Utolsó frissítés: 23/06/2022

Munkahelyi egészségvédelem és biztonság

Munkaadóként Önnek gondoskodnia kell alkalmazottai biztonságáról és az egészségük védelméről a munkahelyen. Ez azt jelenti, hogy ki kell értékelnie mindazokat a kockázatokat, melyeknek a munkavállalók ki lehetnek téve, és megfelelő védelmi és megelőző intézkedéseket kell foganatosítania. Például gondoskodnia kell arról, hogy a cég minden alkalmazottja megkapja a szükséges egészségvédelmi és biztonsági eligazítást és képzést.

További kiegészítő intézkedésekre és képzésekre is szükség lehet a veszélyhelyzetek megelőzése érdekében. A bizonyos munkakörökben vagy beosztásban dolgozó alkalmazottakat például elsősegélynyújtással, tűzoltással és a dolgozók evakuálásával kapcsolatos képzésben kell részesíteni. Ki kell neveznie továbbá a személyzet legalább egy megfelelően kiképzett tagját, aki felelős lesz az egészségvédelmi és biztonsági követelmények teljesüléséért.

Kockázatértékelés

Az uniós szabályozás nem terjed ki a kockázatértékelés pontos menetére, a tagországok viszont részletesen megszabhatják annak tartalmi és alaki követelményeit.

A kockázatértékelés keretében:

A kockázatértékelésnek ki kell terjednie azokra a munkavállalókra is, akik különösen kiszolgáltatott helyzetben lehetnek, valamint a cég helyiségeit felkereső személyekre (alvállalkozók, látogatók stb.).

A veszélyeknek és azok lehetséges hatásainak az azonosítását követően értékelni és rangsorolni kell a kockázatokat. Figyelmet kell fordítani a cég esetleges jogi kötelezettségeire, például a kockázatértékelésre vagy egy adott kockázattal vagy tevékenységgel kapcsolatos konkrét képzésre vonatkozóan.

Egészségvédelmi és biztonsági szakember bevonása

Ha az Ön cége nem rendelkezik megfelelő erőforrásokkal ahhoz, hogy elvégezze a kockázatértékelést, illetve gondoskodjon a szükséges egészségvédelmi és biztonsági intézkedésekről, fel kell kérnie egy egészségvédelmi és biztonsági szakembert ezekre a feladatokra.

A vállalkozás jellegétől függően a kockázatértékelést egy e célra létrehozott ingyenes online eszközzel en is el lehet végezni.

A kockázatok dokumentálása

A kockázatértékelés eredményéről feljegyzést kell készíteni.

A feljegyzés tartalmára vonatkozóan nincsenek konkrét uniós követelmények, de tanácsos, hogy a dokumentum magában foglalja legalább az alábbi adatokat:

Az egyes EU-országokban érvényes munkahelyi egészségvédelmi és biztonsági szabályokról itt találhatók részletes információk.

Ország kiválasztása

Kapcsolódó weboldalak

EU-jogszabályok

Tanácsra vagy segítségre van szüksége?

Vegye fel a kapcsolatot a szakosodott segítségnyújtó szolgálatokkal

Kérdése van határokon átnyúló vállalati tevékenységgel kapcsolatban (export, a tevékenység kiterjesztése más uniós tagállamokra stb.)? Ha igen, akkor az Enterprise Europe Network díjmentesen segíthet Önnek.

Igénybe veheti támogató szolgálat kereső is, ahol elirányítjuk az Önnek leginkább megfelelő segítségnyújtó szolgálathoz.

Oldal megosztása: