Posljednji put provjereno: 02/04/2022

Rad tijekom studija

Ako se namjeravate preseliti u drugu državu članicu u svrhu studija, morate imati dovoljne prihode za život u toj zemlji bez financijske potpore. Izvori prihoda mogu biti razni, kao na primjer roditelji, supružnik ili posao.

Kao građanin EU-a imate isto pravo na rad tijekom studija kao i državljani države članice u kojoj studirate. Neće vam biti potrebna radna dozvola, čak niti za rad u punom radnom vremenu.

Više o privremenim ograničenjima zapošljavanja.

U nekim je državama dopušten neograničen broj sati radnog vremena na tjedan. Druge države primjenjuju ograničenja tromjesečno ili godišnje.

Više o zapošljavanju u drugoj državi članici.

Porezi i socijalno osiguranje

Ako živite u drugoj državi članici dulje od 6 mjeseci godišnje (183 dana), imate status poreznog rezidenta u toj državi. Prema tome, ako radite tijekom studija morate plaćati poreze i doprinose za socijalno osiguranje na prihode stečene u državi u kojoj studirate.

U državi u kojoj studirate mogu se oporezivati prihodi stečeni u drugoj zemlji, na primjer ljetnim poslovima u državi podrijetla. U državi u kojoj studirate možda ćete morati prijaviti te prihode, a u nekim slučajevima i platiti porez.

Imajte na umu da su mnoge, iako ne sve, države članice sklopile sporazume u svrhu sprječavanja dvostrukog oporezivanja. Tim se sporazumima u nekim slučajevima određuje u kojoj ste državi dužni platiti porez.

Više o porezima.

Primjer

Joost je nizozemski student koji je otišao na studij u Belgiju. Radi u nepunom radnom vremenu u restoranu s ugovorom koji je u skladu s belgijskim zakonodavstvom. Njegov poslodavac oduzima poreze i doprinose za socijalno osiguranje od njegove mjesečne plaće i plaća doprinose za njega nadležnim tijelima u Belgiji.

Tijekom ljetnih praznika Joost radi u punom radnom vremenu u svojem gradu u Nizozemskoj. Njegov tamošnji poslodavac za njega plaća doprinose nizozemskim poreznim tijelima. Joost, koji je porezni rezident u Belgiji, može zatražiti povrat od nizozemskih poreznih tijela i zatim platiti odgovarajuće poreze na prihod u Belgiji ili prijaviti prihod i platiti porez u Nizozemskoj i tražiti odbitak poreza od belgijskih poreznih tijela.

Trebate li podršku službi za pomoć korisnicima?

Obratite se specijaliziranim službama za pomoć

Podijeli: