Poslovanje
Posljednji put provjereno: 14/12/2022

Ugovori o pravu na vremenski ograničenu uporabu nekretnine i drugi dugoročni ugovori za odmor u EU-u

Kupnja prava na uobičajenu vremenski ograničenu uporabu nekretnine, odnosno prava na više od jednog razdoblja tijekom više od godine dana u određenoj nekretnini ili nekretninama, može imati mnogo zamki. Isto vrijedi i za sudjelovanje u dugoročnom programu za odmor, poput kluba za odmor s popustom, koji vam daje pravo na jeftiniji smještaj ili s tim povezane pogodnosti na više od godinu dana, ponekad u kombinaciji s putovanjem ili drugim uslugama.

I konvencionalna vremenski ograničena uporaba nekretnine i razni dugoročni programi za odmor koji su se pojavili tijekom godina mogu podrazumijevati znatnu dugoročnu ili trajnu financijsku obvezu. Uključuju i dodatne tekuće troškove (npr. poreze, održavanje i osiguranje).

Ugovorne odredbe – vaša prava

Najnovija vas pravila EU-a štite od bezobzirnih trgovaca pri potpisivanju ugovora o pravima na vremenski ograničenu uporabu nekretnine ili dugoročnim programima za odmor. Primjenjuju se na ugovore sklopljene od 23. veljače 2011. (u nekim zemljama EU-a i kasnije).

Ta vas pravila štite i kada potpisujete sljedeće:

Vaša prava na vremenski ograničenu uporabu uključuju i različite vrste pokretnina:

Što morate znati prije kupnje

Prije donošenja konačne odluke upoznajte se sa svojim pravima:

Napomena

Ta pravila vrijede za ugovor o pravu na vremenski ograničenu uporabu nekretnine ili dugoročni program za odmor čak i ako prodavač tvrdi da nisu primjenjiva.

Nepoštena poslovna praksa i potencijalno nepoštene ugovorne odredbe

Na što još morate obratiti pozornost:

U slučaju problema u svojoj zemlji za savjet se obratite nacionalnoj udruzi potrošača , a u slučaju spora s prodavačem u drugoj zemlji EU-a obratite se Europskom potrošačkom centru ( ECC-Net) kako biste se informirali o svojim pravima.

Spor možete pokušati riješiti i izvan suda s pomoću postupka alternativnog rješavanja sporova.  Ako ste svoje pravo na vremenski ograničenu uporabu nekretnine ili dugoročni proizvod za odmor kupili na internetu, pritužbu možete podnijeti i putem interneta na platformi za internetsko rješavanje sporova.

Primjer

Otkaz ugovora o pravu na vremenski ograničenu uporabu nekretnine: građanin protiv trgovca

Patrick iz Irske potpisao je ugovor o pravu na vremenski ograničenu uporabu nekretnine s pružateljem usluge na Malti 2013. Trgovac mu nije dao standardni obrazac za odustajanje niti ga je obavijestio da se prije isteka roka za odustajanje ne može prihvatiti predujam ili polog.

Platio je polog od 1260 EUR i dogovorio trajni nalog od 122,50 EUR mjesečno u razdoblju od dvije godine.

Za rezervaciju odmora u nekretnini trgovca bila mu je potrebna posebna šifra, ali mu je trgovac nije poslao ni nakon što ju je više puta zatražio.

Nakon godinu dana još uvijek nije mogao rezervirati odmor pa je odlučio odustati od ugovora na temelju pravila kojima se razdoblje za odustajanje produljuje na jednu godinu i 14 kalendarskih dana. Do tog je trenutka već platio 2730 EUR.

Trgovac nije htio prihvatiti odustajanje niti Patricku vratiti novac.

Nakon što je zatražio savjet od Europskog potrošačkog centra u Irskoj, Patrick je pokrenuo postupak u okviru europskog postupka za sporove male vrijednosti i sud je presudio u njegovu korist. No trgovac i dalje nije htio platiti iznos. Nakon intervencije Europskog potrošačkog centra u Malti Patricku je konačno vraćen novac.

Zakonodavstvo EU

Trebate li podršku službi za pomoć korisnicima?

Obratite se specijaliziranim službama za pomoć

Podijeli: