Utolsó frissítés: 09/03/2020

Hozzáférés online tartalmakhoz külföldön

Önt is érinti a brexit?

Ha Ön egy másik uniós országba utazik, ugyanúgy igénybe veheti a lakóhelyén előfizetett online tartalomszolgáltatásokat, mint hazájában. Ez azt jelenti, hogy ha Ön pl. előfizetett egy online televíziós szolgáltatásra, utazása során, egy másik uniós tagállamban a szolgáltató filmjeit ugyanúgy megnézheti és letöltheti, ahogy azt otthon tenné.

Ugyanezek a szabályok alkalmazandóak egyebek mellett az e-könyvekre, a játékokra, a zenére és a sportközvetítésekre irányuló online előfizetésekre.

Nem alkalmazandók többé az online tartalomszolgáltatókkal kötött szerződés azon pontjai, amelyek szerint a fogyasztók más uniós tagállamokban csak korlátozottan vagy pluszköltségek fejében férhetnek hozzá az általuk előfizetett tartalmakhoz.

Hozzáférés ingyenes online tartalmakhoz külföldön

Az uniós szabályok lehetővé teszik azt is, hogy a szolgáltatók hozzáférést biztosítsanak ingyenes online tartalmakhoz is, ha Ön éppen egy másik uniós tagállamba utazott – ez számukra azonban csak lehetőség, nem kötelezettség. Ez azt jelenti, hogy az adott szolgáltatótól függ, hogy Ön igénybe tudja-e venni külföldön az ingyenes tartalomszolgáltatásokat.

A lakóhely szerinti ország megállapítása

A tartalomszolgáltató az alább felsorolt dokumentumok/adatok közül legfeljebb kettőt kérhet el, hogy ellenőrizze, melyik uniós országban van az Ön lakóhelye:

A tartalomszolgáltató adott esetben kérheti az alábbi igazolások valamelyikét is, de csakis a fenti lista valamelyik dokumentumának/adatának kiegészítéseképpen:

Konkrét eset

Ön akkor is hozzáférhet az előfizetett online tartalmakhoz, ha egy másik európai uniós országba utazik

Sarah Belgiumban jár egyetemre. Havi 10 euróért online zenemegosztó szolgáltatásra fizet elő, hogy táblagépén halhasson zenét. Amikor Erasmus-ösztöndíjjal három hónapra Spanyolországba utazott, a szolgáltató felfüggesztette a lány zenei tartalmakhoz való hozzáférését. Döntését azzal indokolta, hogy Sarah már nem él Belgiumban.

Sarah panaszt tett szolgáltatójánál. Miután leellenőrizték Sarah lakóhelyét, kiderült számukra, hogy a lány csak ideiglenesen költözött külföldre. A szolgáltató visszaállította Sarah hozzáférését a zenei tartalmakhoz.

Hozzáférés ugyanazokhoz a tartalmakhoz is külföldön

Tartalomszolgáltatója nem számíthat fel pluszköltségeket, ha Ön egy másik uniós tagállamban szeretné igénybe venni az előfizetett szolgáltatást. A szolgáltatónak ugyanazokkal a feltételekkel – ugyanazon tartalmak vonatkozásában, ugyanolyan típusú és számú eszközön, ugyanannyi felhasználó számára, ugyanolyan funkciók biztosítása mellett – kell szolgáltatást nyújtania, mint az előfizető lakóhelye szerinti tagállamban.

A szolgáltató nem csökkentheti a tartalom minőségét sem a külföldön tartózkodó előfizető számára. Ne felejtse azonban, hogy az online tartalom minősége az internethálózattól is függ (pl. wifi vagy 3G/4G-hálózat igénybevételétől).

Ha Ön külföldön a 3G/4G-hálózaton fér hozzá online tartalmakhoz, akkor ez az adatforgalom beleszámít a mobiltelefon-előfizetésben foglalt adatmennyiségbe. További információk a roamingszolgáltatásra vonatkozó uniós szabályokról

Gyakran feltett kérdések

EU-jogszabályok

Nyilvános konzultációk

Részletesebben szeretne tájékozódni az egyes országokban érvényes szabályokról?

Tanácsra vagy segítségre van szüksége?

Vegye fel a kapcsolatot a szakosodott segítségnyújtó szolgálatokkal

Oldal megosztása: