Utolsó frissítés: 17/06/2022

Internethasználat és -hozzáférés

Internetkapcsolat

Önt megilleti a jog, hogy az EU területén bárhol megfizethető áron hozzá tudjon férni jó minőségű elektronikus hírközlési szolgáltatásokhoz – ideértve az alapszintű internetszolgáltatást is. Ez az ún. egyetemes szolgáltatási kötelezettség. Elvileg mindenütt lennie kell legalább egy olyan internetszolgáltatónak, aki biztosítani tudja Önnek a hozzáférést ehhez a szolgáltatáshoz.

Figyelmeztetés

Különleges esetekben, például ha a hozzáférés iránti igény kielégítését műszaki nehézségek akadályozzák, előfordulhat, hogy az Ön igénye nem minősül „észszerűnek", és ezért kérését elutasíthatják.

További információkért forduljon a lakóhelye szerinti ország nemzeti szabályozó hatóságához en . A hatóságtól megtudhatja, hogyan veheti fel a kapcsolatot az egyetemes szolgáltatóval.

Nyílt internet

A nyílt internetre vonatkozó uniós szabályok értelmében a felhasználókat megilleti a jog, hogy bármely általuk kiválasztott online tartalomhoz vagy szolgáltatáshoz hozzáférjenek, és megosszák azt. Internetszolgáltatója nem korlátozhatja és nem lassíthatja az Ön hozzáférését semmilyen online tartalomhoz, alkalmazáshoz vagy szolgáltatáshoz, és nem alkalmazhat hátrányos megkülönböztetést semmilyen online tartalommal, alkalmazással, illetve szolgáltatással szemben, kivéve a következő három konkrét esetet:

Konkrét eset

A kívánt online tartalomhoz való hozzáférés joga

John ír állampolgár, aki a közelmúltban Németországban helyezkedett el. Azt tervezte, hogy Németországból videohívó alkalmazás segítségével tartja majd a kapcsolatot a családjával, hogy ezáltal megspórolja a nemzetközi telefonhívások költségét. Nagyon megörült, amikor felfedezte, hogy az internet több olyan videohívó alkalmazást is kínál, amelyet ingyenesen igénybe lehet venni.

Az uniós szabályok tiltják, hogy az internet-hozzáférést kínáló szolgáltatók korlátozzák az alkalmazásokhoz való hozzáférést, illetve különdíjat számoljanak fel a videohívó alkalmazások használatáért.

Internetszolgáltatóval kötött szerződések

Az internetszolgáltatónak még a szerződés aláírása előtt meg kell adnia a következő információkat:

Azután, hogy Ön aláírta a szerződést, az internetszolgáltatónak kötelessége:

Konkrét eset

A hosszú távú szerződések nem jogszerűek

Enrique Berlinbe költözött, hogy ott egyéves tanulmányi csereprogramban vegyen részt. Be szerette volna köttetni az internetet az újonnan bérelt lakásába, de több szolgáltatótól is azt a választ kapta, hogy 2 év a minimális előfizetési idő.

Enrique ekkor a nemzeti elektronikus hírközlési szabályozó hatósághoz fordult, hogy megtudja, milyen jogok illetik meg. A kapott információk birtokában újból felvette a kapcsolatot a szolgáltatókkal, és ezúttal sikerült 1 évre szóló szerződést kötnie.

Külön támogatás a fogyatékos felhasználók számára

A fogyatékos felhasználóknak joguk van ahhoz, hogy a szolgáltatások ugyanolyan széles választékához férjenek hozzá, mint a többi fogyasztó.

Adott esetben speciális akadálymentesítési eszközre – pl. látássérültként képernyőnagyító vagy -olvasó szoftverre – is igényt tarthat a szolgáltatójától.

A lakóhelye szerinti ország nemzeti szabályozó hatósága en minden bizonnyal részletes felvilágosítással tud szolgálni arról, milyen jogok illetik meg Önt az akadálymentesítés tekintetében.

Konkrét eset

A szolgáltatásokat elérhetővé kell tenni a fogyatékos felhasználók számára

Véronique Franciaországban él. Gyengénlátó, ezért a webhelyek olvasása nehézséget jelent számára.

Egyik barátjának a tanácsára felvette a kapcsolatot a francia egyetemes szolgáltatóval, hogy megérdeklődje, milyen megoldások léteznek a problémájára. A szolgáltató képernyőolvasót adott Véronique-nak, melynek segítségével el tudja olvasni az online információkat, és hozzáférhet az őt érdeklő tartalmakhoz.

A kormányzati weboldalak egyetemes hozzáférhetősége

A közszektorbeli/kormányzati weboldalaknak az Európai Unió országaiban szigorú web-akadálymentesítési előírásoknak kell megfelelniük. Az akadálymentes honlapok egyenlő hozzáférést biztosítanak minden felhasználó számára a webhely tartalmához és funkcióihoz. A tartalomnak kompatibilisnek kell lennie minden böngészővel, eszközzel, szoftverrel, képernyőleolvasóval és más támogató technológiával.

Figyelmeztetés

Az uniós akadálymentesítési szabályok nem vonatkoznak a közszolgálati műsorszolgáltatók tulajdonában lévő webhelyekre és mobilalkalmazásokra, sem az élőben közvetített audiovizuális anyagokra. Egyes uniós országokban az iskolák, óvodák és bölcsődék is mentesülnek a szabályok alól.

Uniós akadálymentesítési előírások

Az európai uniós közszféra honlapjainak be kell tartaniuk bizonyos akadálymentességi követelményeket, ami a gyakorlatban többek között a következőket jelenti:

A nemzetközi web-akadálymentesítési szabványokról a W3C (Web-akadálymentesítési Kezdeményezés) en szolgál bővebb tájékoztatással.

EU-jogszabályok

Tanácsra vagy segítségre van szüksége?

Vegye fel a kapcsolatot a szakosodott segítségnyújtó szolgálatokkal

Oldal megosztása: