Poslovanje
Posljednji put provjereno: 03/11/2022

Ugovori i potrošnja energije

Jasne informacije o ugovoru

Prije nego što potpišete ugovor o opskrbi energijom, od dobavljača biste trebali dobiti jasne, točne i razumljive ključne informacije . Ako se ugovor na bilo koji način mijenja, morate o tome biti unaprijed obaviješteni te imati mogućnost raskinuti ugovor ako ne prihvaćate nove uvjete.

Pravo na odustajanje

Imate pravo na odustajanje od novog ugovora u roku od četrnaest dana ako je ugovor sklopljen izvan dobavljačevih poslovnih prostora, na internetu ili telefonom.

Točne informacije o vašoj potrošnji energije

Imate pravo na besplatan pristup podacima o svojoj potrošnji. Upravitelju podataka (npr. dobavljaču energije ili mrežnom operateru) možete naložiti da drugim dobavljačima električne energije ili plina omogući pristup tim podacima, a ta vam se usluga ne smije naplatiti.

Imate pravo na to da vam se po konkurentnoj cijeni nabavi točno pojedinačno brojilo za električnu energiju i plin (te za centralno grijanje/hlađenje i toplu vodu) pri uvođenju novog priključka u zgradu (npr. pri temeljitom preuređenju zgrade). U ostalim slučajevima vaše pravo na točno pojedinačno brojilo po konkurentnoj cijeni vrijedi ako na nacionalnoj razini nisu utvrđene tehničke ili financijske prepreke.

Ako posjedujete pametno brojilo, trebali biste imati jednostavan i besplatan pristup detaljnim podacima o svojoj potrošnji energije na temelju trenutačnog ugovora o opskrbi za najmanje dvije prethodne godine. Imate pravo i na pristup podacima o svojoj potrošnji za barem tri prethodne godine ili od početka trenutačnog ugovora o opskrbi, ako je to razdoblje kraće.

Napomena

Vaši računi za potrošnju plina i električne energije en trebali bi se temeljiti na stvarnoj potrošnji energije i moraju vam se slati dovoljno često kako biste mogli upravljati svojom potrošnjom energije.

Računi trebaju biti jasni i sadržavati korisne informacije. Na temelju računa trebali biste moći:

  • lako razumjeti koliko zaista plaćate za energiju koju trošite i
  • usporediti ponude bg različitih dobavljača energije

kako biste mogli promijeniti dobavljača ako to poželite.

Kako učinkovito trošiti energiju

Imate pravo biti primjereno informirani o količini energije koju trošite i tome kako učinkovitije trošiti energiju.

U vašim računima za potrošnju energije, ugovorima, transakcijama i potvrdama potrebno je, osim ako nacionalne vlasti ne utvrde da to nije prikladno, jasno navesti:

Europska oznaka energetske učinkovitosti

Kad kupujete novi hladnjak, zamrzivač, perilicu za rublje, sušilicu, perilicu za posuđe, električnu pećnicu, televizor, svjetiljku ili klima-uređaj, vaše je pravo da budete upućeni u to koliko električne energije ti uređaji troše. Trgovine moraju istaknuti europsku oznaku energetske učinkovitosti sk i detaljan informacijski list proizvoda na kojem se nalaze njegove performanse.

Energetski certifikat

Vaše je pravo da budete informirani o energetskoj učinkovitosti nekretnine koju razmatrate radi kupovine ili najma. Prije potpisivanja ugovora trebate dobiti energetski certifikat u kojem je objašnjena ocjena energetske učinkovitosti nekretnine. U tom bi se certifikatu trebale nalaziti i preporuke za poboljšanje njezine energetske učinkovitosti.

Obnovljivi izvori energije

Dobavljač opreme ili nacionalne vlasti trebali bi vas uputiti u prednosti, troškove i energetsku učinkovitost opreme i sustava namijenjenih za grijanje, hlađenje i proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora.

Vaš vam dobavljač električne energije mora pružiti informacije o kombinaciji izvora te energije (obnovljivi, nuklearni itd.) i o njezinu utjecaju na okoliš. Te informacije moraju biti prikazane jednostavno i tako da se na temelju njih mogu lako vršiti usporedbe.

Ako razmišljate o uvođenju ili zamjeni sustava za proizvodnju električne energije ili grijanje/hlađenje iz obnovljivih energetskih izvora, trebali biste od dobavljača opreme ili imenovanog nacionalnog tijela dobiti podatke o koristima, troškovima i energetskoj učinkovitosti takve opreme.

Zakonodavstvo EU

Trebate li podršku službi za pomoć korisnicima?

Obratite se specijaliziranim službama za pomoć

Podijeli: