Utolsó frissítés: 09/03/2020

Munkavállalás diákként

Önt is érinti a brexit?

Azoknak a diákoknak, akik nem hazájukban, hanem egy másik EU-országban szeretnének továbbtanulni, gondoskodniuk kell arról, hogy jövedelemtámogatás nélkül finanszírozni tudják kinttartózkodásukat. A tanulmányokhoz és a megélhetéshez szükséges pénzt egyes esetekben a szülők vagy a házastársak biztosítják, máskor viszont a diáknak magának kell azt előteremtenie.

A más EU-országban tanuló uniós polgárok ugyanolyan feltételek mellett vállalhatnak diákként munkát, mint az adott ország saját állampolgárai. Ehhez még akkor sincs szükségük munkavállalási engedélyre, ha úgy döntenek, hogy teljes munkaidőben szeretnének dolgozni.

Kivétel: a horvát állampolgárok európai uniós munkavállalására még mindig vonatkoznak bizonyos átmeneti korlátozások.

További információk a munkavállalásra vonatkozó átmeneti korlátozásokról

Az országok egy része nem korlátozza a heti munkaórák számát, más részük viszont meghatározza, hogy a tanulás mellett egy tanulmányi félévben, illetve iskolaévben legfeljebb mennyi időt lehet dolgozni.

További információk az Európai Unión belüli munkavállalással kapcsolatban

Adózás és társadalombiztosítás

Ha Ön egy évből több mint 6 hónapig (azaz legalább 183 napig) egy másik uniós tagországban él, ott rendelkezik majd adóügyi illetőséggel. Következésképp, ha tanulmányai mellett munkát vállal, akkor a megszerzett jövedelme után is az adott országban kell adóznia, illetve társadalombiztosítási járulékot fizetnie.

Az az ország, amelyben tanulmányait végzi, azt a jövedelmet is megadóztathatja, amelyet Ön más országban keres. Példaként említhető az az eset, ha Ön a nyári iskolai szünetben visszatér hazájába, és ott fizetett szünidei munkát vállal. Előfordulhat tehát, hogy Önnek az így szerzett jövedelmet be kell vallania, és egyes esetekben adót is kell utána fizetnie abban az országban, ahol tanul.

Felhívjuk figyelmét, hogy sok – bár nem mindegyik – uniós ország kötött megállapodást a kettős adóztatás elkerülése érdekében. Egyes esetekben ezek a megállapodások meghatározzák, hogy Önnek melyik országban kell jövedelme után adóznia.

További információk az adózásról

Konkrét eset

Joost holland diák, aki Belgiumba költözött továbbtanulás céljából. Részmunkaidőben munkát vállalt egy helyi étteremben. Munkáltatójával a belga jogszabályoknak megfelelő munkaszerződést kötött. Munkaadója Joost havi fizetéséből levonja az adót és a társadalombiztosítási járulékot, és befizeti azt a helyi hatóságoknak.

A nyári szünetben Joost visszatér Hollandiába, ahol teljes munkaidőben állást vállal szülővárosában. Holland munkáltatója adót fizet utána a helyi adóhatóságnak, melyet levon Joost jövedelméből. Joost Belgiumban rendelkezik adóügyi illetékességgel, ezért adó-visszatérítést kérhet a holland hatóságoktól, hogy aztán nyári fizetése után Belgiumban fizessen jövedelemadót, de választhatja azt a lehetőséget is, hogy jövedelem- és adóbevallást ad be a Hollandiában kapott bér és az ott befizetett adó alapján, hogy a belga hatóságoktól ennek megfelelő adókedvezményben részesülhessen.

Részletesebben szeretne tájékozódni az egyes országokban érvényes szabályokról?

Oldal megosztása: