Utolsó frissítés: 02/04/2022

Kézbesítés

Ha Ön nem viszi el a megvásárolt terméket, vagy ha házhoz szállítást rendel, a szabályok értelmében a kereskedőnek 30 napon belül le kell szállítania az árut, hacsak nem állapodik meg Önnel más szállítási határidőben.

Szállítási költségek

A kereskedőnek egyértelműen és közérthetően tájékoztatnia kell Önt a megvásárolni kívánt termék teljes vételáráról, ideértve a szállítási és az egyéb járulékos költségeket is.

A kereskedő más árat számíthat fel Önnek abban az esetben, ha a kézbesítési cím egy másik EU-országban van. Ez indokolt, hiszen a postai díjak nem azonosak mindegyik uniós tagországban. Az áru értékesítése előtt a kereskedőnek tájékoztatnia kell Önt arról, hogy külföldi vevőként milyen kézbesítési lehetőségek közül választhat, és mennyibe kerül házhoz szállítani a megvásárolt terméket a különböző opciók függvényében.

Ha a kereskedő járulékos szolgáltatásokat – pl. expressz kézbesítést vagy ajándékcsomagolást – is kínál, ezek költségét csak akkor számíthatja fel, ha Ön kifejezetten hozzájárult ezeknek a költségeknek a megfizetéséhez. A kereskedő nem szerezheti be a fogyasztó hozzájárulását előre bejelölt opciók használata révén. Ha ezt a módszert alkalmazva számít fel járulékos költségeket Önnek, Ön e költségek után visszatérítésre jogosult.

Sérült áruk

A termék esetleges károsodása esetén a felelősség – a feladástól egészen az áru átvételéig – a kereskedőt terheli.

Ha tehát az Ön által rendelt, házhoz szállított áru hibás vagy nem működik rendeltetésszerűen, Önnek jogában áll a termék javítását vagy cseréjét kérnie a kereskedőtől, ha pedig egyik sem lehetséges, Ön árengedményre vagy a teljes vételár visszatérítésére jogosult.

Figyelem: bárhol vásárolta is a terméket – üzletben vagy máshol, pl. az interneten, katalógusból vagy telefonon –, a kétéves szavatossági idő mindenképp megilleti Önt. Tájékozódjon részletesebben a szavatossággal és a visszavétellel kapcsolatos fogyasztói jogokról.

Késedelmes szállítás

Ha Ön nem kapja kézhez az árut 30 napon belül vagy azon az időszakon belül, amelyben a kereskedővel megállapodott, emlékeztetnie kell a kereskedőt arra, hogy a kézbesítés elmaradt, és észszerű haladékot kell biztosítania neki az áru kiszállításához. Ha például a kereskedő arról tájékoztatja, hogy a beszállítók hibájából egy hetet csúszik a szállítás, indokolt lehet, hogy Ön megadja neki az egyhetes haladékot.

Ha a kereskedő a meghosszabbított határidőn belül sem szállítja le a terméket, Ön jogosult arra, hogy felbontsa a szerződést, és a lehető leghamarabb visszatérítésben részesüljön. Önnek nem kell haladékot adnia a kereskedőnek abban az esetben, ha a kereskedő megtagadja a termék kikézbesítését, vagy ha a közös megegyezéssel megállapított határidő fontos – pl. akkor, ha Ön a kérdéses terméket egy bizonyos alkalomra kívánja beszerezni, és erről értesítette a kereskedőt. Ez a helyzet például esküvői ruha vásárlásakor.

Konkrét eset

A vásárló jogosult arra, hogy lemondja a megrendelést, amennyiben a kereskedő nem kézbesített határidőre

Andrej Szlovákiában él. November közepén a férfi egy láda bort rendelt az interneten Olaszországból a családja számára a karácsonyi ünnepekre. A karácsony azonban anélkül múlt el, hogy a bort leszállították volna.

Mivel a megrendelt terméket nem kapta kézhez 30 napon belül, annak ellenére, hogy figyelmeztette a kereskedőt, sőt még haladékot is adott neki a bor leszállítására, Andrej jogosult arra, hogy visszakapja a vételárat.

Csomagkézbesítési díjak

A más uniós országba csomagkézbesítést vállaló uniós vállalkozásoknak minden évben be kell nyújtaniuk hivatalos díjszabásukat egy erre szolgáló uniós platformon való közzététel céljából. A csomagkézbesítési szolgáltatásokat igénybe venni kívánó ügyfelek ezen az EU-szerte elérhető platformon tájékozódhatnak a kínálatról. A platform csak az 500 g és 5 kg közötti postai küldemények kézbesítési díjainak közzétételére szolgál.

Ha tájékozódni kíván a csomagküldő cégekről és a díjszabásukról, válassza ki a kívánt országot és azt az országot, ahova a küldeményt szeretné eljuttatni, valamint a küldemény típusát a lenti opciók közül.

A vállalkozás neve Ár

Figyelmeztetés

Mindig tudakozódjon a csomagküldő vállalkozásnál a végleges árról, mert az különbözhet a küldemény súlyától és méretétől, illetve a kézbesítés pontos helyétől függően. A díjakat az adott ország pénznemében, áfa nélkül kell feltüntetni. A díjszabásra vonatkozó információk frissítésére minden év március 31-én kerül sor.

Gyakran feltett kérdések

EU-jogszabályok

Tanácsra vagy segítségre van szüksége?

Vegye fel a kapcsolatot a szakosodott segítségnyújtó szolgálatokkal

Oldal megosztása: