Utolsó frissítés: 04/02/2019

Internet-hozzáférés

Internetkapcsolat

Önt megilleti a jog, hogy az EU területén bárhol megfizethető áron hozzá tudjon férni jó minőségű elektronikus hírközlési szolgáltatásokhoz – köztük az alapszintű internetszolgáltatáshoz. Elvileg mindenütt lennie kell legalább egy olyan internetszolgáltatónak, aki biztosítani tudja Önnek a hozzáférést ehhez a szolgáltatáshoz. Ez az ún. egyetemes szolgáltatás elve.

Különleges esetekben, például ha a hozzáférés iránti igény kielégítését műszaki nehézségek akadályozzák, előfordulhat, hogy az Ön igénye nem minősül „észszerűnek", és ezért kérését elutasíthatják.

További információkért forduljon a lakóhelye szerinti ország nemzeti szabályozó hatóságához. A hatóságtól megtudhatja, hogyan veheti fel a kapcsolatot az egyetemes szolgáltatóval.

Konkrét eset

Az alapszintű internetszolgáltatáshoz való hozzáférés joga

Sztatisz Görögország egyik félreeső szigetére költözött, és új lakásába be akarta vezettetni az internetet. Több üzemeltetővel is felvette a kapcsolatot, de mindegyiküktől azt a választ kapta, hogy hálózatuk nem fedi le azt a területet, ahol ő lakik. Sztatisz végül megtudakolta, ki az egyetemes szolgáltató Görögországban, kapcsolatba lépett a céggel, a szolgáltató pedig gondoskodott arról, hogy legyen internetkapcsolat új otthonában.

Hálózatsemlegesség

Önnek jogában áll tetszése szerinti online tartalmakhoz és szolgáltatásokhoz hozzáférni és azokat megosztani. Internetszolgáltatója nem korlátozhatja és nem lassíthatja az Ön hozzáférését semmilyen online tartalomhoz, alkalmazáshoz vagy szolgáltatáshoz, és nem alkalmazhat hátrányos megkülönböztetést semmilyen online tartalommal, alkalmazással, illetve szolgáltatással szemben, kivéve a következő 3 konkrét esetet:

Ezt értjük hálózatsemlegesség alatt.

Konkrét eset

A kívánt online tartalomhoz való hozzáférés joga

John ír állampolgár, aki a közelmúltban Németországban helyezkedett el. Azt tervezte, hogy Németországból videohívó alkalmazás segítségével tartja majd a kapcsolatot a családjával, hogy ezáltal megspórolja a nemzetközi telefonhívások költségét. Nagyon megörült, amikor felfedezte, hogy az internet több olyan videohívó alkalmazást is kínál, amelyet ingyenesen igénybe lehet venni.

A hálózatsemlegességet szavatoló uniós szabályok tiltják, hogy az internet-hozzáférést kínáló szolgáltatók korlátozzák az alkalmazásokhoz való hozzáférést, illetve különdíjat számoljanak fel a videohívó alkalmazások használatáért.

Előfizetés internetes szolgáltatásokra

A szolgáltató köteles Önt tájékoztatni a következőkről:

Konkrét eset

Az internetszolgáltató köteles megfelelően tájékoztatni ügyfeleit az általa nyújtott szolgáltatásokról

Laura Romániában él. Úgy döntött, bekötteti az internetet a lakásába, de nem tudta, hogy a kínált díjcsomagok milyen minőségű szolgáltatást biztosítanak.

Szerencsére a szolgáltatók, ahogy azt a jogi szabályozás megköveteli, kielégítő tájékoztatást adtak erről a honlapjukon. Laura további információkat is be tudott szerezni a román elektronikus hírközlési szabályozó hatóságtól, így már ki tudta választani a neki leginkább megfelelő szolgáltatást.

Az internetszolgáltató köteles továbbá:

Konkrét eset

A hosszú távú szerződések nem jogszerűek

Enrique Berlinbe költözött, hogy ott egyéves tanulmányi csereprogramban vegyen részt. Be szerette volna köttetni az internetet az újonnan bérelt lakásába, de több szolgáltatótól is azt a választ kapta, hogy 2 év a minimális előfizetési idő.

Enrique ekkor a nemzeti elektronikus hírközlési szabályozó hatósághoz fordult, hogy megtudja, milyen jogok illetik meg. A kapott információk birtokában újból felvette a kapcsolatot a szolgáltatókkal, és ezúttal sikerült 1 évre szóló szerződést kötnie.

Támogatás a fogyatékos felhasználók számára

A fogyatékos felhasználóknak joguk van ahhoz, hogy a szolgáltatások ugyanolyan széles választékához férjenek hozzá, mint a fogyasztók többsége.

Adott esetben speciális akadálymentesítési eszközre – pl. látássérültként képernyőnagyító vagy -olvasó szoftverre – is igényt tarthatnak a szolgáltatójuktól.

A lakóhelye szerinti ország nemzeti szabályozó hatósága részletes felvilágosítással szolgálhat arról, milyen jogok illetik meg Önt az akadálymentesítés tekintetében.

Konkrét eset

A szolgáltatásokat elérhetővé kell tenni a fogyatékos felhasználók számára

Véronique Franciaországban lakik. Mivel gyengén lát, segítségre van szüksége a weboldalak olvasásához.

Egyik barátjának a tanácsára felvette a kapcsolatot a francia egyetemes szolgáltatóval, hogy megérdeklődje, kaphat-e képernyőolvasó programot. A szolgáltató hamarosan megküldte azt a szoftvert, amelyre Véronique-nak szüksége volt.

EU-jogszabályok

Részletesebben szeretne tájékozódni az egyes országokban érvényes szabályokról?

Tanácsra vagy segítségre van szüksége?

Vegye fel a kapcsolatot a szakosodott segítségnyújtó szolgálatokkal

Oldal megosztása: