam lahko pošljejo vprašanja ali predložijo zahtevke.

Pritožbe strank si morate prizadevati reševati hitro in neposredno, če pa dogovora ne morete doseči, lahko strankam predlagate tudi, da se skupaj obrnete na organ za alternativno reševanje sporov (ARS). Več informacij o alternativnem reševanju sporov.

Da bi ARS lažje uporabljali za spore, ki nastanejo pri spletnih transakcijah, je Evropska komisija razvila večjezično platformo za spletno reševanje sporov.

Kliknite tukaj za več informacij o platformi za spletno reševanje sporov.

Bodite pozorni na to, da lahko v primeru čezmejnih sporov o zahtevkih, katerih znesek je nižji od 5 000 EUR, vaše podjetje in stranke uporabijo poenostavljen evropski postopek – evropski postopek v sporih majhne vrednosti en . To je pisni postopek, v katerem odvetnik ni potreben.

Več informacij o sporih majhne vrednosti lahko dobite v razdelku Reševanje sporov.

Obravnavanje sporov na spletu

Platforma za spletno reševanje sporov (SRS) trgovcem pomaga reševati spore s spletnimi strankami, ne da bi šli na sodišče. Platformo za SRS lahko uporabite za reševanje vsakega pogodbenega spora, ki je posledica spletne prodaje, če imata vaše podjetje in tudi zadevna stranka sedež v EU ali v Evropskem gospodarskem prostoru.

Preberite naš podroben članek o spletnem reševanju sporov, v katerem boste našli več informacij o tem, kako ga omogočiti na vašem spletnem mestu.

Potrebujete pomoč podporne službe?

Obrnite se na specializirane službe za pomoč

Ali se vaše vprašanje nanaša na poslovanje čez mejo, na primer izvoz ali širitev v drugo državo EU? V tem primeru vam mreža Enterprise Europe Network svetuje brezplačno.

Za iskanje ustrezne pomoči lahko uporabite tudi iskalnik služb za pomoč.

Daj to stran v skupno rabo: