Poslovanje
Posljednji put provjereno: 24/01/2019

Stalni boravak (> 5 godina) za članove obitelji koji nisu državljani države članice EU-a

Odluka Ujedinjene Kraljevine o pozivanju na članak 50. UEU-a: Više informacija

Ujedinjena Kraljevina trenutačno je punopravna država članica EU-a te se prava i obveze i dalje u potpunosti primjenjuju u Ujedinjenoj Kraljevini i na nju:

Članovi obitelji koji nisu državljani države članice EU-a neposredno prije isteka razdoblja od pet godina zakonitog i neprekinutog boravka u državi članici EU-a mogu podnijeti zahtjev za iskaznicu stalnog boravka u toj državi članici.

Iskaznica stalnog boravka često se izdaje besplatno (ili po istoj cijeni kao i osobne iskaznice za državljane). Trebala bi važiti 10 godina i podlijegati automatskoj obnovi bez bilo kakvih uvjeta ili zahtjeva.

Pri podnošenju zahtjeva za iskaznicu stalnog boravka član obitelji koji nije državljanin države članice EU-a mora dostaviti dokaz da je zakonito živio u toj državi članici 5 godina, primjerice važeću boravišnu iskaznicu izdanu prije 5 godina.

Ako imate problema s dobivanjem iskaznice stalnog boravka za članove vaše obitelji koji nisu državljani države članice EU-a, obratite se našoj službi za pomoć.

Čak i ako posjeduju iskaznicu stalnog boravka, članovima vaše obitelji koji nisu državljani države članice EU-a može i dalje biti potrebna viza za putovanje unutar EU-a. Više informacija o putnim ispravama za članove obitelji koji nisu državljani države članice EU-a

Često postavljana pitanja

Zakonodavstvo EU

Trebate više informacija o pravilima u određenoj državi?

Trebate li podršku službi za pomoć korisnicima?

Obratite se specijaliziranim službama za pomoć

Podijeli: