Uslužni alati

Odabir jezika

Zastava EU-a

Navigacijski put

Izbornik

Ažurirano : 21/08/2017

Neformalno rješavanje sporova za potrošače

Stupite u kontakt s trgovcem

Kao prvi korak, obratite se službi za potrošače svojega trgovca – podaci za kontakt obično se nalaze na internetskoj stranici trgovca. Objasnite im da nisu poštovali zakonodavstvo EU-a ili nacionalne zakone i zatražite rješavanje problema. Možete ih podsjetiti na njihove obveze koje su sažeto navedene na ovoj stranici. Uvijek je dobra ideja poduprijeti svoj zahtjev dokazima (fakturom, ugovorom itd.). Ne bude li taj pristup uspješan, razmotrite daljnje korake.

Primjer

Jutta, koja živi u Njemačkoj, bila je nezadovoljna brzinom pristupa internetu koja je bila niža od one navedene u ugovoru.

Prvo se obratila davatelju internetske usluge, nakon čega joj je davatelj povećao brzinu pristupa internetu. Nije bilo potrebno da Jutta poduzima daljnje korake.

Ako ne možete izravno s trgovcem riješiti ugovorni spor, on vas mora obavijestiti o daljnjim koracima, kao što su:

Obratite se udruzi za zaštitu potrošača ili regulatornom tijelu

Udruge za zaštitu potrošačaEnglish u vašoj zemlji obično vam mogu:

 • pružiti više informacija o vašim pravima,
 • pomoći ostvariti vaša prava.

Ako imate problem s davateljem usluge, možete stupiti u kontakt s nadležnim nacionalnim regulatornim tijelima. Svaki sektor reguliraju njegova nacionalna regulatorna tijela, čija se posebna nadležnost može razlikovati od države do države. Mnoga regulatorna tijela imaju posebne postupke za davatelje usluga u svojem sektoru te mogu riješiti sporove na pravedan i brz način.

Doznajte više o:

 • nacionalnim regulatornim tijelima u sektoru elektroničkih komunikacijskih uslugaEnglish,
 • nacionalnim regulatornim tijelima / ombudsmanima u energetskom sektoruEnglish,
 • nacionalnim regulatornim tijelima u financijskom sektoruEnglish.

Europski potrošački centri

Ako imate bilo kakvih problema pri kupovini roba ili usluga u drugoj državi članici EU-a, u Norveškoj ili na Islandu, stupite u kontakt s jednim od Europskih potrošačkih centaraEnglish . Oni postoje kako bi:

 • vas obavijestili o vašim pravima u skladu sa zakonodavstvom EU-a i nacionalnim zakonodavstvom o zaštiti potrošača,
 • vas savjetovali o mogućim načinima praćenja rješavanja vaše potrošačke pritužbe,
 • vam pomogli mirno riješiti spor s trgovcima u inozemstvu od kojih ste kupili robu ili usluge, bilo na internetu ili osobno,
 • vas uputili odgovarajućem tijelu ako vam mreža Europskih potrošačkih centara ne može pomoći.

Europski potrošački centri mogu vam pomoći besplatno ako:

 • imate problem s trgovcem u drugoj državi članici EU-a,
 • ste već podnijeli pisanu pritužbu trgovcu,
 • podnosite pritužbu u svoje ime, a ne u ime poduzeća.

Primjer

Triona, iz Donegala u Irskoj, kupila je prijenosno računalo na internetskoj stranici sa sjedištem u Ujedinjenoj Kraljevini. Nažalost, kad je računalo dostavljeno, ona je otkrila da nije ispravno. Trgovac ju je uputio da ga pošalje proizvođaču na popravak. Ona je to i učinila, ali se ubrzo dogodio isti kvar.

Triona se opet obratila trgovcu kako bi zatražila povrat novca, ali joj je rečeno da se to ne može učiniti prije nego što računalo bude tri puta poslano na popravak. U tom se trenutku ona obratila Europskom potrošačkom centru u Irskoj kako bi dobila pomoć. Ured u Irskoj obavijestio je ured u Ujedinjenoj Kraljevini, koji je stupio u kontakt s trgovcem. Intervencija Europskog potrošačkog centra u Ujedinjenoj Kraljevini bila je uspješna, trgovac je preuzeo računalo, a Triona je dobila puni povrat u iznosu od 445,92 EUR.

Ako se obratite trgovcu ili Europskom potrošačkom centru, kako je prethodno opisano, i dalje imate pravo u kasnijoj fazi pokrenuti sudski postupak.

Public consultations
  Trebate li podršku službi za pomoć korisnicima?
  Pomoć i savjetovanje