Utolsó frissítés: 23/06/2022

Munkahelyi egészségvédelem és biztonság

Munkaadóként Önnek gondoskodnia kell alkalmazottai biztonságáról és az egészségük védelméről a munkahelyen. Ez azt jelenti, hogy ki kell értékelnie mindazokat a kockázatokat, melyeknek a munkavállalók ki lehetnek téve, és megfelelő védelmi és megelőző intézkedéseket kell foganatosítania. Például gondoskodnia kell arról, hogy a cég minden alkalmazottja megkapja a szükséges egészségvédelmi és biztonsági eligazítást és képzést.

További kiegészítő intézkedésekre és képzésekre is szükség lehet a veszélyhelyzetek megelőzése érdekében. A bizonyos munkakörökben vagy beosztásban dolgozó alkalmazottakat például elsősegélynyújtással, tűzoltással és a dolgozók evakuálásával kapcsolatos képzésben kell részesíteni. Ki kell neveznie továbbá a személyzet legalább egy megfelelően kiképzett tagját, aki felelős lesz az egészségvédelmi és biztonsági követelmények teljesüléséért.

Kockázatértékelés

Az uniós szabályozás nem terjed ki a kockázatértékelés pontos menetére, a tagországok viszont részletesen megszabhatják annak tartalmi és alaki követelményeit.

A kockázatértékelés keretében:

A kockázatértékelésnek ki kell terjednie azokra a munkavállalókra is, akik különösen kiszolgáltatott helyzetben lehetnek, valamint a cég helyiségeit felkereső személyekre (alvállalkozók, látogatók stb.).

A veszélyeknek és azok lehetséges hatásainak az azonosítását követően értékelni és rangsorolni kell a kockázatokat. Figyelmet kell fordítani a cég esetleges jogi kötelezettségeire, például a kockázatértékelésre vagy egy adott kockázattal vagy tevékenységgel kapcsolatos konkrét képzésre vonatkozóan.

Egészségvédelmi és biztonsági szakember bevonása

Ha az Ön cége nem rendelkezik megfelelő erőforrásokkal ahhoz, hogy elvégezze a kockázatértékelést, illetve gondoskodjon a szükséges egészségvédelmi és biztonsági intézkedésekről, fel kell kérnie egy egészségvédelmi és biztonsági szakembert ezekre a feladatokra.

A vállalkozás jellegétől függően a kockázatértékelést egy e célra létrehozott ingyenes online eszközzel en is el lehet végezni.

A kockázatok dokumentálása

A kockázatértékelés eredményéről feljegyzést kell készíteni.

A feljegyzés tartalmára vonatkozóan nincsenek konkrét uniós követelmények, de tanácsos, hogy a dokumentum magában foglalja legalább az alábbi adatokat:

Az egyes EU-országokban érvényes munkahelyi egészségvédelmi és biztonsági szabályokról itt találhatók részletes információk.

Egy konkrét országgal kapcsolatban szeretne valamit megtudni?

Kapcsolódó weboldalak

EU-jogszabályok

Tanácsra vagy segítségre van szüksége?

Vegye fel a kapcsolatot a szakosodott segítségnyújtó szolgálatokkal

Helyi vállalkozástámogatás

Kérdése van határokon átnyúló vállalati tevékenységgel kapcsolatban (export, a tevékenység kiterjesztése más uniós tagállamokra stb.)? Ha igen, akkor az Enterprise Europe Network  díjmentesen segíthet Önnek.

További segítségnyújtó szolgálatok

Oldal megosztása: