Posljednji put provjereno: 26/03/2021

Registrirani partneri

Ako ste građanin EU-a i selite se u drugu zemlju EU-a kako biste ondje živjeli ili radili, zahvaljujući pravilima EU-a vaša vam se obitelj lakše može pridružiti. Na ovoj stranici možete saznati kako vam se vaš registrirani partner može pridružiti.

Napomena

Međutim, ako ste građanin EU-a i nikad niste živjeli u drugoj zemlji EU-a, primjenjuju se samo nacionalna pravila. 

Ako ste u istospolnom civilnom ili registriranom partnerstvu, vaša zemlja domaćin trebala bi vašem partneru dodijeliti pravo boravka pod istim uvjetima koji se primjenjuju na civilne i registrirane partnere ili ostale članove obitelji.

Vaš je partner državljanin jedne od zemalja EU-a

Boravak partnera na temelju vlastitih prava

Vaš registrirani partner, kao državljanin zemlje EU-a, može živjeti u vašoj novoj zemlji EU-a pod istim uvjetima koji se primjenjuju na državljane zemalja EU-a.

Ako vaš partner radi ili traži posao, prima mirovinu ili studira, pročitajte uvjete i formalne zahtjeve za:

Boravak partnera kao uzdržavanog člana obitelji

Vaš partner ne planira raditi ili tražiti posao, ne studira i ne prima mirovinu?

Ipak vam se može pridružiti kao član obitelji.

U nekim zemljama EU-a s registriranim partnerstvima postupa se na isti način kao s bračnim parovima. U tom slučaju pročitajte više o pravima i uvjetima boravka za bračne drugove.

U drugim zemljama EU-a registrirano partnerstvo ne smatra se istovjetnim braku. U tom slučaju pročitajte više o pravima i uvjetima boravka za ostale članove obitelji.

Saznajte više o priznavanju registriranih partnerstava u Europi.

Vaš partner nije državljanin jedne od zemalja EU-a

U nekim zemljama EU-a s registriranim partnerstvima postupa se na isti način kao s bračnim parovima. U tom slučaju pročitajte više o primjenjivim pravima i uvjetima boravka za bračne drugove koji nisu državljani zemalja EU-a.

U drugim zemljama EU-a registrirano partnerstvo ne smatra se istovjetnim braku. U tom slučaju pročitajte više o pravima i uvjetima boravka za ostale članove obitelji koji nisu državljani zemalja EU-a.

Saznajte više o priznavanju registriranih partnerstava u Europi.

Zakonodavstvo EU

Utječe li Brexit na vas?

Pitanja i odgovori – prava građana EU-a i Ujedinjene Kraljevine u skladu sa porazumom o povlačenju

Od 1. siječnja 2021. mijenjaju se pravila za građane EU-a koji žive u Ujedinjenoj Kraljevini ili se tamo sele. Isto vrijedi i za državljane Ujedinjene Kraljevine koji žive u zemlji EU-a ili se sele u jednu od zemalja EU-a.

Imam stalni boravak u Ujedinjenoj Kraljevini / EU-u ili ću ga steći tijekom prijelaznog razdoblja

U načelu, vi i članovi vaše obitelji i dalje ćete imati stalni boravak u zemlji domaćinu. To uključuje članove obitelji koji su državljani trećih zemalja. Međutim, kako biste dobili novi boravišni status u Ujedinjenoj Kraljevini, morate se prijaviti u sustav za prijavu nastanjenja građana EU-a. Ako živite u EU-u, što prije provjerite s tijelima zemlje domaćina jeste li dužni podnijeti zahtjev za novi boravišni status.

Imam boravište u Ujedinjenoj Kraljevini / EU-u, ali još nemam pravo na stalni boravak

U načelu, vi i članovi vaše obitelji zadržat ćete postojeća prava boravka u zemlji domaćinu. To uključuje članove obitelji koji su državljani trećih zemalja. Međutim, kako biste dobili novi boravišni status u Ujedinjenoj Kraljevini, morate se prijaviti u sustav za prijavu nastanjenja građana EU-a. Ako živite u EU-u, što prije provjerite s tijelima zemlje domaćina jeste li dužni podnijeti zahtjev za novi boravišni status.

Želim se preseliti u Ujedinjenu Kraljevinu / EU

Vi i članovi vaše obitelji možete se do 31. prosinca 2020. preseliti u Ujedinjenu Kraljevinu ili u zemlju EU-a u skladu s postojećim pravilima EU-a. To uključuje članove obitelji koji su državljani trećih zemalja. U Ujedinjenoj Kraljevini dužni ste se potom prijaviti u sustav za prijavu nastanjenja građana EU-a. Ako se selite u EU, provjerite s tijelima zemlje domaćina jeste li se dužni prijaviti i podnijeti zahtjev za novi boravišni status.

Želim otići u Ujedinjenu Kraljevinu / EU radi kratkotrajnog boravka

Postojeća pravila o prijavi kratkotrajnog boravka, prijavi boravišta u inozemstvu, prijavi članova obitelji koji su državljani država članica i prijavi članova obitelji koji su državljani trećih zemalja nastavljaju se primjenjivati barem do 31. prosinca 2020.

Potrebna mi je pomoć

Ako smatrate da se ne poštuju vaša prava na temelju zakonodavstva EU-a, obratite se našoj službi za pomoć.

Detaljne informacije o provedbi Sporazuma o povlačenju i pravima građana

Trebate li podršku službi za pomoć korisnicima?

Obratite se specijaliziranim službama za pomoć

Podijeli: