Poslovanje
Posljednji put provjereno: 27/01/2020

Neformalno rješavanje sporova za potrošače

Utječe li Brexit na vas?

Obraćanje trgovcu

Kao prvi korak, obratite se službi za potrošače svojeg trgovca, čiji se podaci za kontakt obično nalaze na njegovim internetskim stranicama. Recite im da nisu poštovali zakonodavstvo EU-a ili nacionalne zakone i zatražite rješavanje problema. Možete ih podsjetiti na njihove obveze koje su sažeto navedene na ovoj stranici. Uvijek je dobra ideja poduprijeti svoj zahtjev dokazima (računom, ugovorom itd.). Ne bude li problem riješen, razmotrite daljnje korake.

Primjer

Službe za potrošače često mogu riješiti vašu pritužbu

Jutta, koja živi u Njemačkoj, bila je nezadovoljna brzinom pristupa internetu, koja je bila niža od one navedene u ugovoru.

Prvo se obratila davatelju internetske usluge, nakon čega joj je davatelj povećao brzinu pristupa internetu. Nije bilo potrebno da Jutta poduzima daljnje korake.

Ako ne možete izravno s trgovcem riješiti ugovorni spor, on vas mora obavijestiti o daljnjim koracima, kao što su:

Obratite se udruzi za zaštitu potrošača ili regulatornom tijelu

Udruge za zaštitu potrošača u vašoj zemlji obično vam mogu:

Ako imate problem s davateljem usluge, možete se obratiti nadležnim nacionalnim regulatornim tijelima. Svaki sektor reguliraju zasebna nacionalna regulatorna tijela, čija se posebna nadležnost može razlikovati među zemljama. Mnoga regulatorna tijela imaju posebne postupke za davatelje usluga u svojem sektoru te mogu riješiti sporove na pravedan i brz način.

Doznajte više o:

Europski potrošački centri

Ako imate bilo kakvih problema pri kupovini robe ili usluga u drugoj zemlji EU-a, Norveškoj ili Islandu, obratite se jednom od Europskih potrošačkih centara (ECC-Net)en. Ti centri mogu:

Europski potrošački centri mogu vam pomoći besplatno:

Primjer

Sofia, koja živi u Portugalu, kupila je prijenosno računalo od španjolskog internetskog trgovca. Nažalost, kad joj je računalo dostavljeno otkrila je da nije ispravno. Trgovac ju je uputio da ga pošalje proizvođaču na popravak. Ona je to učinila, ali se uskoro pojavio isti problem.

Sofia se opet obratila trgovcu kako bi zatražila povrat novca, ali joj je rečeno da se to ne može učiniti prije nego što računalo bude tri puta poslano na popravak. Odlučila je zatražiti pomoć od Europskog potrošačkog centra u Portugalu. Portugalski centar obavijestio je centar u Španjolskoj, koji je potom stupio u kontakt s trgovcem. Nakon intervencije španjolskog Europskog potrošačkog centra (ECC) trgovac je preuzeo prijenosno računalo, a Sofia je dobila povrat cijelog plaćenog iznosa od 445,92 eura.

Ako se obratite trgovcu ili Europskom potrošačkom centru, kako je prethodno opisano, ne gubite pravo da kasnije pokrenete sudski postupak.

Trebate više informacija o pravilima u određenoj državi?

Trebate li podršku službi za pomoć korisnicima?

Obratite se specijaliziranim službama za pomoć

Podijeli: