Posljednji put provjereno: 04/11/2020

Autorska prava

Utječe li Brexit na vas?

Vaša prava

Vaše originalno književno, znanstveno ili umjetničko djelo, primjerice poezija, članak, film, pjesma ili skulptura, zaštićeno je autorskim pravom. Jedino vi imate pravo objaviti ili reproducirati svoje djelo.

U zemljama EU-a (In this case, the 28 EU member states ) autorskim se pravom vaše intelektualno vlasništvo štiti 70 godina nakon vaše smrti, odnosno 70 godina od smrti koautora koji je najdulje živio ako je riječ o koautorskom djelu.

Izvan EU-a, u zemljama koje su potpisale Bernsku konvencijupdffren razdoblje zaštite autorskih prava može se razlikovati, ali traje najmanje 50 godina od smrti autora.

Ako poželite dokazati da je vaše djelo postojalo u određenom trenutku, registracija vam može biti od koristi.

Zaštitom autorskih prava dobivate sljedeća isključiva prava:

Dodatne informacije dostupne su u informativnom članku o autorskom pravupdfen Korisničke podrške za europska prava intelektualnog vlasništvaen .

Kako zaštititi autorska prava

Ako stvorite književno, znanstveno ili umjetničko djelo, automatski ste zaštićeni autorskim pravom. Zaštita počinje od trenutka ostvarenja djela i stoga nije potreban formalni postupak prijave.

Ipak, možda ćete morati drugima dati do znanja da ste vi autor tog djela. Svojem djelu možete priložiti obavijest o autorskom pravu, primjerice tekst „Sva prava pridržana" ili simbol ©, zajedno s godinom ostvarenja djela.

Primjer

Tiago je vlasnik pekarnice u Portugalu i želi objaviti promotivni oglas u lokalnom časopisu. Na jednoj internetskoj stranici pronašao je prigodnu fotografiju tradicionalnog portugalskog kruha, koju želi iskoristiti za oglašavanje svoje pekarnice. Prije nego ju je poslao časopisu, primijetio je da je fotografija zaštićena autorskim pravom i da autor ne dopušta njezino slobodno korištenje. Tiago, dakle, nije ovlašten da je upotrijebi u svojem oglasu. Ako ne želi platiti naknadu za korištenje, mora potražiti fotografije koje nisu zaštićene autorskim pravom i koje su dostupne za komercijalnu upotrebu, primjerice fotografije iz baze podataka na internetu. Koristi li se takvim materijalom, ne mora tražiti ovlaštenje od nositelja prava za upotrebu fotografije u svojem oglasu.

Doznajte više o konkretnim pravilima o zaštiti autorskih prava u svojoj zemlji EU-a u odjeljku Često postavljana pitanja o autorskom pravudeesfriten , koji je objavio Ured Europske unije za zaštitu intelektualnog vlasništva (EUIPO).

Trebate li podršku službi za pomoć korisnicima?

Obratite se specijaliziranim službama za pomoć

Europska služba za pomoć u području prava intelektualnog vlasništva

Besplatno savjetovanje i osposobljavanje za upravljanje intelektualnim vlasništvom za projekte koje sufinancira EU ili transnacionalne poslovne dogovore.

Potpora lokalnim poduzećima

Imate li pitanja o poslovanju preko granica, primjerice o izvozu ili širenju u drugu državu EU-a? Ako imate, Europska poduzetnička mreža može vam dati besplatan savjet.

Podijeli: