Poslovanje
Posljednji put provjereno: 03/01/2023

Zdravstveno osiguranje tijekom privremenog boravka

Razbolite li se iznenada tijekom privremenog boravka u drugoj zemlji EU-a, bilo da ste na odmoru, poslovnom putovanju ili studiju, kao građanin EU-a imate pravo na liječenje ako se ono ne može odgoditi do vašeg povratka kući. Imate jednaka prava na liječenje kao osobe osigurane u zemlji u kojoj boravite.

Svaki put kad putujete u inozemstvo trebali biste sa sobom ponijeti svoju europsku karticu zdravstvenog osiguranja (EKZO). Ta je kartica dokaz da ste osigurani u jednoj od zemalja EU-a.

Ako nemate europsku karticu zdravstvenog osiguranja (EKZO) ili je ne možete upotrijebiti (na primjer, za privatne zdravstvene usluge), liječenje vam ne smije biti uskraćeno, ali ćete ga možda morati platiti unaprijed i tražiti povrat troškova kad se vratite kući.

Kako zatražiti europsku karticu zdravstvenog osiguranja (EKZO)?

U nekim se zemljama europska kartica zdravstvenog osiguranja (EKZO) izdaje zajedno s nacionalnom zdravstvenom iskaznicom. U drugim je zemljama morate posebno zatražiti.

Europska kartica zdravstvenog osiguranja trebala bi se izdavati bez naknade. Vaš zavod za zdravstveno osiguranje trebao bi vam je besplatno izdati prije putovanja.

Napomena

Na nekim vas prevarantskim internetskim stranicama mogu tražiti da platite izdavanje europske kartice zdravstvenog osiguranja. Držite se podalje od takvih stranica i izravno en se obratite svojem zavodu za zdravstveno osiguranje.

Svakako provjerite sa svojim zavodom za zdravstveno osiguranje jesu li vašim zdravstvenim osiguranjem pokriveni i članovi vaše obitelji.

Saznajte više o europskoj kartici zdravstvenog osiguranja (EKZO) u:

Odaberite svoju državu

Europska komisija nije odgovorna za sadržaj vanjskih internetskih stranica.

Ograničenja upotrebe europske kartice zdravstvenog osiguranja

Primjer

Dodatno se osigurajte protiv opasnosti povezanih s putovanjem.

Šveđanin Sven otišao je na skijanje u Francusku. Drugog je dana svojeg odmora tijekom spusta ozlijedio koljeno i francuske su ga službe za spašavanje morale izbaviti s planine. Kad je stigao kući dočekao ga je visok račun za spašavanje. Sven je taj račun morao platiti u cijelosti jer troškovi potrage i spašavanja nisu pokriveni europskom karticom zdravstvenog osiguranja.

Vidi i

Često postavljana pitanja

Zakonodavstvo EU

Trebate li podršku službi za pomoć korisnicima?

Obratite se specijaliziranim službama za pomoć

Podijeli: