Utolsó frissítés: 02/02/2023

Úti okmányok kiskorúak számára az EU-ban

Koronavírus: Az utazás biztonságos újraindítása

Mindazoknak a gyermekeknek az esetében

előfordulhat, hogy saját érvényes útlevelükön vagy személyi igazolványukon kívül egy további (hivatalos) dokumentumot kell beszerezni a számukra, melyben mindkét szülőjük, másik szülőjük vagy törvényes gyámjuk jóváhagyását adja utazásukhoz, és ezt aláírásával igazolja.

Nincs uniós szintű szabályozás ezen a területen, minden egyes EU-ország maga dönti el, hogy előír-e a szülők, illetve a törvényes gyám számára hivatalos engedélyezési kötelezettséget a gyermekek egyedül, az egyik szülő vagy más felnőtt kíséretében történő utaztatásához. Nézzen utána, hogy pontosan milyen szabályok vannak hatályban azokban az országokban, ahova, illetve ahonnan utazni készül.

Ország kiválasztása

Ne feledje: még ha a célországban nincs is szükség ilyen dokumentumra a be-, illetve kiutazáshoz, azok az országok, amelyeken a kiskorú átutazik, kérhetik tőle a szülő(k), illetve gyám által aláírt engedélyt.

Figyelmeztetés

Repülőút esetén mindenképpen tudakozódjon a légitársaságnál, mert sok légiutas-szállító kér ilyen esetben hivatalos engedélyt, egyesek saját űrlapot is rendszeresítettek erre a célra.

Mivel az egyes országok szabályozása módosulhat anélkül, hogy Ön értesülne róla, tanácsos közvetlenül a hatóságoknál, illetve az adott ország nagykövetségén vagy konzulátusán tájékozódni.

Lásd még: A gyermekek jogszerű külföldre vitele

Tanácsra vagy segítségre van szüksége?

Vegye fel a kapcsolatot a szakosodott segítségnyújtó szolgálatokkal

Oldal megosztása: