Utolsó frissítés: 24/01/2019

Házasságkötés nélkül együtt élő párok

Ezen az oldalon azoknak az élettársaknak a helyzetéről lehet tájékozódni, akik nem kötöttek házasságot, illetve nem jegyeztették be kapcsolatukat egyetlen hatóságnál sem.

További információk a bejegyzett élettársak jogairól

Ha Ön partnerével tartósan, folyamatos jelleggel együtt él, az EU egész területén megilletik bizonyos jogok, még akkor is, ha élettársi kapcsolatát nem jegyeztette be egyetlen hatóságnál sem.

Másik uniós tagországba költözik?

Ha uniós polgárként Ön be nem jegyzett élettársával saját hazájából egy másik uniós országba költözik, az új lakóhelye szerinti országnak meg kell könnyítenie élettársa belépését és ott-tartózkodását, függetlenül attól, hogy élettársa uniós polgár vagy sem.

Önöknek tudniuk kell igazolni azt, hogy együtt élnek, vagy azt, hogy kapcsolatuk tartós párkapcsolat. A legtöbb uniós ország azonban nem határozta meg pontosan, hogyan bizonyíthatja valaki, hogy együtt, illetve hosszú távú partnerkapcsolatban él párjával.

Jogok és kötelezettségek

Azokban az EU-tagállamokban, amelyek elismerik a de facto élettársi kapcsolatot, az együttélés meghatározott jogokkal és kötelezettségekkel jár az élettársak számára a vagyonjog, az öröklés és – különválás esetén – a tartásdíjfizetés terén is.

Ezek a jogok különösen fontosak az azonos nemű párok számára, mivel nem mindegyik tagország engedélyezi számukra, hogy házasságot kössenek, vagy hogy élettársi kapcsolatukat bármilyen módon bejegyeztessék.

Együttélési szerződések

Ha Önök olyan országban élnek, ahol nem köthetnek házasságot, és be sem jegyeztethetik élettársi kapcsolatukat, vagy egyszerűen csak úgy döntenek, hogy házasságkötés, illetve kapcsolatuk bejegyeztetése nélkül élnek együtt, együttélési szerződést köthetnek egymással, hogy rendezzék együttélésük gyakorlati és jogi aspektusait.

A gyakorlatban azonban még egy ilyen együttélési szerződés megkötése sem jelent garanciát arra, hogy jogainak gond nélkül érvényt tud majd szerezni. Vagyonnal kapcsolatos viták esetén általánosságban véve annak az országnak a jogszabályait kell alkalmazni, ahol a vita keletkezett.

Gyakran feltett kérdések

Részletesebben szeretne tájékozódni az egyes országokban érvényes szabályokról?

Tanácsra vagy segítségre van szüksége?

Vegye fel a kapcsolatot a szakosodott segítségnyújtó szolgálatokkal

Oldal megosztása: