Utolsó frissítés: 26/08/2022

Szerzői jogok

Az Ön jogai

Amikor Ön eredeti irodalmi, tudományos vagy művészeti alkotást hoz létre (pl. verset vagy tudományos értekezést ír, dalt szerez, illetve filmet vagy szobrot készít), az Ön által létrehozott művet szerzői jog védi. Senki másnak nincs joga ahhoz, hogy a művet közzétegye vagy reprodukálja.

Az EU-országokban (ebben az esetben: a 27 uniós tagállam) a szellemi alkotások az alkotó halálának időpontjától számítva 70 évig részesülnek szerzői jogi védelemben. Ha egy szellemi alkotást többen hoztak létre, a 70 éves oltalmi időt az utoljára elhunyt alkotó halálának időpontjától kell számítani.

Azokban a nem uniós országokban, amelyek aláírták az irodalmi és művészeti művek védelméről szóló Berni Egyezményt en fr en fr en fr en fr , a szellemi alkotásokhoz fűződő szerzői jogoknak a szerző halála után legalább 50 évig védelmet kell biztosítani.

A szerzői jogok bejegyzése hasznos lehet, ha bizonyítani szeretné, hogy művét valóban Ön hozta létre.

A szerzői jogi oltalom a következő kizárólagos jogokat biztosítja Önnek:

A szerzői jogi védelem megszerzésének módja

Ha Ön irodalmi, tudományos vagy művészeti alkotást hoz létre, műve a megszületésének pillanatától automatikusan szerzői jogi védelem alá tartozik, így Önnek azt nem kell külön kérelmeznie.

Arra azonban szükség lehet, hogy felhívja mások figyelmét, hogy Ön a kérdéses mű szerzője. Közzétehet szerzői jogi nyilatkozatot – feltüntetheti például alkotása mellett a „Minden jog fenntartva" szavakat vagy a © jelet, együtt az alkotás létrehozásának évével.

Konkrét eset

Tiago egy pékség tulajdonosa Portugáliában. Annak érdekében, hogy fellendítse üzletének forgalmát, elhatározza, hogy hirdetést ad fel az egyik helyi folyóiratban. Talált is az interneten egy erre a célra kiváló fényképet, mely egy jellegzetes portugál kenyérfajtát ábrázol. A hirdetés feladása előtt azonban Tiago észrevette, hogy a fénykép szerzői jogi védelem alatt áll, és a jogtulajdonos nem engedélyezi a képfelvétel ingyenes használatát. Ezért Tiago nem jogosult arra, hogy azt a hirdetéseiben használja. Ha Tiago kereskedelmi célra ingyenesen felhasználható fényképet szeretne elhelyezni a hirdetésben, szerzői jogtól mentes fényképet kell találnia – pl. egy online adatbázisban. Ebben az esetben nem kell engedélyt kérnie ahhoz, hogy a képet felhasználhassa üzletének reklámozására.

A tagállami információkhoz itt lehet hozzáférni:

Ország kiválasztása

Tanácsra vagy segítségre van szüksége?

Vegye fel a kapcsolatot a szakosodott segítségnyújtó szolgálatokkal

Európai IPR Helpdesk

Szellemi tulajdon kezelésével kapcsolatos ingyenes tanácsadás és képzés uniós társfinanszírozású projektek megvalósításához és transznacionális partnerségi megállapodások megkötéséhez

Kérdése van határokon átnyúló vállalati tevékenységgel kapcsolatban (export, a tevékenység kiterjesztése más uniós tagállamokra stb.)? Ha igen, akkor az Enterprise Europe Network díjmentesen segíthet Önnek.

Igénybe veheti támogató szolgálat kereső is, ahol elirányítjuk az Önnek leginkább megfelelő segítségnyújtó szolgálathoz.

Oldal megosztása: