Utolsó frissítés: 30/06/2020

Uniós finanszírozási programok

Önt is érinti a brexit?

Az EU különböző finanszírozási programokat működtet. Az, hogy Önnek melyikre érdemes jelentkeznie, a vállalkozásának vagy projektjének a jellegétől függ. A finanszírozási programok két típusa a közvetlen és a közvetett finanszírozás.

Közvetlen finanszírozás

A közvetlen finanszírozás keretében maguk az uniós intézmények döntenek a rendelkezésre álló pénzforrások elosztásáról. Két finanszírozástípus létezik: támogatások és szerződések. Az Európai Bizottság által kezelt támogatásokat és szerződéseket a „Finanszírozási lehetőségek és közbeszerzési felhívások" portálonen lehet megpályázni.

Támogatások

Támogatás az uniós szakpolitikákkal kapcsolatos konkrét projektek megvalósítására ítélhető oda. A támogatás odaítélésére rendszerint pályázati felhívás közzététele után kerül sor.

Kik élhetnek ezzel a lehetőséggel?

Olyan vállalatok vagy szervezetek (vállalkozói szövetségek, üzleti szolgáltatók, tanácsadók stb.) pályázhatnak támogatásra, amelyek uniós célokat előmozdító projektet működtetnek vagy elősegítik egy uniós program/szakpolitika végrehajtását.

Szerződések

Az EU intézményei szerződéseket kötnek a működésükhöz szükséges szolgáltatások és áruk beszerzésére, valamint ilyen célú építési beruházások megvalósítására. Példaként említhetők a következő tevékenységek: tanulmányok készítése, képzés, illetve konferenciaszervezés biztosítása, informatikai termékek beszerzése.

Közvetett finanszírozás

A közvetett finanszírozás során a tagállami és a regionális hatóságok döntenek a pénzforrások felhasználásáról. A közvetett finanszírozási eszközök az uniós költségvetés kb. 80%-át teszik ki. Az EU ezeket a pénzforrásokat az európai strukturális és beruházási alapoken révén öt nagy alap segítségével bocsátja a kedvezményezettek rendelkezésére.

Ezekről az alapokról van szó:

Finanszírozás igénylése

Uniós finanszírozást annak az országnak az illetékes regionális vagy tagállami hatóságánál (más néven irányító hatóságnál) kell igényelni, ahol az Ön cége be van jegyezve.

Hazájának mezőgazdasági minisztériumaen felel az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból odaítélhető összegekért.

Ha az Európai Tengerügyi és Halászati Alapból szeretne finanszírozást igényelni, lépjen kapcsolatba a tagállami kapcsolattartó pontokpdfen valamelyikével.

Itt tájékozódhat részletesebbenen az uniós finanszírozásról.
 

Kapcsolódó témák

EU-jogszabályok

Nyilvános konzultációk

Tanácsra vagy segítségre van szüksége?

Vegye fel a kapcsolatot a szakosodott segítségnyújtó szolgálatokkal

Helyi vállalkozástámogatás

Kérdése van határokon átnyúló vállalati tevékenységgel kapcsolatban (export, a tevékenység kiterjesztése más uniós tagállamokra stb.)? Ha igen, akkor az Enterprise Europe Network díjmentesen segíthet Önnek.

Oldal megosztása: