Utolsó frissítés: 28/04/2020

Szerzői jogok

Önt is érinti a brexit?

Az Ön jogai

Amikor Ön eredeti irodalmi, tudományos vagy művészeti alkotást hoz létre (pl. verset vagy tudományos értekezést ír, dalt szerez, illetve filmet vagy szobrot készít), az Ön által létrehozott művet szerzői jog védi. Senki másnak nincs joga ahhoz, hogy a művet közzétegye vagy reprodukálja.

Az EU-országokban (ebben az esetben: a 28 uniós tagállam ) a szellemi alkotások az alkotó halálának időpontjától számítva 70 évig részesülnek szerzői jogi védelemben. Ha egy szellemi alkotást többen hoztak létre, a 70 éves oltalmi időt az utoljára elhunyt alkotó halálának időpontjától kell számítani.

Azokban a nem uniós országokban, amelyek aláírták az irodalmi és művészeti művek védelméről szóló Berni Egyezménytpdffren , a szellemi alkotásokhoz fűződő szerzői jogoknak a szerző halála után legalább 50 évig védelmet kell biztosítani.

A szerzői jogok bejegyzése hasznos lehet, ha bizonyítani szeretné, hogy művét valóban Ön hozta létre.

A szerzői jogi oltalom a következő kizárólagos jogokat biztosítja Önnek:

További részletekért olvassa el a Szellemi Tulajdonjogok HelpDesken tájékoztató kiadványátpdfen a szerzői jogokról.

A szerzői jogi védelem megszerzésének módja

Ha Ön irodalmi, tudományos vagy művészeti alkotást hoz létre, műve a megszületésének pillanatától automatikusan szerzői jogi védelem alá tartozik, így Önnek azt nem kell külön kérelmeznie.

Arra azonban szükség lehet, hogy felhívja mások figyelmét, hogy Ön a kérdéses mű szerzője. Közzétehet szerzői jogi nyilatkozatot – feltüntetheti például alkotása mellett a „Minden jog fenntartva" szavakat vagy a © jelet, együtt az alkotás létrehozásának évével.

Konkrét eset

Tiago egy pékség tulajdonosa Portugáliában. Annak érdekében, hogy fellendítse üzletének forgalmát, elhatározza, hogy hirdetést ad fel az egyik helyi folyóiratban. Talált is az interneten egy erre a célra kiváló fényképet, mely egy jellegzetes portugál kenyérfajtát ábrázol. A hirdetés feladása előtt azonban Tiago észrevette, hogy a fénykép szerzői jogi védelem alatt áll, és a jogtulajdonos nem engedélyezi a képfelvétel ingyenes használatát. Ezért Tiago nem jogosult arra, hogy azt a hirdetéseiben használja. Ha Tiago kereskedelmi célra ingyenesen felhasználható fényképet szeretne elhelyezni a hirdetésben, szerzői jogtól mentes fényképet kell találnia – pl. egy online adatbázisban. Ebben az esetben nem kell engedélyt kérnie ahhoz, hogy a képet felhasználhassa üzletének reklámozására.

Ha szeretne részletesebben tájékozódni az egyes EU-országok szerzői jogi szabályairól, tekintse meg a szerzői joggal kapcsolatos gyakran feltett kérdéseketdeesfriten az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatalának (EUIPO) honlapján.

Tanácsra vagy segítségre van szüksége?

Vegye fel a kapcsolatot a szakosodott segítségnyújtó szolgálatokkal

Szellemitulajdon-jogi kérdésekkel foglalkozó európai ügyfélszolgálat (Európai IPR Helpdesk)

Szellemi tulajdon kezelésével kapcsolatos ingyenes tanácsadás és képzés uniós társfinanszírozású projektek megvalósításához és transznacionális partnerségi megállapodások megkötéséhez

Helyi vállalkozástámogatás

Kérdése van határokon átnyúló vállalati tevékenységgel kapcsolatban (export, a tevékenység kiterjesztése más uniós tagállamokra stb.)? Ha igen, akkor az Enterprise Europe Network díjmentesen segíthet Önnek.

Oldal megosztása: