Posljednji put provjereno: 02/04/2022

Registrirani partneri

Ako ste građanin EU-a i selite se u drugu zemlju EU-a kako biste ondje živjeli ili radili, zahvaljujući pravilima EU-a vaša vam se obitelj lakše može pridružiti. Na ovoj stranici možete saznati kako vam se vaš registrirani partner može pridružiti.

Napomena

Međutim, ako ste građanin EU-a i nikad niste živjeli u drugoj zemlji EU-a, primjenjuju se samo nacionalna pravila. 

Ako ste u istospolnom civilnom ili registriranom partnerstvu, vaša zemlja domaćin trebala bi vašem partneru dodijeliti pravo boravka pod istim uvjetima koji se primjenjuju na civilne i registrirane partnere ili ostale članove obitelji.

Vaš je partner državljanin jedne od zemalja EU-a

Boravak partnera na temelju vlastitih prava

Vaš registrirani partner, kao državljanin zemlje EU-a, može živjeti u vašoj novoj zemlji EU-a pod istim uvjetima koji se primjenjuju na državljane zemalja EU-a.

Ako vaš partner radi ili traži posao, prima mirovinu ili studira, pročitajte uvjete i formalne zahtjeve za:

Boravak partnera kao uzdržavanog člana obitelji

Vaš partner ne planira raditi ili tražiti posao, ne studira i ne prima mirovinu?

Ipak vam se može pridružiti kao član obitelji.

U nekim zemljama EU-a s registriranim partnerstvima postupa se na isti način kao s bračnim parovima. U tom slučaju pročitajte više o pravima i uvjetima boravka za bračne drugove.

U drugim zemljama EU-a registrirano partnerstvo ne smatra se istovjetnim braku. U tom slučaju pročitajte više o pravima i uvjetima boravka za ostale članove obitelji.

Saznajte više o priznavanju registriranih partnerstava u Europi.

Vaš partner nije državljanin jedne od zemalja EU-a

U nekim zemljama EU-a s registriranim partnerstvima postupa se na isti način kao s bračnim parovima. U tom slučaju pročitajte više o primjenjivim pravima i uvjetima boravka za bračne drugove koji nisu državljani zemalja EU-a.

U drugim zemljama EU-a registrirano partnerstvo ne smatra se istovjetnim braku. U tom slučaju pročitajte više o pravima i uvjetima boravka za ostale članove obitelji koji nisu državljani zemalja EU-a.

Saznajte više o priznavanju registriranih partnerstava u Europi.

Zakonodavstvo EU

Trebate li podršku službi za pomoć korisnicima?

Obratite se specijaliziranim službama za pomoć

Podijeli: