Uslužni alati

Odabir jezika

Zastava EU-a

Navigacijski put

Izbornik

Ažurirano : 21/02/2018

Zdravstveno osiguranje tijekom privremenog boravka

Odluka Ujedinjene Kraljevine o pozivanju na članak 50. UEU-a: Više informacija

Ujedinjena Kraljevina trenutačno je punopravna država članica EU-a te se prava i obveze i dalje u potpunosti primjenjuju u Ujedinjenoj Kraljevini i na nju:

 • Pitanja i odgovori na temelju Zajedničkog izvješća pregovaračâ Europske unije i Ujedinjene Kraljevine od 8. prosinca 2017English
 • Publikacije EU-a o BrexituEnglish
 • Informacije i smjernice Vlade UK-a o BrexituEnglish

Razbolite li se iznenada tijekom privremenog boravka u inozemstvu, bilo da ste na odmoru, poslovnom putovanju ili studiju, kao građanin EU-a imate pravo na liječenje ako se ono ne može odgoditi do vašeg povratka kući. Imate jednaka prava na zdravstvenu skrb kao i osobe osigurane u zemlji u kojoj se nalazite.

Svaki put kad putujete u inozemstvo trebali biste sa sobom ponijeti svoju europsku karticu zdravstvenog osiguranja (EKZO). Ta je kartica dokaz da ste osigurani u jednoj od država EU-a.

Ako nemate europsku karticu zdravstvenog osiguranja (EKZO) ili je ne možete upotrijebiti (na primjer, za privatne zdravstvene usluge) liječenje vam se ne može odbiti, ali ćete ga možda morati platiti unaprijed i tražiti povrat troškova po povratku kući.

Kako zatražiti europsku karticu zdravstvenog osiguranja (EKZO)?

U nekim se državama europska kartica zdravstvenog osiguranja (EKZO) izdaje zajedno s nacionalnom zdravstvenom iskaznicom. U drugim je državama morate posebno zatražiti.

Europska kartica zdravstvenog osiguranja trebala bi se izdavati bez naknade. Vaš bi vam je zavod za zdravstveno osiguranje trebao izdati besplatno prije putovanja.

Na nekim vas prevarantskim internetskim stranicama mogu tražiti da platite izdavanje europske kartice zdravstvenog osiguranja. Nemojte se nikad koristiti takvim stranicama; umjesto toga, obratite se izravno svojem zavodu za zdravstveno osiguranje.

Svakako provjerite sa svojim zavodom za zdravstveno osiguranje jesu li vašim zdravstvenim osiguranjem pokriveni i vaši članovi obitelji.

Saznajte više o europskoj kartici zdravstvenog osiguranja (EKZO) u:

Odaberite svoju državu:

Europska komisija nije odgovorna za sadržaje vanjskih internetskih stranica.

Ograničenja upotrebe europske kartice zdravstvenog osiguranja

 • Državljani trećih zemalja ne mogu upotrebljavati europsku karticu zdravstvenog osiguranja za liječenje u Danskoj.
 • Hrvatski državljani ne mogu upotrebljavati europsku karticu zdravstvenog osiguranja u Švicarskoj.
 • Kartica se ne može upotrijebiti u slučaju spašavanja ili povratka u domovinu: trebate li prijevoz kući nakon što ste se ozbiljno razboljeli ili doživjeli nesreću tijekom boravka u drugoj državi EU-a, bit će vam potrebna druga vrsta osiguranja.
 • Karticom nisu pokrivene privatne zdravstvene usluge, kao ni trošak planiranog liječenja u drugoj državi EU-a.

Primjer

Dodatno se osigurajte protiv opasnosti povezanih s putovanjem.

Šveđanin Sven otišao je na skijanje u Francusku. Drugog je dana svojeg odmora tijekom spusta ozlijedio koljeno i francuske su ga službe za spašavanje morale izbaviti s planine. Kad je stigao kući dočekao ga je visok račun za spašavanje. Sven je taj račun morao platiti u cijelosti jer troškovi potrage i spašavanja nisu pokriveni europskom karticom zdravstvenog osiguranja.

Public consultations
  Trebate li podršku službi za pomoć korisnicima?
  Pomoć i savjetovanje