Utolsó frissítés : 04/07/2018

Internet-hozzáférés

Internetkapcsolat

Önt megilleti a jog, hogy az EU területén bárhol megfizethető áron hozzá tudjon férni jó minőségű elektronikus hírközlési szolgáltatásokhoz – ideértve az alapszintű internetszolgáltatást is. Elvileg mindenütt lennie kell legalább egy olyan internetszolgáltatónak, aki biztosítani tudja Önnek a hozzáférést ehhez a szolgáltatáshoz. Ez az ún. egyetemes szolgáltatás elve.

Különleges esetekben, például ha a hozzáférés iránti igény kielégítését műszaki nehézségek akadályozzák, előfordulhat, hogy az Ön igénye nem minősül „észszerűnek", és ezért teljesítését elutasíthatják.

További információkért forduljon a lakóhelyén a nemzeti szabályozó hatósághozen . A hatóságtól megtudhatja, hogyan veheti fel a kapcsolatot az egyetemes szolgáltatóval.

Konkrét eset

Jack Skócia egyik félreeső vidéki településére költözött, és új lakásába be akarta vezettetni az internetet. Több üzemeltetővel is felvette a kapcsolatot, de mindegyiküktől azt a választ kapta, hogy hálózatuk nem fedi le azt a területet, ahol ő lakik. Jack végül megtudakolta, ki az egyetemes szolgáltató Skóciában, kapcsolatba lépett a céggel, a szolgáltató pedig gondoskodott arról, hogy legyen internetkapcsolat Jack új otthonában.

Hálózatsemlegesség

Önnek jogában áll tetszése szerinti online tartalmakhoz és szolgáltatásokhoz hozzáférni és azokat megosztani. Internetszolgáltatója nem korlátozhatja és nem lassíthatja az Ön hozzáférését semmilyen online tartalomhoz, alkalmazáshoz vagy szolgáltatáshoz, és nem alkalmazhat hátrányos megkülönböztetést semmilyen online tartalommal, alkalmazással, illetve szolgáltatással szemben, kivéve a következő 3 konkrét esetet:

Ezt értjük hálózatsemlegesség alatt.

Konkrét eset

John brit állampolgár, aki a közelmúltban Németországban helyezkedett el. Azt tervezte, hogy Németországból videohívó alkalmazás segítségével tartja majd a kapcsolatot a családjával, hogy ezáltal megspórolja a nemzetközi telefonhívások költségét. Nagyon megörült, amikor felfedezte, hogy az internet több olyan videohívó alkalmazást is kínál, amelyet ingyenesen igénybe lehet venni.

A hálózatsemlegességet szavatoló uniós szabályok tiltják, hogy az internet-hozzáférést kínáló szolgáltatók korlátozzák az alkalmazásokhoz való hozzáférést, illetve különdíjat számoljanak fel a videohívó alkalmazások használatáért.

Előfizetés internetes szolgáltatásokra

A szolgáltatónak a következő információkat kell megadnia az Ön számára:

Konkrét eset

Laura Romániában él. Úgy döntött, bekötteti az internetet a lakásába, de nem tudta, hogy a kínált díjcsomagok milyen minőségű szolgáltatást biztosítanak.

Szerencsére a szolgáltatók, ahogy azt a jogi szabályozás megköveteli, kielégítő tájékoztatást adtak erről a honlapjukon. Laura további információkat is be tudott szerezni a román elektronikus hírközlési szabályozó hatóságtól, így már ki tudta választani a neki leginkább megfelelő szolgáltatást.

Az internetszolgáltató köteles továbbá:

Konkrét eset

Eric Londonba költözött, ahol csereprogram keretében egy éven át egyetemi tanulmányokat folytatott. Be szerette volna köttetni az internetet a Londonban bérelt lakásába, de több szolgáltatótól is azt a választ kapta, hogy 2 év a minimális előfizetési idő.

Eric ekkor a nemzeti elektronikus hírközlési szabályozó hatósághoz fordult, hogy megtudja, milyen jogok illetik meg. A kapott információk birtokában újból felvette a kapcsolatot a szolgáltatókkal, és ezúttal sikerült 1 évre szóló szerződést kötnie.

Segítség a fogyatékossággal élő felhasználók számára

Ha Ön fogyatékossággal élő felhasználó, joga van ahhoz, hogy a szolgáltatások ugyanolyan széles választékát igénybe vegye, mint a fogyasztók többsége.

Adott esetben speciális akadálymentesítési eszközre – pl. látássérültként képernyőnagyító vagy -olvasó szoftverre – is igényt tarthat a szolgáltatójától.

A lakóhelye szerinti ország nemzeti szabályozó hatóságaen részletes felvilágosítással szolgálhat arról, milyen jogok illetik meg Önt az akadálymentesítés tekintetében.

Konkrét eset

Véronique Franciaországban lakik. Mivel gyengén lát, segítségre van szüksége a weboldalak olvasásához.

Egyik barátjának a tanácsára felvette a kapcsolatot a francia egyetemes szolgáltatóval, hogy megérdeklődje, kaphat-e képernyőolvasó programot. A szolgáltató hamarosan megküldte azt a szoftvert, amelyre Véronique-nak szüksége volt.

EU-jogszabályok

Részletesebben szeretne tájékozódni az egyes országokban érvényes szabályokról?

Tanácsra vagy segítségre van szüksége?

Vegye fel a kapcsolatot a szakosodott segítségnyújtó szolgálatokkal

Oldal megosztása: