Nazadnje pregledano: 28/04/2020

Avtorska pravica

Ali ima brexit posledice za vas?

Vaše pravice

Izvirna književna, znanstvena ali umetniška dela, kot so poezija, članki, filmi, pesmi ali kipi, so zaščitena z avtorskimi pravicami. Nihče razen vas nima pravice do objave ali reprodukcije takih del.

V državah EU (V tem primeru 28 držav EU ) je vaša intelektualna lastnina z avtorskimi pravicami zaščitena do 70 let po vaši smrti oziroma 70 let po smrti soavtorja, ki je umrl zadnji, kadar je delo soustvarilo več avtorjev.

V državah podpisnicah bernske konvencije, ki niso članice EU, pdffren se trajanje varstva avtorskih pravic razlikuje od države do države, pri čemer je najkrajše varstvo 50 let po smrti avtorja.

Če želite dokazati obstoj vašega dela v določenem trenutku, ga je koristno prijaviti.

Avtorske pravice vam zagotavljajo naslednje izključne pravice:

Za več informacij preberite informativni pregled o avtorskih pravicahpdfen evropske službe za pomoč glede pravic intelektualne lastnineen (EHD).

Kako zaščititi avtorske pravice

Izvirna literarna, znanstvena ali umetniška dela so samodejno zaščitena z avtorskimi pravicami, in sicer od trenutka, ko so ustvarjena. To pomeni, da za njihovo zaščito ni potreben noben uradni postopek.

Vendar boste morda morali obvestiti druge, da ste avtor navedenega dela. K vašemu delu lahko dodate obvestilo o avtorskih pravicah, kot je na primer besedilo „vse pravice pridržane‟, ali pa dodate znak © z letom ustvaritve umetniškega dela.

Praktični primer

Tiago je lastnik pekarne na Portugalskem in želi za promocijo svojega podjetja objaviti oglas v lokalni reviji. V oglasu želi objaviti fotografijo tradicionalnega portugalskega kruha, ki jo je našel na spletu. Preden jo pošlje reviji, ugotovi, da je avtorsko zaščitena in da lastnik avtorskih pravic ne dovoljuje njene proste uporabe. To pomeni, da Tiago v oglasu za svojo dejavnost fotografije ne sme uporabiti. Če želi uporabiti brezplačno sliko, mora izbrati fotografije brez avtorskih pravic, ki so na voljo za komercialno uporabo, kot npr. fotografije iz spletnih podatkovnih zbirk. Pri uporabi takih fotografij mu lastnikov avtorskih pravic ni treba zaprositi, da odobrijo uporabo fotografije v njegovem oglasu.

Za več informacij o posebnih pravilih v zvezi z varstvom avtorskih pravic v vaši državi EU preberite informativni pregled o avtorskih pravicahdeesfriten , ki ga je objavil Urad EU za intelektualno lastnino (EUIPO) (EUIPO).

Potrebujete pomoč podporne službe?

Obrnite se na specializirane službe za pomoč

Pravice intelektualne lastnine – evropska služba za pomoč

Brezplačno svetovanje in izobraževanje o upravljanju intelektualne lastnine pri projektih, ki jih sofinancira EU, in pri transnacionalnih poslovnih projektih

Lokalna pomoč za podjetja

Ali se vaše vprašanje nanaša na poslovanje čez mejo, na primer izvoz ali širitev v drugo državo EU? V tem primeru vam mreža Enterprise Europe Network svetuje brezplačno.

Daj to stran v skupno rabo: